§ 13. - Wykonanie dekretu Prezydenta Rzeczypospolitej o regulowaniu gospodarki cukrowej i buraczanej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.98.659

Akt utracił moc
Wersja od: 17 grudnia 1938 r.
§  13.
(1)
Wyznaczony kontyngent wewnętrzny cukrownie obowiązane są pokryć cukrem białym. Jedynie cukrownie, produkujące wyłącznie lub przeważnie cukier surowy, mogą pokrywać swój kontyngent wewnętrzny cukrem surowym I lub II rzutu, jednakże tylko na czas do 1 kwietnia; po tym terminie cała ilość cukru surowego, pozostająca w kontyngencie wewnętrznym, powinna być przebielona w ciągu miesiąca.
(2)
Zapas cukru, przewidziany w art. 8 ust. (1) lit. a), może być przechowywany zarówno w cukrze białym, jak i surowym I lub II rzutu; jednakże w razie przeniesienia zapasu cukru do kontyngentu wewnętrznego cukrownia obowiązana jest całą przeniesioną ilość cukru przebielić w ciągu miesiąca.
(3)
Zapas cukru, przewidziany w art. 8 ust. (1) lit. b), powinien być przechowywany wyłącznie w cukrze białym.
(4)
Cukier surowy będzie zaliczany na kontyngent wewnętrzny i na zapas w następującym stosunku do swojej wagi: cukier surowy I rzutu - 90%, cukier surowy II rzutu - 80%.
(5)
Cukier surowy III rzutu, cukrzyce, syropy, odcieki, zmiotki itp. nie mogą być zaliczane do kontyngentu wewnętrznego ani zapasu.