Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.77.700

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1)
substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.Numer wg systemu oznaczeń Unii EuropejskiejNazwaUwagi
1234
1E 170Węglany wapnia-
2E 270Kwas mlekowy-
3E 290Dwutlenek węgla-
4E 296Kwas jabłkowy-
5E 300Kwas askorbinowy-
6E 306Mieszanina tokoferoliprzeciwutleniacz w tłuszczach i olejach
7E 322Lecytyna-
8E 330Kwas cytrynowy-
9E 333Cytryniany wapnia-
10E 334Kwas winowy (L(+)-)-
11E 335Winiany sodu-
12E 336Winiany potasu-
13E 341(i)Fosforan monowapniowyśrodek spulchniający do mąki
14E 400Kwas alginowy-
15E 401Alginian sodu-
16E 402Alginian potasu-
17E 406Agar-
18E 407Karagen-
19E 410Mączka chleba
świętojańskiego-
20E 412Guma guar-
21E 413Tragakanta-
22E 414Guma arabska-
23E 415Guma ksantanowa-
24E 416Guma karaya-
25E 422(Gliceryna) glicerolekstrakt roślinny
26E 440(i)Pektyna-
27E 500Węglany sodu-
28E 501Węglany potasu-
29E 503Węglany amonu-
30E 504Węglany magnezu-
31E 516Siarczan wapnianośnik
32E 524Wodorotlenek soduwykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych
33E 551Dwutlenek krzemuzapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół
i korzeni w dawce do 30 g/kg
34E 938Argon-
35E 941Azot-
36E 948Tlen-
37-Substancje aromatycznearomaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych,
wyprodukowane metodami ekologicznymi
38-Wodapitna
39-Sólchlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie
stosowane w przetwórstwie żywności
40-Kultury mikroorganizmów,używane w przetwórstwie żywności
z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych
41-Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowedopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.NazwaUwagi
123
1Wodapitna
2Chlorek wapniaśrodek koagulujący
3Węglan wapnia-
4Wodorotlenek wapnia-
5Siarczan wapniaśrodek koagulujący
6Chlorek magnezuśrodek koagulujący
7Węglan potasuużywany do suszenia winogron
8Węglan soduużywany do produkcji cukru
9Kwas cytrynowyużywany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi
10Kwas siarkowyużywany do produkcji cukru
11Izopropanolużywany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*
12Dwutlenek węgla-
13Azot-
14Etanolrozpuszczalnik
15Kwas taninowyśrodek filtracyjny
16Albumina białka jaja-
17Kazeina-
18Żelatyna-
19Karuk rybi-
20Oleje roślinneużywane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący
21Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny)-
22Węgiel aktywny-
23Talk-
24Bentonit-
25Kaolin-
26Ziemia okrzemkowa-
27Perlit-
28Mączka ryżowa-
29Wosk pszczeliśrodek antyadhezyjny
30Wosk carnaubaśrodek antyadhezyjny
31Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanychużywane w przetwórstwie żywności
32Enzymyużywane w przetwórstwie żywności
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis),

b) orzeszki kola (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy "kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku "herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.