Wprowadzenie dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.56.260

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1994 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 czerwca 1993 r.
w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.

Na podstawie art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
1.
Na towary wytworzone, przetworzone, przerobione, uszlachetnione lub konfekcjonowane na terenie wolnego obszaru celnego obniża się cło o 0,75 stawki celnej podstawowej lub stawki celnej autonomicznej, gdy stawka celna podstawowa nie została określona w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 czerwca 1993 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 51, poz. 235 i Nr 56, poz. 253), jeżeli zostały spełnione warunki określone w ust. 2.
2.
Zastosowanie obniżonej stawki celnej, o której mowa w ust. 1, może nastąpić, jeżeli w towarach wytworzonych, przetworzonych, przerobionych, uszlachetnionych lub konfekcjonowanych pochodzących z wolnego obszaru celnego co najmniej 50% poniesionych kosztów uzyskania stanowi:
1)
wartość towarów sprowadzonych z polskiego obszaru celnego lub
2)
wartość usług świadczonych na polskim obszarze celnym albo na wolnym obszarze celnym przez podmiot gospodarczy prowadzący działalność w polskim obszarze celnym albo
3)
wartość wykorzystanych praw na dobrach niematerialnych przysługujących podmiotom gospodarczym prowadzącym działalność na polskim obszarze celnym.
3.
Warunki określone w ust. 2 należy uznać za spełnione również wtedy, gdy wartość towarów i usług wymienionych w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz wartość wykorzystanych praw na dobrach niematerialnych wymienionych w ust. 2 pkt 3 stanowiłyby łącznie co najmniej 50% poniesionych kosztów uzyskania towarów pochodzących z wolnego obszaru celnego.
Zwalnia się od cła towary pochodzące z wolnego obszaru celnego, jeżeli do ich wytworzenia, przetworzenia, przerobienia, uszlachetnienia lub konfekcjonowania na terenie wolnego obszaru celnego użyto towarów określonych w § 1 ust. 2 pkt 1 lub świadczono usługi określone w § 1 ust. 2 pkt 2 albo wykorzystano prawa na dobrach niematerialnych określonych w § 1 ust. 2 pkt 3, z tym że wartość towaru lub usług albo wartość wykorzystanych praw stanowiły 75% poniesionych kosztów uzyskania towarów pochodzących z wolnego obszaru celnego. Przepis § 1 ust. 3 stosuje się odpowiednio.
Zwalnia się od cła towary przywiezione z wolnego obszaru celnego w okresie trzech lat od dnia rozpoczęcia przez podmiot gospodarczy działalności gospodarczej na terenie wolnego obszaru celnego, jeżeli do ich wytworzenia, przetworzenia, przerobienia, uszlachetnienia lub konfekcjonowania na terenie wolnego obszaru celnego użyto towarów określonych w § 1 ust. 2 pkt 1, świadczono usługi określone w § 1 ust. 2 pkt 2 albo wykorzystano prawa na dobrach niematerialnych określonych w § 1 ust. 2 pkt 3, z tym że wartość towarów lub usług albo wartość wykorzystanych praw stanowiły 40% poniesionych kosztów uzyskania towarów pochodzących z wolnego obszaru celnego. Przepis § 1 ust. 3 stosuje się odpowiednio.
Obniżkę cła i zwolnienia celne, o których mowa w § 1-3, stosuje się po przedstawieniu odpowiednich dokumentów świadczących o:
1)
sprowadzeniu z polskiego obszaru celnego towarów określonych w § 1 ust. 2 pkt 1 lub świadczeniu usług określonych w § 1 ust. 2 pkt 2 albo o wykorzystaniu praw na dobrach niematerialnych określonych w § 1 ust. 2 pkt 3,
2)
wytworzeniu, przetworzeniu, przerobieniu, uszlachetnieniu lub konfekcjonowaniu towarów na terenie wolnego obszaru celnego,
3)
zastosowanym procesie produkcyjnym, jakiemu zostały poddane towary, wraz z kalkulacją kosztów wskazującą na stosunek wartości towarów i usług określonych w § 1 ust. 2 pkt 1 i 2 oraz wartości wykorzystanych praw na dobrach niematerialnych określonych w § 1 ust. 2 pkt 3 do kosztów uzyskania towarów pochodzących z wolnego obszaru celnego.
Obniżka cła i zwolnienia celne, o których mowa w § 1-3, nie dotyczą towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
(skreślony).
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1990 r. w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym (Dz. U. z 1991 r. Nr 1, poz. 3 i Nr 112, poz. 487).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 5 lipca 1993 r.

ZAŁĄCZNIK  2

WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA

PozycjaKod PCN Wyszczególnienie
12 3
21032103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej
22032203 00 Piwo otrzymywane ze słodu:
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów
2203 00 01 0- - W butelkach
2203 00 09 0- - Pozostałe
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów
22042204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:
2204 10 11 0 - - - Szampan
2204 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe
2204 10 91 0- - - Asti spumante
2204 10 99 0- - - Pozostałe
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:
2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 0- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o C
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
2204 21 21 0 - - - - - - Białe
2204 21 23 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0 - - - - - - - Białe
2204 21 29 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 31 0 - - - - - - Białe
2204 21 33 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0 - - - - - - Białe
2204 21 39 0- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:
2204 21 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal
2204 21 49 0- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.:
2204 21 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal
2204 21 59 0 - - - - - Pozostałe
2204 21 90 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 0- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o C
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:
2204 29 21 0 - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 21 0 - - - - - - Białe
2204 29 23 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0 - - - - - - Białe
2204 29 29 0- - - - - -Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 31 0 - - - - - - Białe
2204 29 33 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0 - - - - - - - Białe
2204 29 39 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:
2204 29 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 45 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 49 0- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.:
2204 29 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 55 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 59 0 - - - - - Pozostałe
2204 29 90 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 0- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu
- - Pozostałe:
2204 30 91 0 - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20o C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.
2204 30 99 0- - - Pozostałe
22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej
2205 10 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej
2205 90 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.
22062206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 0- Wzbudzone
- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 0- - - Z jabłek lub gruszek
2206 00 39 0- - - Pozostałe
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających:
- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 0- - - - Z jabłek lub gruszek
2206 00 59 0- - - - Pozostałe
- - - Więcej niż 2 litry
2206 00 81 0- - - - Z jabłek lub gruszek
2206 00 89 0- - - - Pozostałe
22072207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej
2207 20 00 0- Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy
22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów
2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2208 20 12 0- - - Cognac
2208 20 14 0- - - Armagnac
2208 20 26 0 - - - Grappa
2208 20 28 0- - - Pozostałe
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
2208 20 40 0- - - Surowy destylat
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac
2208 20 64 0- - - - Armagnac
2208 20 86 0 - - - - Grappa
2208 20 88 0- - - Pozostałe
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających
2208 30 31 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 39 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Whisky "Blended", w pojemnikach zawierających:
2208 30 51 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 59 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających:
2208 30 81 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 30 89 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 40- Rumy:
2208 40 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
2208 40 90 0- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawierających:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4 % obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających:
- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31 0 - - - - Wódka czysta
2208 90 33 0- - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)
- - - Więcej niż 2 litry
2208 90 35 0- - - - Wódka czysta
2208 90 38 0- - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:
- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo
- - - - Pozostałe
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):
- - - - - - Destylowane z owoców
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn
2208 90 58 0 - - - - - - - Pozostałe
2208 90 65 0 - - - - - Likiery
2208 90 69 0- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców
2208 90 73 0 - - - - - Pozostałe
2208 90 79 0- - - - Likiery i inne napoje alkoholowe
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:
2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry
24012401Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10- Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo:
2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo płomieniowo:
2401 10 40 0- - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo rurowo
2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie
2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo płomieniowo:
2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0- Odpady tytoniowe
24022402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z tytoniu
2402 20 00 0 - Papierosy z tytoniu
2402 90 00 0- Pozostałe
24032403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji
2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g
2403 10 90 0- - Pozostałe
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka
2403 99 90 0- - - Pozostałe
1 § 6 skreślony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 21 grudnia 1993 r. (Dz.U.93.130.622) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
2 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 21 grudnia 1993 r. (Dz.U.93.130.622) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.