§ 5. - Współdziałanie między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zwalczania chorób zakaźnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.73.516

Akt utracił moc
Wersja od: 28 kwietnia 2006 r.
§  5.
1.
W przypadku rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na salmonelozę, listeriozę, kampylobakteriozę, jersiniozę, włośnicę lub o zatruciu jadem kiełbasianym, laseczkami zgorzeli gazowej lub toksyną gronkowcową, co najmniej 2 osób, jeżeli ponadto zachodzi podejrzenie, że źródłem zachorowania są zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego albo źródłem zakażenia pokarmowego są środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, państwowy powiatowy inspektor sanitarny zgłasza ten fakt, w terminie 24 godzin od rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na chorobę zakaźną co najmniej 2 osób, właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii oraz współpracuje z nim w celu zwalczenia tych chorób lub zatruć.
2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
nazwę choroby zakaźnej;
2)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego, jeżeli został zidentyfikowany;
3)
datę rozpoznania choroby zakaźnej;
4)
miejsce zamieszkania osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną;
5)
miejsce pobytu osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną:
6)
liczbę zachorowań, w tym u dzieci do lat 14;
7)
liczbę osób hospitalizowanych, w tym dzieci do lat 14;
8)
wskazanie prawdopodobnego lub potwierdzonego nośnika biologicznego czynnika chorobotwórczego oraz domniemane miejsce pochodzenia tego nośnika.