§ 1. - Wykaz materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.104.978

Akt utracił moc
Wersja od: 13 czerwca 2003 r.
§  1.
1.
W żywieniu zwierząt gospodarskich, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą być stosowane następujące materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:
1)
mączka rybna;
2)
hydrolizowane białka skór o wadze molekularnej poniżej 10.000 daltonów;
3)
fosforan dwuwapniowy z odtłuszczonych kości;
4)
żelatyna uzyskana ze zwierząt nieprzeżuwających;
5)
mleko i przetwory mleczne.
2.
Przepisów ust. 1 pkt 1-4 nie stosuje się do zwierząt przeżuwających.
3.
W żywieniu lisów, jenotów, fretek, norek, tchórzy, tchórzofretek, świń, drobiu i ryb, oprócz materiałów paszowych wymienionych w ust. 1, mogą być stosowane również:
1)
mączka kostna;
2)
mączka mięsna;
3)
mączka mięsno-kostna;
4)
wysuszona plazma krwi i inne produkty uzyskane z krwi, z wyłączeniem produktów uzyskanych z krwi zwierząt przeżuwających;
5)
mączka z kopyt;
6)
mączka z rogów;
7)
mączka z podrobów drobiowych;
8)
mączka z piór;
9)
suszone skwarki.