Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.128.823

Akt utracił moc
Wersja od: 8 listopada 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 czerwca 2008 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej są określone w załączniku do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933, z 2004 r. Nr 150, poz. 1586 oraz z 2005 r. Nr 242, poz. 2046).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.Kod CNNazwa towaruMinimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1234
10201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone1 t
20202Mięso z bydła, zamrożone1 t
30203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone0,5 t
4ex 0206 10 98Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
5ex 0206 21 00Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
6ex 0206 22 00Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
7ex 0206 29 99Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
8ex 0206 30 00Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
9ex 0206 41 00Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,5 t
10ex 0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone
11ex 0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją1 t
0304, z wyłączeniem podpozycji:
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze
12ex 0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304,

z wyłączeniem podpozycji:

1 t
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze
130304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone0,5 t
14ex 0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
15ex 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:1 t
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy
16ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
170405 10Masło0,5 t
180405 20Produkty mleczarskie do smarowania0,5 t
190406Ser i twaróg0,5 t
20ex 0407 00 30Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21ex 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji :1 t
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi
220409 00 00Miód naturalny1 t
23ex 0504 00 00Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1 t
240602 90 91Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy1.000 szt.
250602 90 99Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy1.000 szt.
26ex 0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane, z wyłączeniem podpozycji:3.000 szt.
0603 90 00 - pozostałe
270701 90Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone5 t
280709 59Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone0,5 t
29ex 0710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
30ex 0711 51 00Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance1 t
31ex 0711 59 00Pozostałe grzyby, w solance1 t
32ex 0712 31 00Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone50 kg
33ex 0712 39 00Pozostałe grzyby suszone50 kg
340713 33 90Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu1 t
350713 50 00Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane nawet bez skórki lub dzielone1 t
36ex 0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;
0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;
0802 22 00 - orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin;
0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;
0802 90 - pozostałe
37ex 0804Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0804 40 00 awokado

1 t
38ex 0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:1 t
0805 10 - pomarańcze;
0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerynami i satsuma); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;
0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)
39ex 0806Winogrona, świeże lub suszone z wyłączeniem podpozycji:1 t
0806 10 10 winogrona stołowe, świeże
400810 20 10Maliny, świeże1 t
410810 90 50Porzeczki czarne, świeże1 t
420810 90 60Porzeczki czerwone, świeże1 t
430810 90 70Porzeczki białe i agrest, świeże1 t
440810 40Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże0,5 t
450811Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego1 t
460812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia1 t
470813 10 00Morele suszone0,5 t
480813 20 00Śliwki suszone0,5 t
490813 30 00Jabłka suszone0,5 t
500901 11 00Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny1 t
510901 21 00Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny1 t
520902 30 00Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg1 t
530902 40 00Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana1 t
540904Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone1 t
550905 00 00Wanilia1 t
560906Cynamon i kwiaty cynamonowca1 t
570908 10 00Gałka muszkatołowa1 t
58ex 0909 10 00Nasiona anyżku1 t
590909 20 00Nasiona kolendry1 t
600909 40 00Nasiona kminku1 t
610909 50 00Nasiona kopru; jagody jałowca1 t
620910 10 00Imbir1 t
630910 20Szafran1 t
640910 30 00Kurkuma1 t
650910 99 31Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona1 t
660910 99 33Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały1 t
670910 99 39Tymianek rozgniatany lub mielony1 t
680910 99 50Liście laurowe1 t
690910 99 60Curry1 t
70ex 1001Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
71ex 1002 00 00Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
721003 00 90Jęczmień inny niż do siewu15 t
73ex 1004 00 00Owies, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
741005 90 00Kukurydza inna niż do siewu15 t
751006 20Ryż łuskany (brązowy)5 t
761006 30Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany5 t
771006 40 00Ryż łamany5 t
78ex 1008 10 00Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego5 t
79ex 1008 20 00Proso, z wyłączeniem materiału siewnego5 t
801101 00 11Mąka pszenna z pszenicy durum5 t
81ex 1101 00 15Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej5 t
821102 10 00Mąka żytnia5 t
831102 20Mąka kukurydziana5 t
841103 13Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy5 t
85ex 1103 19 30Kasze z jęczmienia5 t
86ex 1103 19 90Kasze z gryki5 t
871104 22 90Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
881104 23 90Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
891104 29 07Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
901104 29 51Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
911104 29 55Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
921105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane1 t
931107 10 99Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki5 t
941107 20 00Słód palony5 t
95ex 1108Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)1 t
961201 00 90Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu5 t
97ex 1202Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:5 t
1202 10 10 - orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu
981204 00 90Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu5 t
991205 10 90Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu15 t
100ex 1205 90 00Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu15 t
101ex 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu
1021207 50 90Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu1 t
1031207 91 90Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu0,1 t
1041210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina1 t
1051211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane1 t
1061302 13 00Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu0,1 t
1071501 00 19Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych1 t
108ex 1507 90 90Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
109ex 1508 90 90Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
110ex 1510 00 90Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych1 t
111ex 1512 19 90Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
112ex 1514 19 90Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
113ex 1514 99 90Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
114ex 1515 29 90Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane1 t
1151517 10Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej1 t
1161517 90 10Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka1 t
1171601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów1 t
118ex 1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
1191604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 30 - kawior i namiastki kawioru

1 t
1201701 99 10Cukier biały15 t
121ex 1702 90 95Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym1 t
1221801 00 00Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone5 t
1231805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego0,5 t
124ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, innych niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne
1252002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym1 t
126ex 2003Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2003 20 00 - trufle
1272005 40 00Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony1 t
128ex 2005Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji:1 t
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
1292007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1302008 20Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1312008 30Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1322008 40Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1332008 50Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1342008 60Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1352008 70Brzoskwinie, włączając nektaryny, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1362008 80Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1372008 92 78Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg1 t
1382008 99 43Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1392008 99 45Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1402008 99 49Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1412008 99 67Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1kg1 t
1422008 99 72Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej1 t
1432008 99 78Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg1 t
1442008 99 99Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru1 t
1452009Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1462101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty0,5 t
1472104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane1 t
1482105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao1 t
1492202 90 10Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 04041 hl
1502203 00Piwo otrzymywane ze słodu10 hl
1512204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 200910 hl
1522208 60Wódka1hl
1532208 90 48Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1hl
1542208 90 56Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1hl
1552208 90 71Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1hl
1562208 90 77Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1hl
1572208 90 91Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej1hl
1582208 90 99Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1hl
1592302 30Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane5 t
1602302 40Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane5 t
1613501 10 90Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze1 t
1623501 90 90Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny1 t
1633502 11 90Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi1 t
164ex 3503 00 10Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)0,5 t
165ex 3505 10Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)1t
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 7 października 2008 r. (Dz.U.08.190.1166) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 listopada 2008 r.