Wykaz towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3%.
Dz.U.2008.211.1334
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 28 listopada 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 0102 | Bydło żywe | |
3 | 0103 | Świnie żywe | |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
6 | * | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe 1) |
7 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
8 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
9 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
10 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
11 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
12 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
13 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone: | |||
14 | 0208 10 | - Z królików lub zajęcy | |
15 | 0208 90 | - Pozostałe | |
16 | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
17 | 0301 | Ryby żywe | |
18 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
19 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
20 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
22 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
24 | ex | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30 |
25 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
26 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
27 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
28 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
29 | * | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2) |
30 | * | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2) |
31 | * | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów 2) |
32 | * | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2) |
33 | * | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane 2) |
34 | ex * | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
35 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |
36 | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | |
37 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
38 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
39 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
40 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
41 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
42 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
43 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
44 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
45 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
46 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
47 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
48 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: | |||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
49 | 0802 21 00 | - - W łupinach | |
50 | 0802 22 00 | - - Bez łupin | |
- Orzechy włoskie: | |||
51 | 0802 31 00 | - - W łupinach | |
52 | 0802 32 00 | - - Bez łupin | |
53 | Winogrona: | ||
0806 10 | - Świeże | ||
54 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
56 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
57 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 |
Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | |||
58 | 0904 20 30 | - - - Pozostałe 3) | |
59 | * | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3) |
60 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3) |
61 | * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3) |
62 | 1001 | Pszenica i meslin | |
63 | 1002 00 00 | Żyto | |
64 | 1003 00 | Jęczmień | |
65 | 1004 00 00 | Owies | |
66 | 1005 | Kukurydza | |
67 | 1006 10 | - Ryż niełuskany | |
68 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
69 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: - Ziarna miażdżone i płatkowane: | |||
70 | 1104 19 50 | - - - Z kukurydzy | |
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane): | |||
- - Z owsa: | |||
71 | 1104 22 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | |
- - Z kukurydzy: | |||
72 | 1104 23 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | |
- - - Z jęczmienia: | |||
73 | 1104 29 07 | - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane: | |||
74 | 1104 29 11 | - - - - - Z pszenicy | |
75 | * | 1104 29 18 | - - - - - Pozostałe 4) |
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie: | |||
76 | 1104 29 51 | - - - - - Z pszenicy | |
77 | 1104 29 55 | - - - - - Z żyta | |
78 | 1104 29 59 | - - - - - Pozostałe | |
79 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
80 | 1203 00 00 | Kopra | |
81 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
82 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
83 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
84 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
85 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
86 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | |
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | |||
- Pozostałe: | |||
87 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
88 | ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70 |
89 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
90 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |
91 | ex | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 |
92 | ex | 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10 |
93 | * | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5) |
94 | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | |
95 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6) |
96 | 1516 10 | - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje | |
97 | ex * | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej 7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30 |
98 | * | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki 8) |
99 | * | 2301 20 00 | - Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9) |
100 | * | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 10) |
101 | * | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 11) |
102 | * | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 12) |
103 | 2401 10 | - Tytoń nieodżyłowany | |
104 | 2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany | |
105 | ex | 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90 |
106 | 3507 10 00 | - Podpuszczka i jej koncentraty | |
107 | * | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony 13) |
108 | * | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone 13) |
109 | * | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 13) |
110 | * | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 13), 14) |
Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
4) wyłącznie ziarno żyta
5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych
7) wyłącznie marynaty
8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne
9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych
10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »