§ 4. - Właściwość Morskiego i Portowych Urzędów Zdrowia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.42.383

Akt utracił moc
Wersja od: 26 września 1950 r.
§  4.
Do właściwości rzeczowej portowych urzędów zdrowia należą sprawy, dotyczące stanu sanitarnego i zdrowotnego na obszarze portów, przystani i ich red oraz na statkach, jak również sprawy wynikające z obowiązujących międzynarodowych konwencji sanitarnych, a w szczególności:
1)
nadzór nad stanem sanitarnym i zdrowotnym statków Polskiej Marynarki Handlowej, polskich statków rybackich, żeglugi przybrzeżnej i portowej oraz statków żeglugi śródlądowej, zawijających do morskich portów handlowych i rybackich, na redę oraz do przystani morskich;
2)
odprawy i inspekcje sanitarne morskich statków pasażerskich, towarowych i rybackich, zawijających do morskich portów handlowych i rybackich oraz na ich redy;
3)
kontrola międzynarodowych świadectw sanitarnych oraz wydawanie takich świadectw;
4)
nadzór sanitarny nad przywozem i wywozem towarów oraz zwierząt drogą morską;
5)
współdziałanie z władzami weterynaryjnymi w zakresie kontroli nad przywożonymi z zagranicy zwierzętami;
6)
wydawanie zarządzeń kwarantannowych;
7)
udzielanie porad leczniczych drogą radiową;
8)
organizowanie pomocy lekarskiej przewidzianej obowiązującymi konwencjami międzynarodowymi;
9)
nadzór nad stanem sanitarnym zakładów przemysłowych, magazynów, chłodni, domów mieszkalnych, jadłodajni, sklepów, kiosków, kąpielisk oraz innych pomieszczeń i urządzeń, przeznaczonych do użytku publicznego;
10)
nadzór sanitarny nad przetwórstwem rybnym;
11)
nadzór sanitarny nad zaopatrywaniem w wodę obszarów portów, przystani oraz statków;
12)
nadzór sanitarny nad usuwaniem nieczystości i wód opadowych z obszarów portów i przystani oraz ze statków;
13)
sprawy dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji na obszarze portów, na przystaniach oraz na statkach;
14)
nadzór nad przewożeniem zwłok drogą morską;
15)
nadzór sanitarny nad wyrobem i obiegiem artykułów żywności i przedmiotów użytku;
16)
kontrola stanu zdrowia pracowników zatrudnionych w przetwórstwie spożywczym i przy obrocie produktami spożywczymi;
17)
szczepienia ochronne przeciw chorobom zakaźnym ludności zamieszkałej bądź zatrudnionej na obszarze portów i na przystaniach;
18)
tłumienie ognisk epidemicznych na obszarze portów, na przystaniach oraz na statkach;
19)
prowadzenie zakładów leczniczych, jak również nadzór nad pozostałymi zakładami społecznymi służby zdrowia położonymi na obszarze portów i przystani oraz nad organizacją pierwszej pomocy w zakładach pracy i na statkach;
20)
przeprowadzanie lekarskich badań kwalifikacyjnych personelu zatrudnionego na jednostkach pływających: morskich, przybrzeżnych, portowych i rybackich, oraz robotników portowych;
21)
organizowanie pomocy w nagłych wypadkach;
22)
nadzór nad stanem higieny pracy w portach, na przystaniach oraz na statkach;
23)
nadzór nad działalnością fachową lekarzy i personelu pomocniczo-lekarskiego, zatrudnionego w zakładach pracy i na statkach;
24)
wydawanie opinii pod względem wymagań sanitarnych o planach budowli i urządzeń, mających powstać na obszarze właściwości miejscowej portowego urzędu zdrowia, z wyłączeniem jednak planów budowli i urządzeń wojskowych i bezpieczeństwa publicznego oraz inne sprawy administracji sanitarnej portów, przystani i wybrzeża morskiego wynikające z przepisów szczególnych.