Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.132 t.j.

| Akt obowiązujący
Wersja od: 23 stycznia 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 22 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2018 r. poz. 2174, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1.  Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§  2.  Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2010 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 1638 oraz z 2011 r. poz. 363).
§  3.  Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1 

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG

PozycjaKod CNWyszczególnienie
10101Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
20102Bydło żywe
30103Świnie żywe
40104Owce i kozy, żywe
50105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
Pozostałe zwierzęta żywe:
- Ssaki:
60106 11 00- - Naczelne
- - Króliki i zające:
70106 14 10- - - Króliki domowe
8*0106 14 90- - - Pozostałe1)
9*0106 19 00- - Pozostałe2)
10*0106 33 00- - Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3)
- Owady:
110106 41 00- - Pszczoły
12*0106 49 00- - Pozostałe4)
130201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
140202Mięso z bydła, zamrożone
150203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
160204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
170205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
180206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
190207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
200208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
21*0209Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5)
220210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
230301Ryby żywe
240302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
250303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
260304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
270305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
280306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
290307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
300308Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
310401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
320402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
330403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
340404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
350405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
360406Ser i twaróg
370407Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
380408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
390409 00 00Miód naturalny
400410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
41

(uchylona)

420504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
43

(uchylona)

44

(uchylona)

45

(uchylona)

46ex0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem CN 0511 99
470601Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
48ex0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
490701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
500702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
510703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
520704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
530705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
540706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
550707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
560708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
570709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
580710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
59*0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7)
600712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
610713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
620714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
630801Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
640802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
650803Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
660804Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
670805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
680806Winogrona, świeże lub suszone
690807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
700808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
710809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
720810Pozostałe owoce, świeże
730811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
74*0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7)
750813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
76*0814 00 00Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7)
770904 21 90- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:

- - - Pozostałe

- Kwiat muszkatołowy:
780908 21 00- - Nierozgniatany ani niemielony
790908 22 00- - Rozgniatany lub mielony
- Kardamony:
800908 31 00- - Nierozgniatane ani niemielone
810908 32 00- - Rozgniatane lub mielone
820909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
83ex *0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99
841001Pszenica i meslin
851002Żyto
861003Jęczmień
871004Owies
881005Kukurydza
891006Ryż
901007Ziarno sorgo
911008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
921101 00Mąka pszenna lub z meslin
931102Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
941103Kasze, mączki i granulki, zbożowe
951104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
961105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
971106Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
981108Skrobie; inulina
991109 00 00Gluten pszenny, nawet suszony
1001201Nasiona soi, nawet łamane
1011202Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane
1021203 00 00Kopra
1031204 00Nasiona lnu, nawet łamane
1041205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
1051206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
1061207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
107*1208Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9)
1081209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
1091210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
110*1211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10)
1111212 91- - Burak cukrowy
1121212 92 00- - Chleb świętojański
1131212 93 00- - Trzcina cukrowa
1141212 94 00- - Korzenie cykorii
115ex1212 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49
1161213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
1171214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
118ex1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19
119*1501Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035)
120*1502Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035)
121*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9)
122*1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
123*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
124*1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
125*1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
126*1509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
127*1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099)
128*1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9)
129*1512Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
130*1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
131*1514Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej lniany i jego frakcje:
132*1515 11 00- - Olej surowy9)
133*1515 19- - Pozostały9)
- Olej kukurydziany i jego frakcje:
1341515 21- - Olej surowy
1351515 29- - Pozostały
136*1515 30- Olej rycynowy i jego frakcje9)
137*1515 50- Olej sezamowy i jego frakcje9)
138*1515 90- Pozostałe9)
139*1516Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9)
140*1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169)
1411601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
142*1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5)
143*1603 00Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11)
1441604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
1451605Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
1461701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
147*1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12)
1481703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
149*1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13)
1501902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
1511903 00 00Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
1521904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1531905 10 00- Chleb chrupki
- - Gofry i wafle:
154*1905 32 05- - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy14)
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
1551905 40 90- - Pozostałe
1561905 90 10- - Mace
157*1905 90 20- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15)
1581905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
- - - Pozostałe:
159*1905 90 70- - - - Zawierające 5% masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy16)
160*1905 90 80- - - - Pozostałe16) i 17)
161*2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7)
162*2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7)
163*2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7)
164*2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067)
165*2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067)
1662006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
167*2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7)
168*2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7)
1692009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1702101 30- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
171ex2103Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
1722104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
1732105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
174*2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7)
175Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg:
*2201 90 00- Pozostałe18)
176*2202Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919)
1772301Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
1782302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
1792303 10- Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
1802303 20- Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
181*2303 30 00- Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20)
182*2304 00 00Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9)
183*2305 00 00Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9)
184*2306Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059)
1852308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1862309Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
187ex2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
188*2509 00 00Kreda21)
189*2518 10 00- Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22)
1902522Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
191Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
*2530 90 00- Pozostałe23)
192*2703 00 00Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24)
193*2802 00 00Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25)
194*2814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26)
195*2834 21 00Azotany:

- Potasu27)

196*2835Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28)
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
1972903 81 00- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN)
1982903 82 00- - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)
198a2903 83 00- - Mireks (ISO)
1992903 89- - Pozostałe
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:
200*2903 92 00- - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN),

1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)29)

201*2918 21 00- - Kwas salicylowy i jego sole30)
202*2918 22 00- - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30)
203*2918 23 00- - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30)
204*2922 41 00- - Lizyna i jej estry; ich sole30)
205*2922 42 00- - Kwas glutaminowy i jego sole30)
206*2923Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30)
207ex*2924Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) - z wyłączeniem CN 2924 21 00
208

(uchylona)

209

(uchylona)

210Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu:
*2932 20- Laktony31)
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu:
211*2933 11- - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30)
212*2933 19- - Pozostałe30)
213*2933 21 00- - Hydantoina i jej pochodne30)
214*2933 52 00- - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30)
215*2933 53- - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30)
216*2933 54 00- - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30)
217*2933 55 00- - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30)
218*2933 59- - Pozostałe 30)
- Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony):
219*2933 69- - Pozostałe30)
220Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne:
*2934 30- Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30)
221*2935Sulfonamidy30)
222*2936Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30)
223*2937Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30)
224*2938Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30)
225*2939Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30)
226*2940 00 00Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930)
227*2941Antybiotyki30)
228*3001Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30)
229*3002Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30)
230*3003Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30)
231*3004Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30)
232*3005Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30)
233ex*3006Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00
2343101 00 00Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe:
2353102 10- Mocznik, nawet w roztworze wodnym
2363102 21 00- - Siarczan amonu
2373102 29 00- - Pozostałe
2383102 30- Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym
239*3102 40- Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32)
240*3102 50 00- Azotan sodu33)
2413102 60 00- Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu
2423102 80 00- Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym
243*3102 90 00- Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32)
2443103Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
245ex3104Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20
246*3105Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27)
247*3407 00 00Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34)
248Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
*3501 10 90- - Pozostałe35)
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:

- Albumina jaja:

2493502 11- - Suszona
2503502 19- - Pozostała
251*3502 20- Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36)
252*3502 90- Pozostałe37)
2533503 00 10- Żelatyna i jej pochodne
2543505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
2553507Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
256Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

- Do promieni rentgenowskich38)

*3701 10 00
257Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:
*3702 10 00- Do promieni rentgenowskich39)
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy):

- Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu:

2583808 52 00- - DDT (ISO) (klofenotan (INN)), w opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g
258a3808 59 00- - Pozostałe
- Towary wymienione w uwadze 2 do podpozycji do niniejszego działu:
258b3808 61 00- - W opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g
258c3808 62 00- - W opakowaniach o masie netto przekraczającej 300 g, ale nieprzekraczającej 7,5 kg
258d3808 69 00- - Pozostałe
2593808 91- - Środki owadobójcze (insektycydy)
2603808 92- - Środki grzybobójcze (fungicydy)
2613808 93- - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin
262*3808 94- - Środki odkażające40)
2633808 99- - Pozostałe
264*3821 00 00Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41)
265*3822 00 00Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42)
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
266*3824 99 58- - - - Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30)
267*3824 99 61- - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443)
268*3824 99 62- - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43)
269*3824 99 64- - - - - Pozostałe43)
270*4009Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44)
271

(uchylona)

272Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem:
*4015 11 00- - Chirurgiczne 45)
273*4115 20 00- Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46)
- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach:
2744401 11 00- - Z drzew iglastych
274a4401 12 00- - Z drzew innych niż iglaste
Pozostałe artykuły z drewna:
275*4421 91 00- - Z bambusa47)
275a* 4421 99 99- - - - Pozostałe47)
276Wata celulozowa:
*4818 90 90- Pozostałe48)
277*4901Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach49)
278*4902Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe50)
279*4903 00 00Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania49)
280*4904 00 00Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione51)
281ex*4905Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane52) - z wyłączeniem CN 4905 10 00
2825001 00 00Kokony jedwabników nadające się do motania
283

(uchylona)

284*5301 10 00- Len surowy lub roszony53)
285*5302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone53)
286*5303 10 00- Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53)
287*5305 00 00Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53)
288Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części:
*6406 90 90- - Pozostałe 47)
289*7318 23 00- - Nity54)
290Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne:
*8419 90- Części 55)
291Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż maszyny objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane):
*8442 30 00- Maszyny, urządzenia i wyposażenie56)
292

(uchylona)

Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
293*8471 80 00- Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58)
294*8471 90 00- Pozostałe58)
Pozostałe maszyny biurowe (na przykład hektografy lub powielacze białkowe, maszyny adresujące, automaty wydające banknoty, maszyny do sortowania, liczenia lub pakowania monet, urządzenia do temperowania ołówków, dziurkacze lub zszywacze):
294a*8472 90 40- - Maszyny do redagowania tekstów57)
294b*8472 90 90- - Pozostałe57)
2958713Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
296* 9001 30 00- Soczewki kontaktowe64)
297* 9001 40- Soczewki okularowe szklane64)
298* 9001 50- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów64)
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
299*9018 31- - Strzykawki, z igłami lub bez59)
300*9018 32- - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59)
301*9018 39 00- - Pozostałe59)
3029018 90 10- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi
3039018 90 50- - Aparatura do transfuzji
304ex*9021Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) - z wyłączeniem CN 9021 21
305*9602 00 00Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61)
Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału:
306* 9619 00 30- Z waty z materiałów włókienniczych62)
307* 9619 00 71- - - Podpaski higieniczne (wkładki)63)
308* 9619 00 75- - - Tampony63)
309* 9619 00 79- - - Inne63)
310* 9619 00 81- - - Pieluchy i wkładki dla niemowląt63)
311* 9619 00 89- - - Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca)63)
312

(uchylona)

bez względu na kod CN1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER"

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską

6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

7. Błony rentgenowskie diagnostyczne

8. Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych

Objaśnienia:

- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik

- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki dzikie

2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

3) wyłącznie strusie żywe hodowlane

4) wyłącznie jedwabniki

5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

6) (uchylone)

7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

9) wyłącznie jadalne

10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica

11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa

12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących

13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

14) wyłącznie wafle

15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty

16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni

17) wyłącznie bułka tarta

18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe

19) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju

20) wyłącznie wywar

21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa

22) wyłącznie mączka dolomitowa

23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów

24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych

25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

27) z wyłączeniem nawozów naturalnych

28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych

29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu

30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego

31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny

32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia

33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz

34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe

35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym

36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka

37) wyłącznie albumina techniczna

38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii

39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych

40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych

41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji

42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne

43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego

44) wyłącznie węże medyczne

45) wyłącznie rękawice chirurgiczne

46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna

48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana

49) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek

50) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67% powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

51) wyłącznie nuty w formie drukowanej

52) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi

53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)

56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a

57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych

58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

59) z wyłączeniem weterynaryjnych

60) z wyłączeniem protez dentystycznych

61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych

63) wyłącznie wykonane z masy celulozowej, papieru, waty celulozowej lub wstęg z włókien celulozowych

64) służące do korekty wzroku

ZAŁĄCZNIK Nr  2 

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG

PozycjaKod CNWyszczególnienie
10201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
20202Mięso z bydła, zamrożone
30203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
40204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
50205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
60206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
70207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
80208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
9*0209Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)
100210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
11ex0301Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00
120302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
130303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
140304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
150305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
160306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
170307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
180308Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
190401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
200402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
210403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
220404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
230405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
240406Ser i twaróg
25ex0407Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19
260408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
270409 00 00Miód naturalny
280410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29

(uchylona)

300504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
31

(uchylona)

32

(uchylona)

33

(uchylona)

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
340511 91- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
35

(uchylona)

36

(uchylona)

370701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
380702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
390703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
400704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
410705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
420706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
430707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
440708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
450709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
460710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
470713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
480714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
490802 21 00- - W łupinach
500802 22 00- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
510802 31 00- - W łupinach
520802 32 00- - Bez łupin
53Winogrona, świeże lub suszone:
0806 10- Świeże
54ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
550808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
560809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
57ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20
58*0811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)
59- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0904 21 90- - - Pozostałe
60ex0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00
61*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
62ex *0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99
631001Pszenica i meslin
641002Żyto
651003Jęczmień
661004Owies
671005Kukurydza
681006Ryż
691007Ziarno sorgo
701008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
711101 00Mąka pszenna lub z meslin
721102Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
731103Kasze, mączki i granulki, zbożowe
741104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
751106Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
761201Nasiona soi, nawet łamane
771202Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane
781203 00 00Kopra
791204 00Nasiona lnu, nawet łamane
801205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
811206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
82ex1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00
83*1208Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6)
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
841209 91- - Nasiona warzyw
85ex1209 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10
86*1211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7)
871212 91- - Burak cukrowy
881302 20- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany
891302 31 00- - Agar-agar
90*1501Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031)
91*1502Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031)
92*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6)
93*1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
94*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
95*1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
96*1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
97*1509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
98*1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096)
99*1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6)
100*1512Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
101*1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
102*1514Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
103ex *1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29
104*1516Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6)
105*1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166)
1061601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
107ex1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00
1081604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
1091605Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
- Laktoza i syrop laktozowy:
1101702 11 00- - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę
1111702 19 00- - Pozostałe
1121901 20 00- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
1131902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
1141904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1151905 10 00- Chleb chrupki
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe
1161905 40 90- - Pozostałe
1171905 90 10- - Mace
118*1905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8)
119*1905 90 80- - - - Pozostałe9)
120Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2004 10- Ziemniaki
1212009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1222105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
123Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
*2106 90 98- - - Pozostałe10)
124*2202Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 200911)
1252301 10 00- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki
126*2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12)
127*2304 00 00Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6)
128*2305 00 00Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6)
129*2306Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056)
130Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
*3501 10 90- - Pozostałe13)
- Albumina jaja:
1313502 11- - Suszona
1323502 19- - Pozostała
133*4901Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach14)
134*4903 00 00Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania14)
135*4904 00 00Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione15)
136ex *4905Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane16) - z wyłączeniem CN 4905 10 00
bez względu na kod CN1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN

2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2018 r. poz. 2174, z późn. zm.)

Objaśnienia:

- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku

- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

2) (uchylone)

3) z wyłączeniem orzechów

4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek

5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

6) wyłącznie jadalne

7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica

8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni

9) wyłącznie bułka tarta

10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju

12) z wyłączeniem śruty

13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym

14) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille'a

15) wyłącznie nuty w formie drukowanej

16) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi

1 Obecnie działem administracji rządowej - finanse publiczne kieruje Minister Rozwoju i Finansów, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 września 2016 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rozwoju i Finansów (Dz.U.2016.1595).