Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.
Dz.U.2007.20.122
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 24 stycznia 2007 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej
ZAŁĄCZNIK 2
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*
Lp. | Kod CN | Nazwa towaru |
1 | 2 | 3 |
1 | ex 0701 | Ziemniakia), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0701 10 00 - Sadzeniaki i 0701 90 10 - Do produkcji skrobi innej niż do celów spożywczych |
2 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
3 | ex 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem cebuli określonej kodem 0703 10 11 - Dymka |
4 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
5 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
6 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
7 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
8 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 - Groch (Pisum sativum) |
9 | ex 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych |
10 | ex 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 - Groch (Pisum sativum) |
11 | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
12 | ex 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 - Odmiany do siewu kukurydzy cukrowej (Zea mays var. Saccharata) |
13 | ex 0713 | Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem przeznaczonych do siewów |
14 | ex 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca a) |
15 | ex 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane a) |
16 | ex 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane a) |
17 | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
18 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
19 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
20 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
21 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
22 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
23 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
24 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
25 | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26 | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
27 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub z owoców suszonych objętych niniejszym działem |
28 | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
29 | ex 0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji |
30 | 0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
31 | 0903 00 00 | Maté (herbata paragwajska) |
32 | ex 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone |
33 | 0905 00 00 | Wanilia |
34 | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
35 | 0907 00 00 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
36 | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
37 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
38 | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
39 | ex 1001 | Pszenica i meslin a), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
40 | ex 1002 00 00 | Żytoa), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
41 | ex 1003 00 | Jęczmieńa), z wyłączeniem kodu 1003 00 10 - Nasiona |
42 | ex 1004 00 00 | Owiesa), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
43 | ex 1005 | Kukurydza a), z wyłączeniem podpozycji 1005 10 - Nasiona |
44 | ex 1006 | Ryż a), z wyłączeniem kodu 1006 10 10 - Do siewu |
45 | ex 1007 00 | Ziarno sorgo a), z wyłączeniem kodu 1007 00 10 - Hybrydy do siewu |
46 | ex 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
47 | ex 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslina) |
48 | ex 1102 | Mąki ze zbóż innych niż pszenica lub meslina) |
49 | ex 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe a) |
50 | ex 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielonea) |
51 | ex 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczanea) |
52 | ex 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 a) |
53 | ex 1107 | Słód, nawet palony a) |
54 | ex 1108 | Skrobie; inulina a) |
55 | ex 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony a) |
56 | ex 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1201 00 10 -Do siewu |
57 | ex 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane a), z wyłączeniem kodu 1202 10 10 - Do siewu |
58 | ex 1203 00 00 | Kopra a) |
59 | ex 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1204 00 10 - Do siewu |
60 | ex 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane a), z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 - Do siewu i 1205 90 00 - Pozostałe |
61 | ex 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1206 00 10 - Do siewu |
62 | ex 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane a), z wyłączeniem kodów: 1207 20 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 15 - Do siewu oraz podpozycji 1207 20 -Nasiona bawełny i kodu 1207 99 91 - Nasiona konopi |
63 | ex 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy a) |
64 | ex 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a) |
65 | ex 1211 20 00 | Korzenie żeń-szenia a) |
66 | ex 1211 90 85 | Pozostałe rośliny i części roślin objęte pozycją 1211a) inne niż korzenie żeń-szenia, liście drzewa kokainowego, słoma makowa i tankowiec wonny |
67 | ex 1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a), z wyłączeniem kodów dotyczących nasion chleba świętojańskiego: 1212 99 41 - Niełuszczone, niekruszone ani niemielone i 1212 99 49 - Pozostałe oraz pestek i jąder pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynami) i śliwek objętych kodem 1212 99 70 |
68 | ex 1301 90 00 | Szelak a) |
69 | ex 1301 20 00 | Guma arabska a) |
70 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnycha), z wyłączeniem: opium (kod 1302 11 00), soków i ekstraktów ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon (kod 1302 19 80), oleju żywicznego z wanilii (kod 1302 19 05) |
71 | ex 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
72 | ex 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1508 10 10 i 1508 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
73 | ex 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
74 | ex 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a) |
75 | ex 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
76 | ex 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
77 | ex 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea), z wyłączeniem kodów: 1513 11 10, 1513 19 30, 1513 29 30 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
78 | ex 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
79 | ex 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1515 19 10, 1515 21 10, 1515 29 10, 1515 50 11, 1515 50 91, 1515 90 21, 1515 90 31, 1515 90 40, 1515 90 60 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, podpozycji 1515 30 - Olej rycynowy i jego frakcje oraz kodu ex 1515 90 11 - Olej tungowy i jego frakcje |
80 | ex 1516 | Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodów: 1516 20 10-Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy i 1516 20 95 - Olej rzepikowy, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, illipe, karite, makore, toloucouna lub babassu, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż wytwarzanie artykułów spożywczych b) |
81 | ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 b) |
82 | ex 1518 00 | Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 a), b) |
83 | ex 1520 00 00 | Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe a) |
84 | ex 1521 | Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione a) |
85 | ex 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a) |
86 | ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmela), z wyłączeniem kodu 1702 90 60 - Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym |
87 | ex 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a) |
88 | ex 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem kodu 1704 90 55 -Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu |
89 | 1801 00 00 | Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone |
90 | 1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
91 | ex 1804 00 00 | Masło, tłuszcze i olej, kakaowe a) |
92 | ex 1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a) |
93 | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
94 | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
95 | ex 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane innymi substancjami niż mięso, lub przygotowane inaczej, takie jak: spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany b) |
96 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
97 | ex 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb) |
98 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b) |
99 | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym |
100 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym |
101 | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym |
102 | ex 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b) |
103 | ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b) |
104 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
105 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
106 | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
107 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
108 | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
109 | ex 2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a) |
110 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda c) |
111 | ex 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane c) |
112 | ex 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao c) |
113 | ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c) |
114 | 2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg |
115 | ex 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 b) |
116 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu |
117 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy inny niż ten objęty pozycją 2009 |
118 | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi |
119 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
120 | ex 2207 10 00 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej a) |
121 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe |
122 | ex 2209 00 | Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego a) |
123 | ex 2302 | Otręby zbożowe a) |
124 | ex 2501 00 | Sól (włączając sól kuchenną i sól denaturowaną) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a) |
125 | ex 2508 10 00 | Bentonit a) |
126 | ex 2508 40 00 | Ziemie odbarwiające i ziemia bieląca a) |
127 | ex 2512 00 00 | Skały krzemionkowe kopalne (na przykład ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet kalcynowane, o pozornej gęstości 1 lub niniejszej a) |
128 | ex 2711 12 | Propana) |
129 | ex 2711 13 | Butany a) |
130 | ex 2712 | Wosk mikrokrystaliczny a) |
131 | ex 2801 20 00 | Jod a) |
132 | ex 2804 10 00 | Wodór a) |
133 | ex 2804 21 00 | Argon a) |
134 | ex 2804 30 00 | Azot a) |
135 | ex 2804 40 00 | Tlen a) |
136 | ex 2805 12 00 | Wapń a) |
137 | ex 2806 10 00 | Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a) |
138 | ex 2807 00 10 | Kwas siarkowy a) |
139 | ex 2809 20 00 | Kwas fosforowy a) |
140 | ex 2811 21 00 | Ditlenek węgla a) |
141 | ex 2811 22 00 | Ditlenek krzemu a) |
142 | ex 2811 29 05 | Ditlenek siarki a) |
143 | ex 2811 29 30 | Tlenki azotu a) |
144 | ex 2815 11 00 | Wodorotlenek sodu, stały a) |
145 | ex 2815 12 00 | Wodorotlenek sodu, w roztworze wodnym (ług sodowy lub ciekła soda kaustyczna) a) |
146 | ex 2815 20 | Wodorotlenek potasu (potaż żrący) a) |
147 | ex 2816 10 00 | Wodorotlenek magnezu a) |
148 | ex 2821 10 00 | Tlenki i wodorotlenki żelaza a) |
149 | ex 2823 00 00 | Tlenki tytanu a) |
150 | ex 2825 90 11 | Wodorotlenek wapnia o czystości 98 % lub większej, w przeliczeniu na suchą masę, w postaci cząstek, z których nie więcej niż 1 % masy ma wielkość cząstek większą niż 75 mikrometrów oraz nie więcej niż 4 % masy ma wielkość cząstek mniejszą niż 1,3 mikrometra a) |
151 | ex 2825 90 19 | Tlenek wapnia a) |
152 | ex 2827 | Chlorki, jodki a) |
153 | ex 2832 | Siarczyny a) |
154 | ex 2833 | Siarczany a) |
155 | ex 2834 | Azotyny; azotany a) |
156 | ex 2835 | Fosforany, polifosforany a) |
157 | ex 2836 | Węglany, wodorowęglany a) |
158 | ex 2837 20 00 | Cyjanki złożone a) |
159 | ex 2839 | Krzemiany a) |
160 | ex 2842 10 00 | Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a) |
161 | ex 2902 11 00 | Cykloheksan a) |
162 | ex 2902 90 30 | Bifenyl a) |
163 | ex 2903 12 00 | Dichlorometan (chlorek metylenu) a) |
164 | ex 2905 11 00 | Metanol (alkohol metylowy) a) |
165 | ex 2905 12 00 | Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a) |
166 | ex 2905 13 00 | Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a) |
167 | ex 2905 32 00 | Glikol propylenowy (propanodiol-1,2) a) |
168 | ex 2905 43 00 | Mannit (mannitol) a) |
169 | ex 2905 44 | D-sorbit (sorbitol) a) |
170 | ex 2905 45 00 | Gliceryna a) |
171 | ex 2905 49 80 | Estry gliceryny a) |
172 | ex 2906 11 00 | Mentol a) |
173 | ex 2907 11 00 | Fenol (hydroksybenzen) i jego sole a) |
174 | ex 2909 11 00 | Eter dietylu (eter etylowy) a) |
175 | ex 2912 41 00 | Wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) a) |
176 | ex 2912 42 00 | Etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) a) |
177 | ex 2915 21 00 | Kwas octowy |
178 | ex 2915 29 00 | Octan sodu a) |
179 | ex 2915 29 00 | Pozostałe sole kwasu octowego a) |
180 | ex 2915 31 00 | Octan etylu a) |
181 | ex 2915 39 30 | Octan metylu i octany gliceryny a) |
182 | ex 2915 50 00 | Kwas propionowy i jego sole a) |
183 | ex 2915 70 | Kwas palmitynowy, kwas stearynowy, ich sole i estry a) |
184 | ex 2915 90 10 | Kwas laurynowy a) |
185 | ex 2916 15 00 | Kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, ich sole i estry a) |
186 | ex 2916 31 00 | Kwas benzoesowy, jego sole i estry a) |
187 | ex 2917 12 | Kwas adypinowy, jego sole i estry a) |
188 | ex 2918 11 00 | Kwas mlekowy i jego estry a) |
189 | ex 2918 12 00 | Kwas winowy a) |
190 | ex 2918 13 00 | Sole i estry kwasu winowego a) |
191 | ex 2918 14 00 | Kwas cytrynowy a) |
192 | ex 2918 15 00 | Sole i estry kwasu cytrynowego a) |
193 | ex 2918 16 00 | Kwas glukonowy, jego sole i estry a) |
194 | ex 2918 29 30 | Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a), a*) |
195 | ex 2918 29 80 | Kwas galusowy, jego sole i estry a) |
196 | ex 2922 42 00 | Kwas glutaminowy i jego sole a) |
197 | ex 2923 20 00 | Lecytyny a) |
198 | ex 2925 11 00 | Sacharyna i jej sole a) |
199 | ex 2930 90 13 | Cysteina a) |
200 | ex 2936 90 80 | Prowitaminy, niezmieszane a) |
201 | ex 2936 21 00 | Witaminy A i ich pochodne a) |
202 | ex 2936 22 00 | Witamina B1 i jej pochodne a) |
203 | ex 2936 23 00 | Witamina B2 i jej pochodne a) |
204 | ex 2936 24 00 | Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a) |
205 | ex 2936 25 00 | Witamina B6 i jej pochodne a) |
206 | ex 2936 26 00 | Witamina B12 i jej pochodne a) |
207 | ex 2936 27 00 | Witamina C i jej pochodne a) |
208 | ex 2936 28 00 | Witamina E i jej pochodne a) |
209 | ex 2936 29 | Pozostałe witaminy i ich pochodne a) |
210 | ex 2936 90 | Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a) |
211 | ex 2939 20 00 | Chinina i jej sole a) |
212 | ex 2939 30 00 | Kofeina i jej sole a) |
213 | ex 2942 00 00 | Pozostałe związki organiczne a) |
214 | ex 3203 00 | Barwniki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a) |
215 | ex 3204 | Syntetyczne organiczne środki barwiące a) |
216 | ex 3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, ciekłych olejach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a) |
217 | ex 3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a) |
218 | ex 3504 00 00 | Peptony i ich pochodne; pozostałe substancje białkowe oraz ich pochodne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
219 | ex 3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane) a) |
220 | ex 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a) |
221 | ex 3824 90 55 | Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatory tłuszczów) a) |
222 | ex 3917 10 | Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b) |
223 | ex 39173291 | Sztuczne osłonki do kiełbas a) |
224 | ex 3923 | Artykuły do transportu lub pakowania towarów, z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d) |
225 | ex 3924 | Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznych d) |
226 | ex 4805 40 00 | Papier i tektura filtracyjne d) |
227 | ex 4806 | Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub w arkuszach d) |
228 | ex 4812 00 00 | Bloki, płyty i płytki filtracyjne, z masy papierniczej d) |
229 | ex 4819 | Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki do pakowania, z papieru, tektury; podobne artykuły z papieru lub tektury d) |
230 | ex 6909 | Garnki, słoje i podobne wyroby, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, ceramiczne d) |
231 | ex 6911 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiej d) |
232 | ex 6912 00 | Ceramiczne zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego inne niż z porcelany, również chińskiej d) |
233 | ex 6914 | Pozostałe wyroby ceramiczne d) |
234 | ex 7013 | Wyroby ze szkła, w rodzaju stosowanych do celów stołowych, kuchennych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 7018) d) |
235 | ex 7310 | Cysterny, beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), z żeliwa lub stali, o pojemności nieprzekraczającej 300 l, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d) |
236 | ex 7323 | Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00 d) |
237 | ex 7418 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi, z wyłączeniem podpozycji 7418 20 00 d) |
238 | ex 7607 | Folia aluminiowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d) |
239 | ex 7612 | Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (włączając sztywne i składane pojemniki rurowe), na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d) |
240 | ex 7615 | Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z aluminium d) |
241 | ex 8007 00 30 | Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d) |
242 | ex 8007 00 90 | Pozostałe artykuły z cyny d) |
243 | ex 8210 00 00 | Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d) |
244 | 8215 | Łyżki, widelce, chochle, cedzidła łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe |
245 | ex 8434 | Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d) |
246 | 8435 | Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów |
247 | 8438 | Maszyny, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów, olejów zwierzęcych lub roślinnych |
248 | ex 8476 | Automaty do sprzedaży różnych towarów (np. potraw lub napojów) d) |
249 | 8509 40 00 | Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki |
250 | ex 8509 80 00 | Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d) |
251 | ex 8516 | Podgrzewacze elektryczne do wody, natychmiastowe lub zbiornikowe oraz grzałki nurnikowe; urządzenia elektrotermiczne, w rodzaju stosowanych do użytku domowego; elektryczne oporowe elementy grzejne, inne niż te objęte pozycją 8545 - wyłącznie w zakresie urządzeń domowych do podgrzewania wody (czajniki) d) |
* Graniczną kontrolą sanitarną objęte są również środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w wykazie, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia, że towar nie spełnia wymagań zdrowotnych, na podstawie art. 2 i 4 rozporządzenia Rady (EWG) nr 339/93 z dnia 8 lutego 1993 r. w sprawie kontroli zgodności z przepisami w sprawie bezpieczeństwa produktów przywożonych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 40 z 17.02.1993, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 12, str. 3).
a) Wyłącznie do celów spożywczych.
b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.
c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.
d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.
a*) Ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego (E 216) i ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego - sól sodowa (E 217) mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane do żywności do dnia 15 sierpnia 2008 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »