Wykazy towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.87.826

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 22 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:
Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

PozycjaKod CNWyszczególnienie
10101Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
20102Bydło żywe
30103Świnie żywe
40104Owce i kozy, żywe
50105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6*0106Pozostałe zwierzęta żywe 1)
70201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
80202Mięso z bydła, zamrożone
90203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
100204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
110205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
120206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
130207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
140208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
15*0209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
160210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
170301Ryby żywe
180302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
190303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
200304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
210305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
220306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
230307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
240401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
250402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
260403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
270404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
280405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
290406Ser i twaróg
300407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
310408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
320409 00 00Miód naturalny
330410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
340504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
35ex *0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi33) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
360601Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
370602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
380603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
390701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
400702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
410703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
420704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
430705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
440706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
450707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
460708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
470709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
480710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
49ex *0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 3)- z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90
500712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
510713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
520714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

530802 21 00- - W łupinach
540802 22 00- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
550802 31 00- - W łupinach
560802 32 00- - Bez łupin
570806Winogrona, świeże lub suszone
58ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
590808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
600809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
61ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
61a0811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
61b*0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3)
620813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
63*0814 00 00Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 3)
64*0904Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 4)
65*0908Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 4)
66*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
67*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 4)
681001Pszenica i meslin
691002 00 00Żyto
701003 00Jęczmień
711004 00 00Owies
721005Kukurydza
73ex1006Ryż
741007 00Ziarno sorgo
751008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
761101 00Mąka pszenna lub z meslin
771102Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
781103Kasze, mączki i granulki, zbożowe
791104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
801105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane
811106Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
821108Skrobie; inulina
831109 00 00Gluten pszenny, nawet suszony
841201 00Nasiona soi, nawet łamane
851203 00 00Kopra
861204 00Nasiona lnu, nawet łamane
871205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
881206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
891207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
901209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
911210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
92(uchylona)
931212 91śliwek
- - Burak cukrowy
94ex1212 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49
951213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
96ex1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
97ex1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczane, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19
98ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:
- Pozostałe
991502 00 90
100*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5)
101*1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
102*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
103*1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
104*1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)
105**509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)
106*1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095)
107*1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 5)
108*1512Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
109*1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
110ex*1514Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) - z wyłączeniem CN 15141110 i 1514 19 10
111*1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje 5)
112*1516Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone5)
113*1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 5)
tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 5)
1141601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
1151602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane
1161604Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
1171605Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
118ex1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00
1191702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
1201703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
121ex 1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19
1221902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
1231903 00 00Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
1241904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:
124a 1905 10 00- Chleb chrupki
- - Gofry i wafle:
124b* 1905 32 05- - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy30)
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
124c 1905 40 90- - Pozostałe
124d 1905 90 10- - Mace
124e* 1905 90 20- Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby31)
1251905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
1261905 90 60- - - - Z dodatkiem środka słodzącego
126a*1905 90 90- - - - Pozostałe32)
127*2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 3)
128*2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
129*2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
130*2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
131*2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
132*2006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 3)
1332007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
134*2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 3)
1352009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1362101 30- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
137ex2103Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
1382104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
1392105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
1402106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
- Pozostałe
1412202 90
1422301Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
1432302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
144ex2303Pozostałości z produkcji skrobi i pochodne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek
1452308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1462309Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
147ex2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
148*2509 00 00Kreda 6)
149*2518 10 00Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 7)
1502522Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
151*2530 90 98Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe 8)

1522703 00 00Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany
153*2802 00 00Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 9)
1542814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym
Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
154a*2852 00 00Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów10)
1552903 51 00- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH (ISO)), włącznie z lindanem (ISO, INN)
155a2903 52 00- - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)
1562903 59- - Pozostałe
1572903 62 00Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

- - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)

158*2918Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne 10)
159*2922Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną 10)
160*2923Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 10)
161*2924Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 10)
Organiczne związki siarki:
1622930 90 13- - Cysteina i cystyna
1632930 90 16- - Pochodne cysteiny lub cystyny
164*2932Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu 10)
165*2933Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu 10)
166*2934Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne 10)
167*2935 00Sulfonamidy 10)
168*2936Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 10)
169*2937Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 10)
170*2938Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 10)
171*2940 00 00Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 10)
172*2941Antybiotyki 10)
173*3001Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10)
174*3002Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 10)
175*3003Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
176*3004Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
177ex*3005Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 10)
178*3006Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu10) - z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00
1793101 00 00Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
180ex *3102Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe 11) - z wyłączeniem CN 3102 50 10
1813103Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
182*3104Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
183*3105Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
184*3407 00 00Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 14)
185ex3502Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
- Żelatyna i jej pochodne 15)
186*3503 00 10
1873505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
1883507Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
189Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

- Do promieni rentgenowskich

3701 10 10- - Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii
190Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:
*3702 10 00- Do promieni rentgenowskich 16)
191*3808Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)17)
192*3821 00 00Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych18)
1933822 00 00Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
194*3824 90 61- - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 3004 19)
195*3824 90 62- - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 10)
196*3824 90 64- - - - Pozostałe 10)
197*4009Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 20)
1984014Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu
1994015 11 00Rękawiczki:

- - Chirurgiczne

200*4115 20 00- Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej

lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji

artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze

skóry wyprawionej 21)

2014401 10 00- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi,

wiązek lub w podobnych postaciach

202*4421 90 98Pozostałe artykuły z drewna:

- - Pozostałe 22)

2034818 40- Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne
204*4901Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 23)
205*4902Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 24)
2064903 00 00Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania
2074904 00 00Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione
2084905Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane
2095001 00 00Kokony jedwabników nadające się do motania
2105101 19 00Wełna:

- - Pozostała

2115301 10 00- Len surowy lub roszony
2125302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone
213*5305 00 00Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)34)
214ex5601Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00
215(uchylona)
216*7318 23 00- - Nity25)
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich
- Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie
217*8442 30 99Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)

- - - Pozostałe35)

217a*8443 32 10- - - Drukarki27)
217b*8443 39 90- - - Pozostałe36)
218*8469 00- Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów26)
219*8471Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 27)
219a*8517 62 00- - Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające i routingowe27)

- Monitory z lampą kineskopową:

219b*8528 41 00- - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

- Pozostałe monitory:

219c*8528 51 00- - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

- Projektory:

219d*8528 61 00- - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)
2208713Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
2219001 30 00- Soczewki kontaktowe
2229001 40- Soczewki okularowe szklane
2239001 50- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
224*9018 31- - Strzykawki, z igłami lub bez 28)
225*9018 32 10- - - Metalowe igły do zastrzyków 28)
226*9018 32 90- - - Igły chirurgiczne 28)
227*9018 39 00- - Pozostałe 28)
2289018 90 10- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia

krwi

2299018 90 50- - Aparatura do transfuzji
2309021Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa 37)
231*9602 00 00Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 29)
bez względu na Kod CN1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) -

wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól

jodobromowa, szlam i ług,

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki

borowinowe,

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w

tym tabletki "ZUBER"

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o

wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na

terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż

wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z

uwagi na formę w całości przeznaczone są dla

użytku osób niewidomych i słabowidzących, uraz

urządzenia do zapisywania i odczytywania

tekstów w alfabecie Braille'a

6. Obuwie dziecięce

7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt

1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

4) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

5) wyłącznie jadalne

6) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

7) wyłącznie mączka dolomitowa

8) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

9) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

10) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) wyłącznie do stosowania w dentystyce

15) z wyłączeniem klejów kazeinowych

16) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1m

17) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

18) wyłącznie dla farmacji

19) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

20) wyłącznie węże medyczne

21) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

22) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów i ulotek

24) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

25) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

26) wyłącznie maszyny dla niewidomych

27) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

28) z wyłączeniem weterynaryjnych

29) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

30) wyłącznie wafle

31) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

32) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta

33) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

34) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

35) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania

36) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  3

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

PozycjaKod CNWyszczególnienie
10101Konie, osły , muły i osłomuły, żywe
20102Bydło żywe
30103Świnie żywe
40104Owce i kozy, żywe
50105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6*0106Pozostałe zwierzęta żywe 1)
70201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
80202Mięso z bydła, zamrożone
90203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
100204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
110205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
120206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
130207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
140208 10- Z królików lub zajęcy
14a(uchylona)
150208 90- Pozostałe
160209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
170301Ryby żywe
180302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
190303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
200304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
210305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
220306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
230307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24ex0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
250407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
260408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego
270409 00 00Miód naturalny
280410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29*0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)
30*0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
31*0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów 2)
32*0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)
33*0510 00 00Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)
34ex *0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2),19) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
350601Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
360602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
370603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
380604Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
390701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
400702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
410703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
420704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
430705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
440706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
450707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
460708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
470709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
480713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
490714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

500802 21 00- - W łupinach
510802 22 00- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
520802 31 00- - W łupinach
530802 32 00- - Bez łupin
54Winogrona:
0806 10- Świeże
55ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
560808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
570809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
58ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
59*0904Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 3)
60*0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)
61*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)
62*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)
631001Pszenica i meslin
641002 00 00Żyto
651003 00Jęczmień
661004 00 00Owies
671005Kukurydza
681006 10- Ryż niełuskany
691007 00Ziarno sorgo
701008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
-- Ziarna miażdżone i płatkowane:
711104 19 50- - - Z kukurydzy
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład

łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

- - Z owsa:
721104 22 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - Z kukurydzy:
731104 23 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Z jęczmienia:
741104 29 07- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Pozostałe:
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet

krojone lub śrutowane:

751104 29 11- - - - - Z pszenicy
76*1104 29 18- - - - - Pozostałe18)
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
771104 29 51- - - - - Z pszenicy
781104 29 55- - - - - Z żyta
791104 29 59- - - - - Pozostałe
801201 00Nasiona soi, nawet łamane
811203 00 00Kopra
821204 00Nasiona lnu, nawet łamane
831205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
841206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
851207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
861209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
871210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
881211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie z perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane
89Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
- Pozostałe:
1212 91- - Burak cukrowy
90ex1212 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70
911213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
92ex1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
931301Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy )
941401 20 00- Trzcinopalmy rotang (rattan)
95(uchylona)
96ex1404Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone20) - z wyłączeniem CN 1404 20 00
97ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
98ex1502 00Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
98a*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej16)
991504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
99a*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie17)
1001516 10- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje
100a1521 90 91- - - Surowe
100b1521 90 99- - - Pozostałe
101*2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki 4)
102*2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu , przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane 5)
103*2308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 6)
104*2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 7)
1052401 10- Tytoń nieodżyłowany
1062401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
107*2509 00 00Kreda 8)
108Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
*2530 90 98- - Pozostałe 9)
109*2814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 10)
1103101 00 00Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
111ex *3102Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem CN 3102 50 10 11)
1123103Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
113*3104Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
114*3105Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
115ex3502Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
1163503 00 10- Żelatyna i jej pochodne
1173507 10 00- Podpuszczka i jej koncentraty
118*3808Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)14)
1194001 30 00- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne
Pozostałe skóry i skórki, surowe (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1 lit. b) lub c) do niniejszego działu:
119a4103 20 00- Z gadów
119b4103 90 90- - Pozostałe
119c4301Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101, 4102 lub 4103
1204501 10 00- Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony
1215001 00 00Kokony jedwabników nadające się do motania
122*5101 19 00Wełna, niezgrzebna ani nieczesana

- - Pozostała 15)

1235301 10 00- Len surowy lub roszony
1245302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone
125*5305 00 00Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włóka tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szapranką rozwłóknioną)21)
bez względu na kod CNSznurek do maszyn rolniczych
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem* umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne

5) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

6) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

7) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

8) wyłącznie kreda mielona, nawozowa

9) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

10) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

15) wyłącznie wełna szarpana

16) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

17) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

18) wyłącznie ziarno żyta

19) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

20) z wyłączeniem materiałów roślinnych, w rodzaju stosowanych głównie do produkcji szczotek lub mioteł (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy), nawet w kłębkach lub wiązkach

21) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

1 Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
2 Załącznik nr 1:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 maja 2005 r. (Dz.U.05.95.799) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2005 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2005 r. (Dz.U.05.265.2216) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2006 r. (Dz.U.06.243.1767) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2007 r. (Dz.U.07.251.1886) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.

3 Załącznik nr 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 maja 2005 r. (Dz.U.05.95.799) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2005 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2005 r. (Dz.U.05.265.2216) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2006 r. (Dz.U.06.243.1767) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2007 r. (Dz.U.07.251.1886) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.