§ 13. - Wykonanie dekretu Prezydenta Rzeczypospolitej o regulowaniu gospodarki cukrowej i buraczanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.9.72

Akt utracił moc
Wersja od: 13 lutego 1937 r.
§  13.
1)
Na pokrycie kontyngentu wewnętrznego cukrownie obowiązane są wyrabiać cukier biały. Jedynie cukrownie, produkujące wyłącznie lub przeważnie cukier surowy, mogą pokrywać swój kontyngent wewnętrzny, cukrem surowym I lub II rzutu, jednakże tylko na czas do 1 kwietnia; po tym terminie cała ilość cukru surowego, pozostająca w kontyngencie wewnętrznym, powinna być przebielona w ciągu miesiąca.
2)
Przepisowy zapas cukru może być przechowywany zarówno w cukrze białym, jak i surowym I lub II rzutu. Jednakże w razie przeniesienia zapasu cukru do kontyngentu wewnętrznego przedsiębiorca cukrowni obowiązany jest całą przeniesioną ilość cukru przebielić w ciągu miesiąca.
3)
Cukier surowy będzie zaliczany na kontyngent wewnętrzny i zapas w następującym stosunku do swojej wagi; a) cukier surowy I rzutu - 90%, b) cukier surowy II rzutu - 80%.
4)
Cukier surowy III rzutu, cukrzyce, syropy, odcieki, zmiotki itp. nie mogą być zaliczane do kontyngentu wewnętrznego ani zapasu.