Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.176.1368

Akt utracił moc
Wersja od: 22 października 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2009 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
2.
Wykaz artykułów rolno-spożywczych, o którym mowa w ust. 1, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2008 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 128, poz. 823 i Nr 190, poz. 1166).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.Kod CNNazwa towaruMinimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1234
10201Mięso z bydła, świeże tub schłodzone1 t
20202Mięso z bydła, zamrożone1 t
30203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone0,5 t
4ex 0206 10 98Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
5ex 0206 21 00Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
6ex 0206 22 00Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
7ex 0206 29 99Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
8ex 0206 30 00Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
9ex 0206 41 00Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
10ex 0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone
11ex 0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze
12ex 0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze
130304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone0,5 t
14ex 0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
15ex 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:1 t
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy
16ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
170405 10Masło0,5 t
180405 20Produkty mleczarskie do smarowania0,5 t
190406Ser i twaróg0,5 t
20ex 0407 00 30Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21ex 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi
220409 00 00Miód naturalny1 t
23ex 0504 00 00Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1 t
240602 90 91Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pąkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy1.000 szt.
250602 90 99Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy1.000 szt.
260701 90Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone5 t
27ex 0709 59Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych0,5 t
280709 90 40Kapary świeże lub schłodzone0,5 t
290709 90 60Kukurydza cukrowa świeża lub schłodzona1 t
30ex 0710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
31ex 0711 51 00Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance1 t
32ex 0711 59 00Pozostałe grzyby, w solance1 t
33ex 0712 31 00Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone50 kg
34ex 0712 39 00Pozostałe grzyby suszone50 kg
350713 33 90Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu1 t
360713 50 00Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone1 t
370802 11 10Migdały w łupinach gorzkie1 t
380802 12 10Migdały bez łupin gorzkie1 t
390802 22 00Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin1 t
400802 32 00Orzechy włoskie bez łupin1 t
410802 90 50Orzechy sosny1 t
420804 10 00Daktyle1 t
430804 20 90Figi suszone1 t
44ex 0804 30 00Ananasy suszone1 t
45ex 0804 40 00Awokado suszone1 t
46ex 0804 50 00Guawa, mango i smaczelina suszone1 t
47ex 0805Owoce cytrusowe, suszone1 t
48ex 0806Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0806 10 10 - winogrona stołowe, świeże
490811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego1 t
500812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia1 t
510813 10 00Morele suszone0,5 t
520813 20 00Śliwki suszone0,5 t
530813 30 00Jabłka suszone0,5 t
540901 11 00Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny1 t
550901 21 00Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny1 t
560902 30 00Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg1 t
570902 40 00Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana1 t
580904Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone1 t
590905 00 00Wanilia1 t
600906Cynamon i kwiaty cynamonowca1 t
610908 10 00Gałka muszkatołowa1 t
62ex 0909 10 00Nasiona anyżku1 t
630909 20 00Nasiona kolendry1 t
640909 40 00Nasiona kminku1 t
650909 50 00Nasiona kopru; jagody jałowca1 t
660910 10 00Imbir1 t
670910 20Szafran1 t
680910 30 00Kurkuma1 t
690910 99 31Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona1 t
700910 99 33Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały1 t
710910 99 39Tymianek rozgniatany lub mielony1 t
720910 99 50Liście laurowe1 t
730910 99 60Curry1 t
74ex 1001Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
75ex 1002 00 00Żyto (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
76ex 1003 00 90Jęczmień (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
77ex 1004 00 00Owies (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
78ex 1005 90 00Kukurydza (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
791006 20Ryż łuskany (brązowy) 5 t
801006 30Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany5 t
811006 40 00Ryż łamany5 t
82ex 1008 10 00Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
83ex 1008 20 00Proso (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
841101 00 11Mąka pszenna z pszenicy durum5 t
85ex 1101 00 15Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej5 t
861102 10 00Mąka żytnia5 t
871102 20Mąka kukurydziana5 t
881103 13Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy5 t
89ex 1103 19 30Kasze z jęczmienia5 t
90ex 1104 22 90Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
91ex 1104 23 90Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
92ex 1104 29 07Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
93ex 1104 29 18Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane) (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
94ex 1104 29 51Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
95ex 1104 29 55Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
961105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane1 t
97ex 1107 10 99Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
98ex 1107 20 00Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
99ex 1108Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
100ex 1201 00 90Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
101ex 1202Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:5 t
1202 10 10 - orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu
1021204 00 90Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu5 t
103ex 1205 10 90Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
104ex 1205 90 00Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
105ex 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu
1061207 50 90Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu1 t
1071207 91 90Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu0,1 t
1081210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina1 t
1091211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane1 t
1101302 13 00Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu0,1 t
1111501 00 19Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych1 t
112ex 1507 90 90Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
113ex 1508 90 90Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
114ex 1510 00 90Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych1 t
115ex 1512 19 90Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych konfekcjonowane1 t
116ex 1514 19 90Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
117ex 1514 99 90Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
118ex 1515 29 90Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
1191517 10Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej1 t
1201517 90 10Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów, wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka1 t
1211601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów1 t
122ex 1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
123ex 1604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:1 t
1604 30 - kawior i namiastki kawioru
1241701 99 10Cukier biały15 t
125ex 1702 90 95Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym1 t
1261801 00 00Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone5 t
1271805 00 00Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego0,5 t
1281806 31 00Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane0,5 t
1291806 32 10Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów0,5 t
1301806 32 90Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia0,5 t
1311806 90 11Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol0,5 t
1321806 90 19Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu0,5 t
1331806 90 31Pozostałe wyroby czekoladowe, nadziewane0,5 t
1341806 90 39Pozostałe wyroby czekoladowe, bez nadzienia0,5 t
135ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne
1362002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym1 t
137ex 2003Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2003 20 00 - trufle
1382005 40 00Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony1 t
139ex 2005Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
1402007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1412008 20Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1422008 30Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1432008 40Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1442008 50Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1452008 60Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1462008 70Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1472008 80Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1482008 92 78Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg1 t
1492008 99 43Winogrona, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1502008 99 45Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg

1 t
1512008 99 49Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1522008 99 67Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg1 t
1532008 99 72Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej1 t
1542008 99 78Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg1 t
1552008 99 99Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru1 t
1562009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1572101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty0,5 t
1582104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane1 t
1592105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao1 t
1602202 90 10Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 04041 hl
1612203 00Piwo otrzymywane ze słodu10 hl
1622204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 200910 hl
1632208 60Wódka1 hl
1642208 90 48Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1 hl
1652208 90 56Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1 hl
1662208 90 71Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
1672208 90 77Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
1682208 90 91Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1 hl
1692208 90 99Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
170ex 2302 30Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
171ex 2302 40Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
172ex 3501 10 90Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność1 t
173ex 3501 90 90Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
1743502 11 90Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi1 t
175ex 3503 00 10Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
176ex 3505 10Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1t