§ 24. - Wykonanie dekretu z dnia 26 października 1950 r. o podatku obrotowym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.35.273

Akt utracił moc
Wersja od: 21 marca 1966 r.
§  24.
1.
Ustala się jako maksymalną granicę norm zaników przy wyrobie i przewozie wina:
1)
przy wyrobie win musujących - 9% ilości wina naturalnego, wziętego do przerobu,
2)
przy wyrobie win gazowanych - 3% ilości wina naturalnego, wziętego do przerobu,
3)
przy wyrobie pozostałych win, moszczu winnego i miodu pitnego - 4% ilości otrzymanego półwyrobu po zakończeniu fermentacji głównej i odcedzeniu drożdży oraz części stałych,
4)
przy przewozie napojów winnych w beczkach drewnianych niezależnie od rodzaju wina, czasu przewozu i sposobu odbioru - 0,2% ilości wysłanego napoju.
2.
Normy zaników ustalone na podstawie ust. 1 oblicza się osobno dla każdego rodzaju napoju winnego bez prawa potrącania ubytku od nadwyżki bądź odwrotnie oraz wykorzystania zaniku, dotyczącego jednego rodzaju wina, na pokrycie ubytków wina innego rodzaju. Za nadwyżkę uważa się ilość towaru przewyższającą stan wynikający z ksiąg.