Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.272.1612

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 grudnia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej

Na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Wykaz towarów określony w załączniku do rozporządzenia nie obejmuje towarów, dla których przepisy prawa żywnościowego Unii Europejskiej określają szczególne warunki przywozu.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. Nr 20, poz. 122 oraz z 2008 r. Nr 169, poz. 1048).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*

Lp.Kod CNNazwa towaru
123
10702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
20704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
30707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
4ex 0708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 - Groch (Pisum sativum)
5ex 0709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
6ex 0710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 - Groch (Pisum sativum)
7ex 0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 - Odmiany do siewu kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)
8ex 0713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
9ex 0801Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
10ex 0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
110803 00Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
120804Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
130805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
140806Winogrona, świeże lub suszone
150807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
160808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
170810Pozostałe owoce, świeże
180811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
190812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
200813Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
210814 00 00Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
22ex 0901Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
230902Herbata, nawet aromatyzowana
240903 00 00Maté (herbata paragwajska)
250904Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
260908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
270910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
28ex 1001Pszenica i meslina), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
29ex 1006Ryża), z wyłączeniem kodu 1006 10 10 - Do siewu
30ex 1101 00Mąka pszenna lub z meslina)
31ex 1102Mąki ze zbóż innych niż pszenica lub meslina)
32ex 1103Kasze, mączki i granulki, zbożowea)
33ex 1106Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8a)
34ex 1202Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamanea), z wyłączeniem kodu 1202 10 10 - Do siewu
35ex 1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 - Do siewu i 1205 90 00 - Pozostałe
36ex 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamanea), z wyłączeniem kodu 1206 00 10 - Do siewu
37ex 1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 15 - Do siewu oraz podpozycji 1207 20 - Nasiona bawełny, kodu 1207 99 91 - Nasiona konopi, kodu ex 1207 99 97 - Pozostałe do siewu
38ex 1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnycha), z wyłączeniem: soku i ekstraktu opium (kod 1302 11 00), soków i ekstraktów ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon (kod 1302 19 80), oleju żywicznego z wanilii (kod 1302 19 05)
39ex 1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
40ex 1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
41ex 1512Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
42ex 1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
431801 00 00Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
44ex 1805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącegoa)
451806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
46ex 1902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane innymi substancjami niż mięso, lub przygotowane inaczej, takie jak: spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowanyb)
47ex 1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb)
48ex 1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyrobyb)
492001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
502003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
512006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
522007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
532008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
542009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
552101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
56ex 2103Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztardac)
572104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
58ex 2105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakaoc)
59ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączonec)
602201Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg
612204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy inny niż ten objęty pozycją 2009
622205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi
63ex 2836Węglany, wodorowęglanya)
64ex 3504 00 00Peptony i ich pochodne; pozostałe substancje białkowe oraz ich pochodne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
65ex 3917 10Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowychb), d)
66ex 3917 32 00 91Osłonki do kiełbas z kopolimerów blokowych poli(tetrafluoroetylenu) i poliperfluoroalkoksytrifluoroetylenu, o długości nie większej niż 600 mm, średnicy nie większej niż 85 mm oraz grubości ścianek 30 µm lub większej, ale nieprzekraczającej 110 µma), d)
67ex 3924Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznychd)
68ex 6911Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiejd)
69ex 6912 00Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, ceramiczne inne niż z porcelany, również chińskiejd)
70ex 6914Pozostałe wyroby ceramiczned)
71ex 7323Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00d)
72ex 8210 00 00Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojówd)
738215Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do ciasta, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
748509 40 00Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
75ex 9602 00 00Puste kapsułki żelatynowe
Objaśnienia:

*) Graniczną kontrolą sanitarną objęte są również środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w wykazie, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia, że towar nie spełnia wymagań zdrowotnych, na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszące się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 339/93 (Dz. Urz. UE L 218 z 13.08.2008, str. 30).

**) Zawarte w tabeli w kolumnie "Nazwa towaru" odesłania do innych kodów, pozycji, podpozycji, działów stanowią odesłania do odpowiednich jednostek redakcyjnych załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382).

a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.