Współdziałanie między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zwalczania chorób zakaźnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.73.516

Akt utracił moc
Wersja od: 28 kwietnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 7 kwietnia 2006 r.
w sprawie współdziałania między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zwalczania chorób zakaźnych

Na podstawie art. 4 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz. U. Nr 126, poz. 1384, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa formy i tryb współdziałania między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zwalczania chorób zakaźnych, które mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi lub z ludzi na zwierzęta, zwanych dalej "chorobami zakaźnymi".
W zakresie zwalczania chorób zakaźnych, które mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i z ludzi na zwierzęta, współdziałają:
1)
na obszarze kraju:
a)
Główny Inspektor Sanitarny,
b)
Główny Lekarz Weterynarii,
c)
Główny Inspektor Ochrony Środowiska;
2)
na obszarze województwa:
a)
państwowy wojewódzki inspektor sanitarny,
b)
wojewódzki lekarz weterynarii,
c)
wojewoda przy pomocy wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska, jako kierownika wojewódzkiej inspekcji ochrony środowiska;
3)
na obszarze powiatu:
a)
państwowy powiatowy inspektor sanitarny,
b)
powiatowy lekarz weterynarii,
c)
wojewoda przy pomocy wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska, jako kierownika wojewódzkiej inspekcji ochrony środowiska;
4)
na obszarze przejść granicznych:
a)
państwowy graniczny inspektor sanitarny,
b)
graniczny lekarz weterynarii.
1.
W ramach współdziałania przy zwalczaniu chorób zakaźnych organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Weterynaryjnej, udostępniają sobie okresowo, nie rzadziej jednak niż raz na kwartał, zbiorcze informacje epidemiologiczne, epizootiologiczne i opracowania statystyczne.
2.
Współdziałanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska, w zakresie ich ustawowych kompetencji, polega na:
1)
wspólnym likwidowaniu ognisk zakażeń i chorób zakaźnych;
2)
wzajemnym udzielaniu pomocy w przypadku wystąpienia zagrożenia epidemicznego lub epizootiologicznego w zakresie:
a)
współpracy laboratoriów diagnostycznych przy wykonywaniu badań diagnostycznych,
b)
diagnostyki laboratoryjnej poprzez przekazywanie próbek diagnostycznych pobranych od ludzi, zwierząt oraz ze środowiska do laboratoriów diagnostycznych w celu przeprowadzania badań laboratoryjnych lub weryfikacji wyników badań diagnostycznych,
c)
wymiany kadry i specjalistów zatrudnionych w poszczególnych inspekcjach;
3)
ustalaniu sposobu wykorzystania posiadanych sił i środków, które mogą zostać przeznaczone do zwalczania chorób zakaźnych i zakażeń;
4)
prowadzeniu akcji informacyjnej w zakresie bezpieczeństwa zdrowia publicznego;
5)
organizowaniu i przeprowadzaniu wspólnych szkoleń pracowników organów, o których mowa w § 2, z zakresu zwalczania chorób zakaźnych.
3.
W przypadku zagrożenia wystąpienia choroby zakaźnej, o której mowa w § 4 ust. 1 oraz § 5 ust. 1, choroby odzwierzęcej, o której mowa w § 7 ust. 1, zmian w środowisku naturalnym, mających lub mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi lub zwierząt, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Ochrony Środowiska uzgadniają sposób postępowania przy zwalczaniu tych chorób, w szczególności wydają wytyczne, zalecenia i inne dokumenty o charakterze informacyjnym.
1.
W przypadku:
1)
otrzymania zawiadomienia o rozpoznaniu albo powzięciu podejrzenia o zachorowaniu człowieka na:
a)
pryszczycę,
b)
gorączkę doliny Rift,
c)
wściekliznę,
d)
wąglik,
e)
brucelozę,
f)
gruźlicę u osób mających kontakt ze zwierzętami gospodarskimi,
g)
tularemię,
h)
gorączkę Q,
i)
chorobę wywołaną zakażeniem E. coli (szczepy werocytotoksyczne i enterokrwotoczne) lub
j)
grypę, wywołaną zakażeniem wirusem H5N1,
2)
otrzymania zawiadomienia o stwierdzeniu w materiale biologicznym pobranym od człowieka obecności biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących choroby, o których mowa w pkt 1

- państwowy powiatowy inspektor sanitarny zgłasza ten fakt, niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia, właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii oraz współpracuje z nim w celu zwalczenia tych chorób.

2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
nazwę choroby zakaźnej;
2)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego, jeżeli został zidentyfikowany;
3)
datę rozpoznania choroby zakaźnej albo datę powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na chorobę zakaźną lub datę stwierdzenia obecności biologicznego czynnika chorobotwórczego;
4)
miejsce zamieszkania osoby, u której rozpoznano chorobę zakaźną albo powzięto podejrzenie o zachorowaniu lub stwierdzono obecność biologicznego czynnika chorobotwórczego;
5)
miejsce pobytu osoby, u której rozpoznano chorobę zakaźną albo powzięto podejrzenie o zachorowaniu lub stwierdzono obecność biologicznego czynnika chorobotwórczego.
1.
W przypadku rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na salmonelozę, listeriozę, kampylobakteriozę, jersiniozę, włośnicę lub o zatruciu jadem kiełbasianym, laseczkami zgorzeli gazowej lub toksyną gronkowcową, co najmniej 2 osób, jeżeli ponadto zachodzi podejrzenie, że źródłem zachorowania są zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego albo źródłem zakażenia pokarmowego są środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, państwowy powiatowy inspektor sanitarny zgłasza ten fakt, w terminie 24 godzin od rozpoznania albo powzięcia podejrzenia o zachorowaniu na chorobę zakaźną co najmniej 2 osób, właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii oraz współpracuje z nim w celu zwalczenia tych chorób lub zatruć.
2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
nazwę choroby zakaźnej;
2)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego, jeżeli został zidentyfikowany;
3)
datę rozpoznania choroby zakaźnej;
4)
miejsce zamieszkania osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną;
5)
miejsce pobytu osób, u których rozpoznano chorobę zakaźną:
6)
liczbę zachorowań, w tym u dzieci do lat 14;
7)
liczbę osób hospitalizowanych, w tym dzieci do lat 14;
8)
wskazanie prawdopodobnego lub potwierdzonego nośnika biologicznego czynnika chorobotwórczego oraz domniemane miejsce pochodzenia tego nośnika.
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny przesyła kopie zgłoszeń, o których mowa w § 4 ust. 2 i § 5 ust. 2, państwowemu wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu, który, w zależności od oceny stopnia zagrożenia epidemiologicznego, ustala, w porozumieniu z organami Inspekcji Weterynaryjnej, sposób postępowania na szczeblu województwa w celu zwalczenia tych chorób.
1.
W przypadku:
1)
wykrycia u zwierząt:
a)
pryszczycy,
b)
gorączki doliny Rift,
c)
wąglika,
d)
gruźlicy,
e)
brucelozy u bydła, kóz, owiec i świń,
f)
gąbczastej encefalopatii bydła,
g)
trzęsawki owiec,
h)
wysoce zjadliwej grypy ptaków (d. pomór drobiu),
i)
tularemii,
j)
wścieklizny,
k)
włośnicy,
l)
gorączki Q lub
m)
leptospirozy,
2)
stwierdzenia w materiale biologicznym pobranym od zwierząt obecności biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących choroby, o których mowa w pkt 1

- powiatowy lekarz weterynarii zgłasza ten fakt niezwłocznie właściwemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu oraz współpracuje z nim w celu zwalczenia tych chorób.

2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
nazwę choroby zakaźnej;
2)
nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego, jeżeli został zidentyfikowany;
3)
gatunek zwierzęcia, u którego rozpoznano chorobę zakaźną;
4)
datę rozpoznania choroby zakaźnej lub datę stwierdzenia obecności biologicznego czynnika chorobotwórczego;
5)
miejsce zamieszkania posiadacza zwierzęcia, u którego rozpoznano chorobę zakaźną lub stwierdzono obecność biologicznego czynnika chorobotwórczego;
6)
prawdopodobne źródło zakażenia ze wskazaniem kraju jego pochodzenia.
3.
Powiatowy lekarz weterynarii przesyła kopię zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii, który, w zależności od oceny stopnia zagrożenia epidemicznego lub epizootycznego, określa, w porozumieniu z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, sposób postępowania na obszarze województwa w celu zapobieżenia chorobom, o których mowa w ust. 1.
W przypadku wykrycia u zwierząt gospodarskich lub w produktach pochodzenia zwierzęcego biologicznego czynnika chorobotwórczego o potencjale wywoływania zakażeń lub zatruć pokarmowych, w tym, w szczególności z rodzaju Campylobacter, Salmonella, Listeria lub Yersinia, powiatowy lekarz weterynarii zgłasza, niezwłocznie fakt wykrycia biologicznego czynnika chorobotwórczego, państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu oraz współpracuje z nim w celu zapobieżenia zakażeniom lub zatruciom pokarmowym u ludzi.
1.
W przypadku wystąpienia zmian w środowisku naturalnym, mających lub mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi lub zwierząt, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Ochrony Środowiska przekazują sobie wzajemnie informacje o tych zmianach w terminie 24 godzin.
2.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
rodzaj zdarzenia;
2)
datę wystąpienia zdarzenia lub okres jego występowania;
3)
zasięg terytorialny zdarzenia;
4)
rodzaj zagrożenia dla zdrowia ludzi lub zwierząt gospodarskich.
1.
W przypadku gdy właściwy państwowy inspektor sanitarny stwierdzi, w wyniku prowadzonego dochodzenia epidemiologicznego, że nośnikiem zakażenia lub zatrucia pokarmowego mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego, niezwłocznie informuje o tym właściwy organ Inspekcji Weterynaryjnej.
2.
Państwowy inspektor sanitarny, o którym mowa w ust. 1, prowadzi dochodzenie epidemiologiczne, współpracując z właściwym organem Inspekcji Weterynaryjnej, a ich współpraca polega w szczególności na:
1)
pobraniu prób przez powiatowego lekarza weterynarii i przeprowadzeniu badań, niezbędnych dla dochodzenia epidemiologicznego, oraz przekazaniu wyników tych badań państwowemu inspektorowi sanitarnemu;
2)
dostarczeniu informacji dotyczących pochodzenia, przechowywania i transportu, wskazanych przez państwowego inspektora sanitarnego produktów lub zwierząt, mogących być nośnikami czynnika zakaźnego.
3.
Państwowy inspektor sanitarny, o którym mowa w ust. 1, przedstawia organowi Inspekcji Weterynaryjnej sprawozdanie z przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego niezwłocznie po jego zakończeniu. Sprawozdanie to nie może zawierać danych osobowych osób, u których wystąpiło zakażenie lub zatrucie pokarmowe.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 45, poz. 391 i Nr 199, poz. 1938 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 173, poz. 1808 i Nr 210, poz. 2135.