§ 13. - Wykaz grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania i obrotu oraz nadawanie uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1993.79.374
Akt utracił moc
Wersja od: 21 lutego 1996 r.
§ 13.
1.
Uprawnienie grzyboznawcy powinny posiadać osoby zatrudnione w zakładzie produkującym przetwory grzybowe na stanowiskach, na których dokonuje się:
1)
oceny surowca przeznaczonego do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych z dodatkiem grzybów,
2)
nadzoru nad procesem technologicznym przerobu grzybów,
3)
wydawanie orzeczeń o jakości przetworów grzybowych,
4)
oceny grzybów suszonych,
5)
wydawanie atestu na grzyby suszone wprowadzane do obrotu.
2.
Uprawnienie klasyfikatora powinny posiadać osoby zatrudnione:
1)
w punktach skupu grzybów surowych, na stanowiskach, na których dokonuje się oceny grzybów surowych przeznaczonych do przetwórstwa i obrotu,
2)
na targowiskach w celu dokonywania oceny grzybów surowych przeznaczonych do targowiskowej sprzedaży.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .