§ 5. - Współdziałanie między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zwalczania chorób zakaźnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2006.73.516
Akt utracił moc
Wersja od: 28 kwietnia 2006 r.
§ 5.
1.
W przypadku rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na salmonelozę, listeriozę, kampylobakteriozę, jersiniozę, włośnicę lub o zatruciu jadem kiełbasianym, laseczkami zgorzeli gazowej lub toksyną gronkowcową, co najmniej 2 osób, jeżeli ponadto zachodzi podejrzenie, że źródłem zachorowania są zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego albo źródłem zakażenia pokarmowego są środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, państwowy powiatowy inspektor sanitarny zgłasza ten fakt, w terminie 24 godzin od rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na chorobę zakaźną co najmniej 2 osób, właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii oraz współpracuje z nim w celu zwalczenia tych chorób lub zatruć.
2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
nazwę choroby zakaźnej;
2)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego, jeżeli został zidentyfikowany;
3)
datę rozpoznania choroby zakaźnej;
4)
miejsce zamieszkania osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną;
5)
miejsce pobytu osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną:
6)
liczbę zachorowań, w tym u dzieci do lat 14;
7)
liczbę osób hospitalizowanych, w tym dzieci do lat 14;
8)
wskazanie prawdopodobnego lub potwierdzonego nośnika biologicznego czynnika chorobotwórczego oraz domniemane miejsce pochodzenia tego nośnika.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .