Wykazy towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.
Dz.U.2019.132 t.j.
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 22 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 2
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 0102 | Bydło żywe | |
3 | 0103 | Świnie żywe | |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
Pozostałe zwierzęta żywe: | |||
- Ssaki: | |||
6 | 0106 11 00 | - - Naczelne | |
- - Króliki i zające: | |||
7 | 0106 14 10 | - - - Króliki domowe | |
8 | * | 0106 14 90 | - - - Pozostałe1) |
9 | * | 0106 19 00 | - - Pozostałe2) |
10 | * | 0106 33 00 | - - Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3) |
- Owady: | |||
11 | 0106 41 00 | - - Pszczoły | |
12 | * | 0106 49 00 | - - Pozostałe4) |
13 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
14 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
15 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
16 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
17 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
18 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
19 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
20 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | * | 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5) |
22 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
23 | 0301 | Ryby żywe | |
24 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
25 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
26 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
27 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
28 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
29 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
30 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
31 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
32 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
33 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
34 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
35 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
36 | 0406 | Ser i twaróg | |
37 | 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
38 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
41 (uchylona) | |||
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
43 (uchylona) | |||
44 (uchylona) | |||
45 (uchylona) | |||
46 | ex | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem CN 0511 99 |
47 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |
48 | ex | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | ||
49 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
51 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
52 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
53 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
54 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
56 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
57 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
58 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
59 | * | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
60 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |
61 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
62 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
63 | 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
64 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
65 | 0803 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone | |
66 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone | |
67 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone | |
68 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone | |
69 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże | |
70 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
71 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
72 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże | |
73 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
74 | * | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
75 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |
76 | * | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7) |
77 | 0904 21 90 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: - - - Pozostałe | |
- Kwiat muszkatołowy: | |||
78 | 0908 21 00 | - - Nierozgniatany ani niemielony | |
79 | 0908 22 00 | - - Rozgniatany lub mielony | |
- Kardamony: | |||
80 | 0908 31 00 | - - Nierozgniatane ani niemielone | |
81 | 0908 32 00 | - - Rozgniatane lub mielone | |
82 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca | |
83 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 |
84 | 1001 | Pszenica i meslin | |
85 | 1002 | Żyto | |
86 | 1003 | Jęczmień | |
87 | 1004 | Owies | |
88 | 1005 | Kukurydza | |
89 | 1006 | Ryż | |
90 | 1007 | Ziarno sorgo | |
91 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
92 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
93 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
94 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
95 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
96 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | |
97 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
98 | 1108 | Skrobie; inulina | |
99 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |
100 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane | |
101 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
102 | 1203 00 00 | Kopra | |
103 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
104 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
105 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
106 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
107 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9) |
108 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
109 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | |
110 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10) |
111 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
112 | 1212 92 00 | - - Chleb świętojański | |
113 | 1212 93 00 | - - Trzcina cukrowa | |
114 | 1212 94 00 | - - Korzenie cykorii | |
115 | ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
116 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
117 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |
118 | ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19 |
119 | * | 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035) |
120 | * | 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035) |
121 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9) |
122 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
123 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
124 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
125 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
126 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
127 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099) |
128 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9) |
129 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
130 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
131 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
- Olej lniany i jego frakcje: | |||
132 | * | 1515 11 00 | - - Olej surowy9) |
133 | * | 1515 19 | - - Pozostały9) |
- Olej kukurydziany i jego frakcje: | |||
134 | 1515 21 | - - Olej surowy | |
135 | 1515 29 | - - Pozostały | |
136 | * | 1515 30 | - Olej rycynowy i jego frakcje9) |
137 | * | 1515 50 | - Olej sezamowy i jego frakcje9) |
138 | * | 1515 90 | - Pozostałe9) |
139 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9) |
140 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169) |
141 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
142 | * | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5) |
143 | * | 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11) |
144 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
145 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
146 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | |
147 | * | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12) |
148 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |
149 | * | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13) |
150 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
151 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |
152 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
153 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- - Gofry i wafle: | |||
154 | * | 1905 32 05 | - - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy14) |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||
155 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
156 | 1905 90 10 | - - Mace | |
157 | * | 1905 90 20 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15) |
158 | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |
- - - Pozostałe: | |||
159 | * | 1905 90 70 | - - - - Zawierające 5% masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy16) |
160 | * | 1905 90 80 | - - - - Pozostałe16) i 17) |
161 | * | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7) |
162 | * | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
163 | * | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
164 | * | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
165 | * | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
166 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) | |
167 | * | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7) |
168 | * | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
169 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
170 | 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |
171 | ex | 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
172 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
173 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
174 | * | 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
175 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: | ||
* | 2201 90 00 | - Pozostałe18) | |
176 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919) |
177 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |
178 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |
179 | 2303 10 | - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
180 | 2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
181 | * | 2303 30 00 | - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20) |
182 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9) |
183 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9) |
184 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059) |
185 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
186 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |
187 | ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
188 | * | 2509 00 00 | Kreda21) |
189 | * | 2518 10 00 | - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22) |
190 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |
191 | Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
* | 2530 90 00 | - Pozostałe23) | |
192 | * | 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24) |
193 | * | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25) |
194 | * | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26) |
195 | * | 2834 21 00 | Azotany: - Potasu27) |
196 | * | 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28) |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||
197 | 2903 81 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) | |
198 | 2903 82 00 | - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) | |
198a | 2903 83 00 | - - Mireks (ISO) | |
199 | 2903 89 | - - Pozostałe | |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: | |||
200 | * | 2903 92 00 | - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)29) |
201 | * | 2918 21 00 | - - Kwas salicylowy i jego sole30) |
202 | * | 2918 22 00 | - - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30) |
203 | * | 2918 23 00 | - - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30) |
204 | * | 2922 41 00 | - - Lizyna i jej estry; ich sole30) |
205 | * | 2922 42 00 | - - Kwas glutaminowy i jego sole30) |
206 | * | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30) |
207 | ex* | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) - z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
208 (uchylona) | |||
209 (uchylona) | |||
210 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: | ||
* | 2932 20 | - Laktony31) | |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: | |||
211 | * | 2933 11 | - - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30) |
212 | * | 2933 19 | - - Pozostałe30) |
213 | * | 2933 21 00 | - - Hydantoina i jej pochodne30) |
214 | * | 2933 52 00 | - - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30) |
215 | * | 2933 53 | - - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30) |
216 | * | 2933 54 00 | - - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30) |
217 | * | 2933 55 00 | - - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30) |
218 | * | 2933 59 | - - Pozostałe 30) |
- Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony): | |||
219 | * | 2933 69 | - - Pozostałe30) |
220 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: | ||
* | 2934 30 | - Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30) | |
221 | * | 2935 | Sulfonamidy30) |
222 | * | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30) |
223 | * | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30) |
224 | * | 2938 | Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
225 | * | 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
226 | * | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930) |
227 | * | 2941 | Antybiotyki30) |
228 | * | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30) |
229 | * | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30) |
230 | * | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
231 | * | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
232 | * | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30) |
233 | ex* | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
234 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: | |||
235 | 3102 10 | - Mocznik, nawet w roztworze wodnym | |
236 | 3102 21 00 | - - Siarczan amonu | |
237 | 3102 29 00 | - - Pozostałe | |
238 | 3102 30 | - Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym | |
239 | * | 3102 40 | - Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32) |
240 | * | 3102 50 00 | - Azotan sodu33) |
241 | 3102 60 00 | - Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu | |
242 | 3102 80 00 | - Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym | |
243 | * | 3102 90 00 | - Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32) |
244 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |
245 | ex | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 |
246 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27) |
247 | * | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34) |
248 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe35) | |
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: - Albumina jaja: | |||
249 | 3502 11 | - - Suszona | |
250 | 3502 19 | - - Pozostała | |
251 | * | 3502 20 | - Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36) |
252 | * | 3502 90 | - Pozostałe37) |
253 | 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne | |
254 | 3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
255 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
256 | Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: - Do promieni rentgenowskich38) | ||
* | 3701 10 00 | ||
257 | Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | ||
* | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich39) | |
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): - Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu: | |||
258 | 3808 52 00 | - - DDT (ISO) (klofenotan (INN)), w opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g | |
258a | 3808 59 00 | - - Pozostałe | |
- Towary wymienione w uwadze 2 do podpozycji do niniejszego działu: | |||
258b | 3808 61 00 | - - W opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g | |
258c | 3808 62 00 | - - W opakowaniach o masie netto przekraczającej 300 g, ale nieprzekraczającej 7,5 kg | |
258d | 3808 69 00 | - - Pozostałe | |
259 | 3808 91 | - - Środki owadobójcze (insektycydy) | |
260 | 3808 92 | - - Środki grzybobójcze (fungicydy) | |
261 | 3808 93 | - - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin | |
262 | * | 3808 94 | - - Środki odkażające40) |
263 | 3808 99 | - - Pozostałe | |
264 | * | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41) |
265 | * | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42) |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
266 | * | 3824 99 58 | - - - - Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30) |
267 | * | 3824 99 61 | - - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443) |
268 | * | 3824 99 62 | - - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43) |
269 | * | 3824 99 64 | - - - - - Pozostałe43) |
270 | * | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44) |
271 (uchylona) | |||
272 | Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: | ||
* | 4015 11 00 | - - Chirurgiczne 45) | |
273 | * | 4115 20 00 | - Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46) |
- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach: | |||
274 | 4401 11 00 | - - Z drzew iglastych | |
274a | 4401 12 00 | - - Z drzew innych niż iglaste | |
Pozostałe artykuły z drewna: | |||
275 | * | 4421 91 00 | - - Z bambusa47) |
275a | * 4421 99 99 | - - - - Pozostałe47) | |
276 | Wata celulozowa: | ||
* | 4818 90 90 | - Pozostałe48) | |
277 (uchylona) | |||
278 (uchylona) | |||
279 (uchylona) | |||
280 (uchylona) | |||
281 (uchylona) | |||
282 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |
283 (uchylona) | |||
284 | * | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony53) |
285 | * | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone53) |
286 | * | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53) |
287 | * | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53) |
288 | Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: | ||
* | 6406 90 90 | - - Pozostałe 47) | |
289 | * | 7318 23 00 | - - Nity54) |
290 | Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: | ||
* | 8419 90 | - Części 55) | |
291 | Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż maszyny objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): | ||
* | 8442 30 00 | - Maszyny, urządzenia i wyposażenie56) | |
292 (uchylona) | |||
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
293 | * | 8471 80 00 | - Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58) |
294 | * | 8471 90 00 | - Pozostałe58) |
Pozostałe maszyny biurowe (na przykład hektografy lub powielacze białkowe, maszyny adresujące, automaty wydające banknoty, maszyny do sortowania, liczenia lub pakowania monet, urządzenia do temperowania ołówków, dziurkacze lub zszywacze): | |||
294a (uchylona) | |||
294b | * | 8472 90 80 | - - Pozostałe57) |
295 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |
296 | * 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe64) | |
297 | * 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane64) | |
298 | * 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów64) | |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||
299 | * | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez59) |
300 | * | 9018 32 | - - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59) |
301 | * | 9018 39 00 | - - Pozostałe59) |
302 | 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |
303 | 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |
304 | ex* | 9021 | Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) - z wyłączeniem CN 9021 21 |
305 | * | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61) |
Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału: | |||
306 | * | 9619 00 30 | - Z waty z materiałów włókienniczych62) |
307 | * | 9619 00 71 | - - - Podpaski higieniczne (wkładki)63) |
308 | * | 9619 00 75 | - - - Tampony63) |
309 | * | 9619 00 79 | - - - Inne63) |
310 | * | 9619 00 81 | - - - Pieluchy i wkładki dla niemowląt63) |
311 | * | 9619 00 89 | - - - Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca)63) |
312 (uchylona) | |||
bez względu na kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 7. Błony rentgenowskie diagnostyczne 8. Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych |
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie
2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
3) wyłącznie strusie żywe hodowlane
4) wyłącznie jedwabniki
5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
6) (uchylone)
7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
9) wyłącznie jadalne
10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących
13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
14) wyłącznie wafle
15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty
16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
17) wyłącznie bułka tarta
18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
19) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
20) wyłącznie wywar
21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
22) wyłącznie mączka dolomitowa
23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
27) z wyłączeniem nawozów naturalnych
28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny
32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
37) wyłącznie albumina techniczna
38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
44) wyłącznie węże medyczne
45) wyłącznie rękawice chirurgiczne
46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna
48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
49) (uchylone)
50) (uchylone)
51) (uchylone)
52) (uchylone)
53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
59) z wyłączeniem weterynaryjnych
60) z wyłączeniem protez dentystycznych
61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
63) wyłącznie wykonane z masy celulozowej, papieru, waty celulozowej lub wstęg z włókien celulozowych
64) służące do korekty wzroku
ZAŁĄCZNIK Nr 2 3
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
4 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
6 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
7 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
8 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
9 | * | 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
11 | ex | 0301 | Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00 |
12 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
13 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
14 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
15 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
16 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
17 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
18 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
19 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
20 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
21 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
22 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
23 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
24 | 0406 | Ser i twaróg | |
25 | ex | 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19 |
26 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
27 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
28 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
29 (uchylona) | |||
30 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
31 (uchylona) | |||
32 (uchylona) | |||
33 (uchylona) | |||
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi | |||
34 | 0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 | |
35 (uchylona) 36 (uchylona) | |||
37 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
38 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
39 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
40 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
41 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
42 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
43 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
44 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
45 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
46 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
47 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
48 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
49 | 0802 21 00 | - - W łupinach | |
50 | 0802 22 00 | - - Bez łupin | |
- Orzechy włoskie: | |||
51 | 0802 31 00 | - - W łupinach | |
52 | 0802 32 00 | - - Bez łupin | |
53 | Winogrona, świeże lub suszone: | ||
0806 10 | - Świeże | ||
54 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
56 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
57 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20 |
58 | * | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
59 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||
0904 21 90 | - - - Pozostałe | ||
60 | ex | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00 |
61 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 | ex * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 | 1001 | Pszenica i meslin | |
64 | 1002 | Żyto | |
65 | 1003 | Jęczmień | |
66 | 1004 | Owies | |
67 | 1005 | Kukurydza | |
68 | 1006 | Ryż | |
69 | 1007 | Ziarno sorgo | |
70 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
71 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
72 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
73 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
74 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
75 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
76 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane | |
77 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
78 | 1203 00 00 | Kopra | |
79 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
80 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
81 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
82 | ex | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00 |
83 | * | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: | |||
84 | 1209 91 | - - Nasiona warzyw | |
85 | ex | 1209 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
86 | * | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7) |
87 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
88 | 1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany | |
89 | 1302 31 00 | - - Agar-agar | |
90 | * | 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
91 | * | 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
92 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
93 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
94 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
95 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
96 | * | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
97 | * | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
98 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
99 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
100 | * | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
101 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
102 | * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
103 | ex * | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
104 | * | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6) |
105 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
106 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
107 | ex | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
108 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
109 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
- Laktoza i syrop laktozowy: | |||
110 | 1702 11 00 | - - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę | |
111 | 1702 19 00 | - - Pozostałe | |
112 | 1901 20 00 | - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | |
113 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
114 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
115 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe | |||
116 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
117 | 1905 90 10 | - - Mace | |
118 | * | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8) |
119 | * | 1905 90 80 | - - - - Pozostałe9) |
120 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | ||
2004 10 | - Ziemniaki | ||
121 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
122 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
123 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
* | 2106 90 98 | - - - Pozostałe10) | |
124 | * | 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 200911) |
125 | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki | |
126 | * | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12) |
127 | * | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6) |
128 | * | 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6) |
129 | * | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056) |
130 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe13) | |
- Albumina jaja: | |||
131 | 3502 11 | - - Suszona | |
132 | 3502 19 | - - Pozostała | |
133 (uchylona) | |||
134 (uchylona) | |||
135 (uchylona) | |||
136 (uchylona) | |||
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) (uchylone)
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
9) wyłącznie bułka tarta
10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
12) z wyłączeniem śruty
13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
14) (uchylone)
15) (uchylone)
16) (uchylone)
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 października 2019 r. (Dz.U.2019.2101) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2019 r.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 16 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2439) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (1)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (1)
Akty prawne liczba obiektów na liście: (12)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (9)
- Zmiana rozporządzenia w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.