Wykaz jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących programy monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.104.1099

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 28 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących programy monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka2)

Na podstawie art. 40a ust. 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących programy monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie naukowe niezbędne dla oceny ryzyka, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833 oraz z 2003 r. Nr 199, poz. 1941).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:

- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiającego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego,

- dyrektywy rady 85/591/EWG z 20 grudnia 1985 r. dotyczącej wprowadzenia ustalonych przez wspólnotę metod pobierania próbek oraz analiz w celu monitorowania produktów żywnościowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 130, poz. 1187, Nr 199, poz. 1938 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288 i Nr 96, poz. 959.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ JEDNOSTEK BADAWCZO-ROZWOJOWYCH OKREŚLAJĄCYCH I KOORDYNUJĄCYCH PROGRAMY MONITORINGU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ORAZ OPRACOWUJĄCYCH OPINIE NAUKOWE NIEZBĘDNE DLA OCENY RYZYKA

Jednostka badawczo-rozwojowaAdres
1. Instytut Żywności i Żywieniaul. Powsińska 61/63,

02-903 Warszawa

2. Państwowy Zakład Higienyul. Chocimska 24,

00-791 Warszawa

3. Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy

Instytut Badawczy w Puławach

Al. Partyzantów 57,

24-100 Puławy

4. Instytut Ochrony Roślinul. Miczurina 20,

60-318 Poznań

5. Morski Instytut Rybacki Laboratorium Badawczeul. Kołłątaja 1,

81-332 Gdynia

6. Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowegoul. Jubilerska 4,

04-190 Warszawa

7. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-

Spożywczego

ul. Rakowiecka 36,

02-532 Warszawa