Wykaz laboratoriów referencyjnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.145 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 stycznia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 19 czerwca 2012 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 2   3

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratorium referencyjneAdresPrzedmiot badańRodzaje badań
1234
1. Instytut Żywności i Żywieniaul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety- tłuszcz ogółem

- skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans

- akryloamid

- sztuczne środki słodzące,

w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna

- kwas benzoesowy

- kofeina

- cholesterol

- sterole roślinne

- obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter

- zawartość bakterii probiotycznych

Sól kuchenna- jod (I)
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety- wartość energetyczna

- białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka

- błonnik pokarmowy

- popiół

- składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K)

- witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)

- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)

2. Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzeguul. 1 Maja 5

39-400 Tarnobrzeg

Żywność- zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego
3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higienyul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego- azotany i azotyny
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety- pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci- mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2;

ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci- aflatoksyna M1
Żywność- barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red
Ryby i przetwory z ryb z obrotu- histamina
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego- wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli 0:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii)

- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby histeria monocytogenes

- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych

- oznaczanie liczby Escherichia coli

- oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne- oznaczanie liczby Clostridium perfringens
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością- badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

- badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Żywność- 3-monochloropropano-l,2-diol(3-MCPD)
Żywność- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
4. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie - Pracownia Badania Pozostałości Pestycydówul. Żelazna 79

00-875 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, zboża i produkty zbożowe, nasiona oleiste, herbata- pozostałości pestycydów
Żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, miód- pozostałości pestycydów
Żywność dla małych dzieci i niemowląt: produkty owocowo-warzywne, zbożowe, mleczno-zbożowe, preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt- pozostałości pestycydów
5. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej -Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywnościul. Dorodna 16

03-195 Warszawa

Żywność- jakościowe badania obecności napromienianych składników
6. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczyul. Kujawska 4

85-031 Bydgoszcz

Żywność pochodzenia roślinnego- wirusy przenoszone przez żywność
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).
2 Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 28 czerwca 2012 r.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. Nr 97, poz. 976), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016).