§ 4. - Właściwość Morskiego i Portowych Urzędów Zdrowia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1950.42.383
Akt utracił moc Wersja od: 26 września 1950 r.
§ 4.
Do właściwości rzeczowej portowych urzędów zdrowia należą sprawy, dotyczące stanu sanitarnego i zdrowotnego na obszarze portów, przystani i ich red oraz na statkach, jak również sprawy wynikające z obowiązujących międzynarodowych konwencji sanitarnych, a w szczególności: 1)
nadzór nad stanem sanitarnym i zdrowotnym statków Polskiej Marynarki Handlowej, polskich statków rybackich, żeglugi przybrzeżnej i portowej oraz statków żeglugi śródlądowej, zawijających do morskich portów handlowych i rybackich, na redę oraz do przystani morskich; 2)
odprawy i inspekcje sanitarne morskich statków pasażerskich, towarowych i rybackich, zawijających do morskich portów handlowych i rybackich oraz na ich redy; 3)
kontrola międzynarodowych świadectw sanitarnych oraz wydawanie takich świadectw; 4)
nadzór sanitarny nad przywozem i wywozem towarów oraz zwierząt drogą morską; 5)
współdziałanie z władzami weterynaryjnymi w zakresie kontroli nad przywożonymi z zagranicy zwierzętami; 6)
wydawanie zarządzeń kwarantannowych; 7)
udzielanie porad leczniczych drogą radiową; 8)
organizowanie pomocy lekarskiej przewidzianej obowiązującymi konwencjami międzynarodowymi; 9)
nadzór nad stanem sanitarnym zakładów przemysłowych, magazynów, chłodni, domów mieszkalnych, jadłodajni, sklepów, kiosków, kąpielisk oraz innych pomieszczeń i urządzeń, przeznaczonych do użytku publicznego;10)
nadzór sanitarny nad przetwórstwem rybnym; 11)
nadzór sanitarny nad zaopatrywaniem w wodę obszarów portów, przystani oraz statków; 12)
nadzór sanitarny nad usuwaniem nieczystości i wód opadowych z obszarów portów i przystani oraz ze statków; 13)
sprawy dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji na obszarze portów, na przystaniach oraz na statkach; 14)
nadzór nad przewożeniem zwłok drogą morską; 15)
nadzór sanitarny nad wyrobem i obiegiem artykułów żywności i przedmiotów użytku; 16)
kontrola stanu zdrowia pracowników zatrudnionych w przetwórstwie spożywczym i przy obrocie produktami spożywczymi; 17)
szczepienia ochronne przeciw chorobom zakaźnym ludności zamieszkałej bądź zatrudnionej na obszarze portów i na przystaniach; 18)
tłumienie ognisk epidemicznych na obszarze portów, na przystaniach oraz na statkach; 19)
prowadzenie zakładów leczniczych, jak również nadzór nad pozostałymi zakładami społecznymi służby zdrowia położonymi na obszarze portów i przystani oraz nad organizacją pierwszej pomocy w zakładach pracy i na statkach;20)
przeprowadzanie lekarskich badań kwalifikacyjnych personelu zatrudnionego na jednostkach pływających: morskich, przybrzeżnych, portowych i rybackich, oraz robotników portowych; 21)
organizowanie pomocy w nagłych wypadkach; 22)
nadzór nad stanem higieny pracy w portach, na przystaniach oraz na statkach; 23)
nadzór nad działalnością fachową lekarzy i personelu pomocniczo-lekarskiego, zatrudnionego w zakładach pracy i na statkach; 24)
wydawanie opinii pod względem wymagań sanitarnych o planach budowli i urządzeń, mających powstać na obszarze właściwości miejscowej portowego urzędu zdrowia, z wyłączeniem jednak planów budowli i urządzeń wojskowych i bezpieczeństwa publicznego oraz inne sprawy administracji sanitarnej portów, przystani i wybrzeża morskiego wynikające z przepisów szczególnych.