Wykaz produktów i grup produktów, ze względu na które mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalna roczna wielkość produkcji towarowej oraz minimalna liczba członków grupy producentów rolnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.417 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 września 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 19 kwietnia 2016 r.
w sprawie wykazu produktów i grup produktów, ze względu na które mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2018 r. poz. 1026) zarządza się, co następuje:
Określa się wykaz produktów i grup produktów, ze względu na które mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej wyprodukowanej przez wszystkich członków grupy producentów rolnych i sprzedanej do tej grupy oraz minimalną liczbę członków grupy producentów rolnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
 W przypadku działania siły wyższej lub wystąpienia nadzwyczajnych okoliczności, o których mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2116 z dnia 2 grudnia 2021 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 1306/2013 (Dz. Urz. UE L 435 z 06.12.2021, str. 187, z późn. zm.), w gospodarstwie członka grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej wyprodukowanej przez wszystkich członków takiej grupy i sprzedanej do tej grupy stanowi minimalna roczna wielkość produkcji towarowej wyprodukowana przez wszystkich członków grupy i sprzedana do tej grupy, określona w załączniku do rozporządzenia, pomniejszona o skutki działania siły wyższej lub wystąpienia nadzwyczajnych okoliczności.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIK 4  

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ WYPRODUKOWANA PRZEZ WSZYSTKICH CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH I SPRZEDANA DO TEJ GRUPY ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

Lp.Wykaz produktów i grup produktów, ze względu na które mogą być tworzone grupy producentów rolnychMinimalna roczna wielkość produkcji towarowej wyprodukowana przez wszystkich członków grupy i sprzedana do tej grupy (w tonach, sztukach, litrach lub złotych)Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych
dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiegodla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiegodla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego
123456
1Konie żywe24 sztuki5
2Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone50 sztuk80 sztuk80 sztuk5
3Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone2000 sztuk4000 sztuk4000 sztuk5
4Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone)200 sztuk400 sztuk600 sztuk5
5Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone:
kurczaki lub500 000 sztuk5
kaczki, lub4000 sztuk5
gęsi, lub4000 sztuk5
indyki, lub4000 sztuk5
przepiórki, lub4000 sztuk5
perliczki, lub4000 sztuk5
strusie1)500 sztuk5
6Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone4000 sztuk5
7Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)2000 sztuk5
8Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone)1000 sztuk5
9Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)2000 sztuk4000 sztuk5000 sztuk5
10Jaja ptasie500 000 sztuk5
11Mleko:

krowie,

100 000 litrów100 000 litrów100 000 litrów5
owcze lub kozie30 000 litrów60 000 litrów90 000 litrów5
12Miód naturalny lub inne produkty pszczele50 000 zł5
13Kwiaty świeże: cięte, doniczkowe800 000 zł5
14Ziemniaki świeże lub chłodzone250 ton500 ton750 ton5
15Ziarno zbóż2)200 ton400 ton600 ton5
16Nasiona roślin oleistych2)300 ton600 ton900 ton5
17Ziarno zbóż lub nasiona roślin oleistych lub bobowatych250 ton500 ton750 ton5
18Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej3)200 000 zł5
19Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych500 000 zł1 000 000 zł1 500 000 zł5
20Buraki cukrowe2000 ton4000 ton6000 ton5
21Konopie włókniste lub len75 ton5
22Szyszki chmielowe30 ton7
23Liście tytoniu suszone180 ton25
24Materiał siewny lub sadzeniaki300 000 zł600 000 zł900 000 zł5
25Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego50 000 zł5
26Produkty rolnictwa ekologicznego40 000 zł5
27Owoce i warzywa4)200 000 zł5
28Owoce4)200 000 zł5
29Warzywa4)200 000 zł5
30Owoce przeznaczone dla przetwórstwa4)200 000 zł5
31Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa4)200 000 zł5
32Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa4)200 000 zł5
33Produkty rolne zarejestrowane w Komisji Europejskiej zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych100 000 zł5
34Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich500 000 sztuk5
35Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)40 000 zł5
36Produkty rolne wytwarzane w ramach krajowych systemów jakości uznanych na podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich albo o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027, których wymagania są objęte przepisami technicznymi notyfikowanymi Komisji Europejskiej50 000 zł5
_________________

1) Jeżeli grupa producentów rolnych zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, liczba sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

2) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup producentów rolnych przed dniem 1 czerwca 2014 r.

3) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.

4) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup producentów rolnych przed dniem 1 maja 2004 r.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2019.2258).
2 § 2 zmieniony przez § 1-pkt 1 rozporządzenia z dnia 28 sierpnia 2023 r. (Dz.U.2023.1823) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 września 2023 r.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz.U.2013.642), które zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zmianie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw oraz ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz.U.2015.1888) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
4 Załącznik zmieniony przez § 1-pkt 2 rozporządzenia z dnia 28 sierpnia 2023 r. (Dz.U.2023.1823) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 września 2023 r.