Wykaz substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.62.569

Akt utracił moc
Wersja od: 14 kwietnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 1 marca 2003 r.
w sprawie wykazu substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko

Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
Określa się wykaz substancji, które szkodliwie wpływają na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI SZKODLIWIE WPŁYWAJĄCYCH NA ZDROWIE ZWIERZĄT, JAKOŚĆ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I ŚRODOWISKO

1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od formy, w jakiej występują, oraz procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom

2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej

3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne

4. Drewno, trociny i inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu środków przeznaczonych do ochrony drewna

5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych lub przemysłowych niezależnie od źródła pochodzenia tych ścieków, jak i zastosowanych technik i technologii oczyszczania, z wyjątkiem pozostałości uzyskiwanych z wody pochodzącej z niezależnych rurociągów przedsiębiorstw produkujących środki spożywcze lub środki żywienia zwierząt, wykorzystywanej w procesie produkcji tych środków, lecz niezawierającej substancji niedozwolonych w żywieniu ludzi lub zwierząt

6. Odpady komunalne

7. Nieprzetworzone termicznie odpady z zakładów zbiorowego żywienia, z wyjątkiem artykułów żywnościowych pochodzenia roślinnego niewykazujących cech zepsucia, lecz które jedynie ze względu na upływ terminu przydatności do spożycia zostały zakwalifikowane jako nieprzydatne do spożycia dla ludzi

8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym

9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida, wyhodowanych na n-alkanach

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).