Wykaz badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.1995 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 12 listopada 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 30 czerwca 2014 r.
w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej

Na podstawie art. 25f ust. 10 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1557 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz badań laboratoryjnych przeprowadzanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych przez podmioty prowadzące działalność określoną w przepisach o:
1)
ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
2)
produktach pochodzenia zwierzęcego

- w przypadku gdy wyniki tych badań są wykorzystywane dla celów kontroli urzędowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ BADAŃ LABORATORYJNYCH PRZEPROWADZANYCH W CELU ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ PRODUKTÓW UBOCZNYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB PRODUKTÓW POCHODNYCH

1.
Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w kierunku:
1)
ogólnej liczby bakterii w mleku surowym;
2)
liczby komórek somatycznych w mleku surowym;
3)
pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku surowym;
4)
obecności Salmonella w tuszach wieprzowych, wołowych, baranich, kozich i końskich oraz tuszach drobiowych brojlerów i indyków;
5)
liczby Campylobacter spp. w tuszach brojlerów.
2.
Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w kierunku:
1)
obecności Salmonella;
2)
liczby Escherichia coli;
3)
liczby Enterobacteriaceae (enterobakterii);
4)
obecności Clostridium perfringens;
4)
zawartości tlenku wapnia;
6)
zawartości GTH (trójhaptenianu glicerolu);
7)
gatunkowości przetworzonego białka zwierzęcego;
8)
zawartości zanieczyszczeń stałych w tłuszczach paszowych;
9)
masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2020.1721).