Wykaz towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3%.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.211.1334

Akt utracił moc
Wersja od: 28 listopada 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 28 listopada 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 74, poz. 444 i Nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:
Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 % (Dz. U. Nr 74, poz. 446).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.
______

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

PozycjaKod CNWyszczególnienie
10101Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
20102Bydło żywe
30103Świnie żywe
40104Owce i kozy, żywe
50105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6*0106Pozostałe zwierzęta żywe 1)
70201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
80202Mięso z bydła, zamrożone
90203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
100204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
110205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
120206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
130207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:
140208 10- Z królików lub zajęcy
150208 90- Pozostałe
160209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
170301Ryby żywe
180302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
190303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
200304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
210305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
220306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
230307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24ex0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
250407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
260408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
270409 00 00Miód naturalny
280410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29*0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)
30*0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
31*0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów 2)
32*0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)
33*0510 00 00Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane 2)
34ex *0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
350601Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
360602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
370603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
380701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
390702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
400703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
410704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
420705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
430706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
440707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
450708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
460709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
470713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
480714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
490802 21 00- - W łupinach
500802 22 00- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
510802 31 00- - W łupinach
520802 32 00- - Bez łupin
53Winogrona:
0806 10- Świeże
54ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
550808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
560809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
57ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
580904 20 30- - - Pozostałe 3)
59*0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)
60*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)
61*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)
621001Pszenica i meslin
631002 00 00Żyto
641003 00Jęczmień
651004 00 00Owies
661005Kukurydza
671006 10- Ryż niełuskany
681007 00Ziarno sorgo
691008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

- Ziarna miażdżone i płatkowane:

701104 19 50- - - Z kukurydzy
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):
- - Z owsa:
711104 22 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - Z kukurydzy:
721104 23 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Z jęczmienia:
731104 29 07- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Pozostałe:
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:
741104 29 11- - - - - Z pszenicy
75*1104 29 18- - - - - Pozostałe 4)
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
761104 29 51- - - - - Z pszenicy
771104 29 55- - - - - Z żyta
781104 29 59- - - - - Pozostałe
791201 00Nasiona soi, nawet łamane
801203 00 00Kopra
811204 00Nasiona lnu, nawet łamane
821205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
831206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
841207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
851209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
861210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
- Pozostałe:
871212 91- - Burak cukrowy
88ex1212 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70
891213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
901214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
91ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
92ex1502 00Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
93*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5)
941504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
95*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
961516 10- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje
97ex *1604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej 7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30
98*2301 10 00- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki 8)
99*2301 20 00- Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9)
100*2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 10)
101*2308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 11)
102*2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

12)

1032401 10- Tytoń nieodżyłowany
1042401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
105ex3502Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90
1063507 10 00- Podpuszczka i jej koncentraty
107*5301 10 00- Len surowy lub roszony 13)
108*5302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone 13)
109*5303 10 00- Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 13)
110*5305 00 00Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 13), 14)
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie ziarno żyta

5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

7) wyłącznie marynaty

8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne

9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych

10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej