Wykaz laboratoriów referencyjnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.35.310

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 7 lutego 2003 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratoria referencyjneAdresPrzedmiot badańKierunek badań
1234
1. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność- zawartość tłuszczów,

- skład kwasów

tłuszczowych, w tym

izomery trans,

Samodzielna - związki aromatyczne
Pracownia Technologii Żywności i ŻywieniaProdukty i przetwory zbożowe- mikotoksyny z grupy

trichotecenów*

2. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

ŻywnośćZawartość:

- słodzików, w tym m.in.

aspartam, acesulfam K,

sacharyna**,

Zakład Higieny Żywności i Żywienia- kwasu benzoesowego**,

- kofeiny**,

- cholesterolu i steroli

roślinnych

Sól kuchenna- zawartość jodu**
3. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy dietyOkreślenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:
Zakład Wartości Odżywczych Żywności- białka i jego składu

aminokwasowego,

wartości odżywczej

białka,

- błonnika pokarmowego,
- popiołu,
- składników mineralnych

(wapń, fosfor, żelazo,

magnez, miedź, cynk,

mangan, sód, potas),

- witamin rozpuszczalnych

w wodzie (witamina C,

tiamina, ryboflawina,

niacyna),

- witamin rozpuszczalnych

w tłuszczach (witamina

A, E) do celów

określenia wartości

odżywczej

4. Instytut

Żywności i

Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

ŻywnośćTermotolerancyjne szczepy Campylobacter
Samodzielna Pracownia MikrobiologiiŻywnośćBakterie probiotyczne*
5. Państwowy

Zakład

Higieny

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoAzotany i azotyny
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów UżytkuŻywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoPierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)
Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawyAflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoAflatoksyna M1
Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwoOchratoksyna A
Sok jabłkowy i przetwory z jabłekPatulina
ŻywnośćSyntetyczne barwniki***
Ryby i przetwory z ryb z obrotuHistamina
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoWykrywanie obecności Listeria monocytogenes
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoOznaczanie liczby Escherichia coli
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoWykrywanie obecności Escherichia coli O:157
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczneOznaczanie liczby Clostridium perfringens
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowegoOznaczanie liczby drożdży i pleśni
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnościąBadanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
6. Państwowy

Zakład

Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - z grupy insektycydów

chloroorganicznych:

DDT - izomery i

metabolity, HCH -

izomery, aldrin,

dieldrin, metoksychlor

Owoce, warzywa, ziarno zbóżPozostałości pestycydów: - endosulfan
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - insektycydy z grupy

syntetycznych

pyretroidów:

permetryna,

cypermetryna,

deltametryna,

fenwalerat, bifentryna

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - fungicydy z grupy

benomylu: benomyl,

karbendazym, tiofanat

metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - tiabendazol
Żywność pochodzenia roślinnegoPozostałości pestycydów: - bromek metylu
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - insektycydy

fosforoorganiczne i

karbaminiany

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieciPozostałości pestycydów: - pozostałe pestycydy,

należące do różnych

grup chemicznych

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieciInne chemiczne zanieczyszczenia:

- heksachlorobenzen (HCB) - polichlorowane bifenyle

(PCB)

Objaśnienia:

* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.

** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.

*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.