Wykaz zoonoz, procedury ich monitorowania oraz sposoby postępowania w przypadku wystąpienia chorób lub wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.166.1617

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 września 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 sierpnia 2003 r.
w sprawie wykazu zoonoz, procedur ich monitorowania oraz sposobów postępowania w przypadku wystąpienia chorób lub wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych

Na podstawie art. 25a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wykaz zoonoz;
2)
procedury monitorowania zoonoz oraz sposoby postępowania w przypadku wystąpienia chorób lub wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych.
Ustala się wykaz zoonoz:
1)
chorób podlegających obowiązkowi zwalczania,
2)
chorób podlegających obowiązkowi rejestracji,
3)
biologicznych czynników chorobotwórczych podlegających obowiązkowi rejestracji

- który jest określony w załączniku do rozporządzenia.

1.
Zakłady higieny weterynaryjnej lub inne uprawnione laboratoria, w tym Państwowy Instytut Weterynaryjny, niezwłocznie powiadamiają o wykryciu w badanym materiale biologicznego czynnika chorobotwórczego powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce pobrania materiału.
2.
Powiadomienie, o którym mowa w ust. 1, powinno zawierać w szczególności:
1)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego;
2)
gatunek zwierzęcia albo rodzaj środka spożywczego pochodzenia zwierzęcego, z którego pobrano materiał;
3)
zastosowane metody badań laboratoryjnych i uzyskane wyniki;
4)
określenie miejsca lub adres pobrania materiału.
3.
W powiadomieniu, o którym mowa w ust. 1, powinny znaleźć się również informacje dotyczące liczby zwierząt wrażliwych przebywających w gospodarstwie, w którym pobrano materiał, albo dotyczące wagi lub partii produkcyjnej środka spożywczego, z którego pobrano materiał - jeżeli jest to możliwe.
1.
O wystąpieniu choroby lub wykryciu biologicznego czynnika chorobotwórczego powiatowy lekarz weterynarii powiadamia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
2.
W przypadku wystąpienia choroby podlegającej obowiązkowi zwalczania, będącej zoonozą, lub wykrycia biologicznego czynnika chorobotwórczego wymienionego w pkt 1, 6 i 10 części III załącznika do rozporządzenia, powiatowy lekarz weterynarii podejmuje czynności określone w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZOONOZ

CZĘŚĆ  I.

CHOROBY PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI ZWALCZANIA

1) pryszczyca (Foot and mouth disease);

2) gorączka doliny Rift (Rift valley fever);

3) wścieklizna (Rabies);

4) wąglik (Anthrax);

5) gruźlica bydła (Bovine tuberculosis);

6) bruceloza (Brucellosis):

a) bydła, Brucella abortus (Bovine brucellosis),

b) kóz i owiec, Brucella melitensis (Ovine and caprine brucellosis),

c) świń, Brucella suis (Porcine brucellosis);

7) gąbczasta encefalopatia bydła (Bovine spongiform encephalopathy);

8) trzęsawka owiec (Scrapie).

CZĘŚĆ  II.

CHOROBY PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI

1) listerioza (Listeriosis);

2) toksoplazmoza, Toxoplasma gondi (Toxoplasmosis);

3) tularemia, Francisella tularensis (Tularaemia);

4) nosacizna, Burkholderia mallei (Glanders);

5) gorączka Q, Coxiella burnetii (Q fever);

6) salmonelloza, S. Enteritidis, S. Typhimurium (Salmonellosis):

a) bydła i świń (Salmonellosis of cattle and pigs),

b) drobiu (Avian salmonellosis);

7) włośnica (Trichinellosis);

8) chlamydioza ptaków i bydła (Avian and cattle chlamydiosis);

9) kampylobakterioza, Campylobacter species (Campylobacteriosis);

10) echinokokoza, Echinoccocus granulosus, alveokokoza, Echinoccocus multilocularis (Echinococcosis);

11) jersinioza, Yersinia enterocolica, Yersinia pseudotuberculosis (Yersiniosis).

CZĘŚĆ  III.

BIOLOGICZNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI

1) Bacillus anthracis;

2) Campylobacter species;

3) Coxiella burnetii;

4) Leptospira species (L. interrogans);

5) Listeria monocytogenes;

6) Mycobacterium tuberculosis (i inne prątki chorobotwórcze dla ludzi);

7) Salmonella species (odzwierzęce typy serologiczne);

8) Toxoplasma gondii;

9) Trichinella spiralis;

10) wirus wścieklizny;

11) Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis.