Wprowadzenie dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.
Dz.U.1991.1.3
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 22 grudnia 1990 r.
w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.
ZAŁĄCZNIK 1
WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA
WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA
Pozycja | Kod CN | Nazwa |
1 | 2 | 3 |
2203 | Piwo otrzymywane ze słodu: | |
2203 00 10 | - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | |
2203 00 90 | - W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1) | |
2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009: | |
2204 10 | - Wino musujące: | |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: | ||
2204 10 11 | - - - Szampan | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe | |
2204 10 90 | - - Pozostałe | |
- Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | ||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z "grzybkowymi" korkami, utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina inaczej dostarczane, pozostające z powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C | |
- - - Pozostałe: | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | ||
2204 21 21 | - - - - - - Białe | |
2204 21 23 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 21 25 | - - - - - - Białe | |
2204 21 29 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach. | ||
2204 21 31 | - - - - - - Białe | |
2204 21 33 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 21 35 | - - - - - - Białe | |
2204 21 39 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: | ||
2204 21 41 | - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | |
2204 21 49 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przekraczającej 22% objętościowych: | ||
2204 21 51 | - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | |
2204 21 59 | - - - - - Pozostałe | |
2204 21 90 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych: | |
2204 29 | - - Pozostałe: | |
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji nr 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C | |
- - - Pozostałe: | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||
2204 29 21 | - - - - - - Białe | |
2204 29 23 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 29 25 | - - - - - - Białe | |
2204 29 29 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||
2204 29 31 | - - - - - - Białe | |
2204 29 33 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 29 35 | - - - - - - Białe | |
2204 29 39 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: | ||
2204 29 41 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | |
2204 29 45 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | |
2204 29 49 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych: | ||
2204 29 51 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | |
2204 29 55 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | |
2204 29 59 | - - - - - Pozostałe | |
2204 29 90 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20% objętościowych | |
2204 30 | - Inny moszcz winogronowy: | |
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu | |
- - Pozostałe: | ||
2204 30 91 | - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% objętościowego | |
2204 30 99 | - - - Pozostałe | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |
2205 10 10 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej | |
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych | |
2205 90 | - Pozostałe: | |
2205 90 10 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej | |
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych | |
2206 | Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny): | |
2206 00 10 | - Wzbudzone | |
- Pozostałe: | ||
2206 00 91 | - - Musujące | |
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | ||
2206 00 93 | - - - 2 litry lub mniej | |
2206 00 99 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy: | |
2207 10 00 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub więcej | |
2207 20 00 | - Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy | |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: | |
2208 10 | - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: | |
2208 10 10 | - - Aromatyczne napoje wytrawne o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% objętościowych, zawierające od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | |
2208 10 90 | - - Pozostałe | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | |
2208 20 10 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | |
2208 20 90 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | |
2208 30 | - Whisky: | |
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | ||
2208 30 11 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 30 19 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających: | ||
2208 30 91 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 30 99 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2208 40 | - Rumy: | |
2208 40 10 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | |
2208 40 90 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | |
- - Gin w pojemnikach zawierających: | ||
2208 50 11 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 50 19 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | ||
2208 50 91 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 50 99 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2208 90 | - Inne: | |
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | ||
2208 90 11 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 90 19 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% objętościowych lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów); w pojemnikach zawierających: | ||
- - - 2 litry lub mniej: | ||
2208 90 31 | - - - - Wódka | |
2208 90 33 | - - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | |
2208 90 39 | - - - Więcej niż 2 litry (2) | |
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | ||
- - - 2 litry lub mniej: | ||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||
2208 90 51 | - - - - - Destylowane z owoców | |
2208 90 53 | - - - - - Pozostałe | |
2208 90 55 | - - - - Likiery | |
2208 90 59 | - - - - Pozostałe napoje alkoholowe | |
- - - Więcej niż 2 litry: | ||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||
2208 90 71 | - - - - - Destylowane z owoców | |
2208 90 73 | - - - - - Pozostałe | |
2208 90 79 | - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe | |
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych, w pojemnikach zawierających: | ||
2208 90 91 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 90 99 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: | |
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: | |
- - Suszony ognioworurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||
2401 10 10 | - - - Suszony ognioworurowo typu Virginia | |
2401 10 20 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | |
2401 10 30 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | |
- - - Tytoń suszony ogniowopłomieniowo: | ||
2401 10 41 | - - - - Typu Kentucky | |
2401 10 49 | - - - - Pozostałe | |
- - Pozostałe: | ||
2401 10 50 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | |
2401 10 60 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | |
2401 10 70 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | |
2401 10 80 | - - - Tytoń suszony ognioworurowo | |
2401 10 90 | - - - Pozostałe tytonie | |
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: | |
- - Suszony ognioworurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowopłomieniowo: | ||
2401 20 10 | - - - Suszony ognioworurowo typu Virginia | |
2401 20 20 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | |
2401 20 30 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | |
- - Tytoń suszony ogniowopłomieniowo: | ||
2401 20 41 | - - - - Typu Kentucky | |
2401 20 49 | - - - - Pozostałe | |
- - Pozostałe: | ||
2401 20 50 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | |
2401 20 60 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | |
2401 20 70 | - - - Tytoń suszony na ciemny | |
2401 20 80 | - - - Tytoń suszony ognioworurowo | |
2401 20 90 | - - - Pozostałe tytonie | |
2401 30 00 | - Odpady tytoniowe | |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | |
2402 10 00 | - Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z tytoniu | |
2402 20 00 | - Papierosy z tytoniu | |
2402 90 00 | - Pozostałe | |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | |
2403 10 00 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji | |
- Pozostałe: | ||
2403 91 00 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | |
2403 99 | - - Pozostałe: | |
2403 99 10 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | |
2403 99 90 | - - - Pozostałe |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »