§ 13. - Wykaz grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania i obrotu oraz nadawanie uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.79.374

Akt utracił moc
Wersja od: 21 lutego 1996 r.
§  13.
1.
Uprawnienie grzyboznawcy powinny posiadać osoby zatrudnione w zakładzie produkującym przetwory grzybowe na stanowiskach, na których dokonuje się:
1)
oceny surowca przeznaczonego do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych z dodatkiem grzybów,
2)
nadzoru nad procesem technologicznym przerobu grzybów,
3)
wydawanie orzeczeń o jakości przetworów grzybowych,
4)
oceny grzybów suszonych,
5)
wydawanie atestu na grzyby suszone wprowadzane do obrotu.
2.
Uprawnienie klasyfikatora powinny posiadać osoby zatrudnione:
1)
w punktach skupu grzybów surowych, na stanowiskach, na których dokonuje się oceny grzybów surowych przeznaczonych do przetwórstwa i obrotu,
2)
na targowiskach w celu dokonywania oceny grzybów surowych przeznaczonych do targowiskowej sprzedaży.