Wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.194.1901

Akt utracił moc
Wersja od: 19 listopada 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 listopada 2003 r.
w sprawie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Ustala się do dnia 31 grudnia 2003 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, które są określone w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

KOD PCNNazwa towaruJedn. miaryWielkości progowe
1234
0102Bydło żywe:t534
0102 90- Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0- - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie przekraczającej 80 kg, ale

nieprzekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0- - - - Rzeźne
0102 90 29 0- - - - Pozostałe
- - - O masie przekraczającej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0- - - - - Rzeźne
0102 90 69 0- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0- - - - - Rzeźne
0102 90 79 0- - - - - Pozostałe
0103Trzoda chlewna żywa:t24
- Pozostałe:
0103 91- - O masie mniejszej niż 50 kg:
0103 91 10 0- - - Gatunki domowe
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o

masie nie mniejszej niż 160 kg

0103 92 19 0- - - - Pozostałe
0104Owce i kozy, żywe:t8
0104 10- Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0- - - Pozostałe
0104 20- Kozy:
0104 20 90 0- - Pozostałe
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:t1.251
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli

w drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski
0105 11 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski
0105 11 99 0- - - - Pozostałe
0105 12 00 0- - Indykit)
0105 19- - Pozostałe:t)
0105 19 20 0- - - Gęsit)
0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczkit)
- Pozostałe:)
0105 92 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie

większej niż 2.000 g

t} 1.487

)

0105 93 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie

większej niż 2.000 g

t)

)

0105 99- - Pozostałe:t)
0105 99 10 0- - - Kaczkit)
0105 99 20 0- - - Gęsit)
0105 99 30 0- - - Indykit)
0105 99 50 0- - - Perliczkit)
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:t40
0201 10 00 0- Tusze i półtusze
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0- - Pozostałe
0201 30 00 0- Bez kości
0202Mięso wołowe mrożone:t110
0202 10 00 0- Tusze i półtusze
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0- - Pozostałe
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć

kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0- - Pozostałe
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:t34.202
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:t26.046
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 32 90 0- - - Perliczki
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 33 90 0- - - Perliczki
0207 34- - Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi
0207 34 90 0- - - Z kaczek
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone

wątróbki

0207 35 99 0- - - - Pozostałe
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątróbki kacze
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:t10.402
0401 10- O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy:
0401 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 10 90 0- - Pozostałe
0401 20- O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy,

ale nieprzekraczającej 6% masy:

- - Nieprzekraczającej 3% masy:
0401 20 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 19 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 3% masy:
0401 20 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 99 0- - - Pozostałe
0401 30- O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy:
- - Nieprzekraczającej 21% masy:
0401 30 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 19 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 21% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0401 30 31 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 39 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 45% masy:
0401 30 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 99 0- - - Pozostałe
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:t15.290
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5%

masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27%

masy:

0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

11% masy:

0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

11% masy, ale nieprzekraczającej 27%

masy:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27%

masy:

0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27%

masy:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w

hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o

zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i

o zawartości tłuszczu przekraczającej 10%

masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27%

masy:

0402 29 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0- - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8%

masy:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8%

masy, ale nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10%

masy, ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 59 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45%

masy:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 99 0- - - - Pozostałe
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5%

masy:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5%

masy, ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45%

masy:

0402 99 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 99 0- - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:t11.384
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu:

0403 10 11 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 13 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 10 19 0- - - - Przekraczającej 6% masy
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu:
0403 10 31 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 33 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 10 39 0- - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

0403 10 59 0- - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 10 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90- Pozostałe:t5.221
- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci:

- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu:

0403 90 11 0- - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 13 0- - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

0403 90 19 0- - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 31 0- - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 33 0- - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

0403 90 39 0- - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu:

0403 90 51 0- - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 53 0- - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 90 59 0- - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 61 0- - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 63 0- - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 90 69 0- - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

0403 90 79 0- - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

0403 90 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:t8.513
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85%

masy:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0- - - - Pozostałe
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki
0405 10 90 0- - Pozostałe
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale

mniejszej niż 60% masy

0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy,

ale mniejszej niż 80% masy

0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej

oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5%

masy

0405 90 90 0- - Pozostałe
0406Sery i twarogi:t5.717
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym

ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy

0406 10 80 0- - Pozostały
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90 0- - Pozostały
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów,

jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który

może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus

(znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej

masie nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36%

masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0- - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36%

masy

0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort
0406 40 50 0- - Gorgonzola
0406 40 90 0- - Pozostały
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

0406 90 02 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za

100 kg masy netto przekraczającej 401,85

EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0406 90 03 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za

100 kg masy netto przekraczającej 430,62

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy i większej oraz które dojrzewały

przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej

strony, o masie netto 1 kg lub większej,

ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie

franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej

strony, o masie netto 1 kg lub większej i w

cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie

większej niż 450 g i w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy i większej oraz które dojrzewały

przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane

próżniowo lub w gazie obojętnym, w

opakowaniach, na których znajduje się

przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj

producenta

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler
0406 90 15 0- - - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i

Tete de Moine

0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0- - - Cheddar
0406 90 23 0- - - Edam
0406 90 25 0- - - Tilsit
0406 90 27 0- - - Butterkäse
0406 90 29 0- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0- - - - Pozostałe
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0- - - Finlandia
0406 90 39 0- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40% masy i o zawartości wody, w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio,

Ragusano

0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo, Samso

0406 90 78 0- - - - - - - Gouda.
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint

Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

0406 90 82 0- - - - - - - Camembert
0406 90 84 0- - - - - - - Brie
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w

substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

0406 90 93 0- - - - - - Przekraczającej 72% masy
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11- - - Indycze lub gęsie:mln szt.5,0
0407 00 11 1- - - - Indycze
0407 00 11 9- - - - Gęsie
0407 00 19 0- - - Pozostałemln szt.6,4
0407 00 30 0- - Pozostałemln szt.4,6
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałet326
0408 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłet264
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałet80
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałet35
0409 00 00 0Miód naturalnyt3.803
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1- Żołądki drobiowet32
0504 00 00 9- Pozostałet43.890
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat2.204
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 majat3.750
0603 10 20- - Goździki:
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat91
0603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 majat280
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat2.198
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 majat1.967
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:t61.868
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3- Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5- Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8- Od 1 do 31 października
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone:t39.978
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0- - - Dymka
0703 10 19 0- - - Pozostałe
0703 10 90 0- - Szalotka
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00- Kalafiory i brokuły głowiaste:t4.051
0704 10 00 1- - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3- - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5- - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9- - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0- Brukselkat284
0704 90- Pozostałe:t5.303
0704 90 10 0- - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0- - Pozostałe
0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:t7.154
- Sałata:
0705 11 00- - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1- - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3- - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9- - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0- - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0- - Cykoria warzywna (cykoria brukselska)

(Cichorium intybus var. foliosum)

0705 29 00 0- - Pozostała
0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0- Marchew i rzepat25.138
0706 90- Pozostałe:t11.307
0706 90 10 0- - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0- - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0- - Pozostałe
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:t11.662
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0- Korniszonyt14
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:t10.482
0710 10 00 0- Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0- - Groch siewny (Pisum sativum)
0710 22 00 0- - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0- - Pozostałe
0710 30 00 0- Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80- Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0- - - Słodka papryka
0710 80 59 0- - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0- - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0- - - Pozostałe
0710 80 70 0- - Pomidory
0710 80 85 0- - Szparagi
0710 80 95 0- - Pozostałe
0710 90 00 0- Mieszanki warzyw
0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:t7.386
0712 20 00 0- Cebula
- Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki

(Tremella spp.) i trufle:

0712 31 00 0- - Grzyby z rodzaju Agaricus
0712 32 00 0- - Uszaki (Auricularia spp.)
0712 33 00 0- - Trzęsaki (Tremella spp.)
0712 39 00 0- - Pozostałe
0712 90- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0- - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub

plasterki, ale dalej nieprzetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0- - - Odmiany siewne
0712 90 19 0- - - Pozostałe
0712 90 30 0- - Pomidory
0712 90 50 0- - Marchew
0712 90 90 0- - Pozostałe
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:t18.478
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15

grudnia

- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20- Wiśnie i czereśnie:t227
0809 20 05- - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1- - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5- - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9- - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0- - Pozostałe
0809 40- Śliwki i owoce tarniny:t1.084
0809 40 05- - Śliwki:
0809 40 05 1- - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5- - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9- - - Od 1 października do 31 grudnia
0810Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00- Truskawki i poziomki:t1.522
0810 10 00 1- - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9- - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20- Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z

jeżynami:

t356
0810 20 10 0- - Maliny
0810 20 90 0- - Pozostałe
0810 30- Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest:t148
0810 30 10 0- - Czarne porzeczki
0810 30 30 0- - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0- - Pozostałe
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:t13.715
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 10 19 0- - - Pozostałe
0811 10 90 0- - Pozostałe
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i

agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 20 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0- - - Pozostałe
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i

Vaccinium angustifolium

- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0- - - - Pozostałe
0811 90 95 0- - - Pozostałe
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):t440.685
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i

mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0- - - Pozostałe
1002 00 00 0Żytot266.547
1003 00Jęczmień:t256.917
1003 00 10 0- Nasiona
1003 00 90 0- Pozostały
1004 00 00 0Owiest9.398
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:t7.301
1008 10 00 0- Gryka
1008 20 00 0- Proso
1008 90- Pozostałe zboża:
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0- - Pozostałe
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:t35.058
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:t1.009
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1103Kasze, mączki i granulki zbożowe:t45.753
- Kasze i mączki:
1103 11- - Z pszenicy:
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13- - Z kukurydzy:
1103 13 10 0- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5%

masy

1103 13 90 0- - - Pozostałe
1103 19- - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0- - - Z żyta
1103 19 30 0- - - Z jęczmienia
1103 19 40 0- - - Z owsa
1103 19 50 0- - - Z ryżu
1103 19 90 0- - - Pozostałe
1103 20- Granulki:
1103 20 10 0- - Z żyta
1103 20 20 0- - Z jęczmienia
1103 20 30 0- - Z owsa
1103 20 40 0- - Z kukurydzy
1103 20 50 0- - Z ryżu
1103 20 60 0- - Z pszenicy
1103 20 90 0- - Pozostałe
1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane:t749
1105 10 00 0- Mąka, mączka i proszek
1105 20 00 0- Płatki i granulki
1107Słód, nawet palony:t228.327
1107 10- Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0- - - Pozostałe
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydzianat4.980
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczanat578
1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:t10.068
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości

kwasu erukowego:

1205 10 10 0- - Do siewu
1205 10 90 0- - Pozostałe
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 1- - Do siewu
1205 90 00 9- - Pozostałe
1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
- Nasiona roślin pastewnych:
1209 23- - Nasiona kostrzewy:t1.065
1209 23 11 0- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0- - - Pozostałe
1209 24 00 0- - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)t287
1209 25- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam.,

Lolium perenne L.):

t1.913
1209 25 10 0- - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)

(włącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium

multiflorum Lam.)

1209 25 90 0- - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium

perenne L.)

1209 26 00 0- - Nasiona tymotkit328
1209 29- - Pozostałe:t1.167
1209 29 10 0- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa

(Poa palustris L., Poa trivalis L.); nasiona

kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona

mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0- - - Pozostałe
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane

ani nie w formie granulek

t13
1210 20- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek; lupulina:

1210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek, z podwyższoną zawartością

lupuliny; lupulina

t362
1210 20 90 0- - Pozostałet469
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:t107
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0- - Z chmielu
1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:t153.311
1507 10- Olej surowy, nawet odgumowany:
1507 10 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1507 10 90 0- - Pozostałe
1507 90- Pozostałe:
1507 90 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1507 90 90- - Pozostałe:
1507 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9- - - Pozostałe
1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:t34.374
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego

oraz ich frakcje:

1512 11- - Olej surowy:
1512 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0- - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0- - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19- - Pozostałe:
1512 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9- - - - - Pozostały
1512 19 99- - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9- - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21- - Olej surowy, nawet z którego został usunięty

gossypol:

1512 21 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1512 21 90 0- - - Pozostały
1512 29- - Pozostałe:
1512 29 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1512 29 90 0- - - Pozostałe
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:t5.774
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej

zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje:

1514 11- - Olej surowy:
1514 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 11 90 0- - - Pozostały
1514 19- - Pozostały:
1514 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 19 90- - - Pozostały:
1514 19 90 1- - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1514 19 90 9- - - - Pozostały
- Pozostały:
1514 91- - Olej surowy:
1514 91 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 91 90 0- - - Pozostały
1514 99- - Pozostały:
1514 99 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych

przez ludzi

1514 99 90- - - Pozostały:
1514 99 90 1- - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 99 90 9- - - - Pozostały
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:t10.953
1517 10 10 0- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż

15% masy tłuszczów z mleka

1517 10 90 0- - Pozostałe
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10 0- - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż

15% masy tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0- - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane
1517 90 93 0- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty w rodzaju

stosowanych jako preparaty ułatwiające

wyjmowanie z formy

1517 90 99 0- - - Pozostałet5.415
1601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:t1.486
1601 00 10 0- Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0- - Pozostałe
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:t4.804
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej

wątroby

1602 20 19 0- - - Pozostałe
1602 20 90 0- - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub

podrobów1):

1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso

indycze

1602 31 19 0- - - - Pozostałe
1602 31 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej

niż 57% masy mięsa lub podrobów1)

1602 31 90 0- - - Pozostałe
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub

podrobów1):

1602 32 11 0- - - - Niegotowane
1602 32 19 0- - - - Pozostałe
1602 32 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej

niż 57% masy mięsa lub podrobów1)

1602 32 90 0- - - Pozostałe
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub

podrobów1):

1602 39 21 0- - - - Niegotowane
1602 39 29 0- - - - Pozostałe
1602 39 40 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej

niż 57% masy mięsa drobiowego lub podrobów1)

1602 39 80 0- - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych
1602 41 90 0- - - Pozostałe
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych
1602 42 90 0- - - Pozostałe
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich

części, włącznie z mieszankami schabów

lub szynek

1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

1602 49 19 0- - - - - Pozostałe
1602 49 30 0- - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej

niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

1602 49 50 0- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

1602 49 90 0- - - Pozostałe
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Wołowina peklowana ("corned beef")
1602 50 39 0- - - - Pozostałe
1602 50 80 0- - - Pozostałe
1602 90- Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych

- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0- - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z niegotowanym mięsem lub

podrobami

1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:t71.323
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
1701 12 90 0- - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel;t10.308
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy

lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20%

masy fruktozy:

1702 30 10 0- - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy lub

więcej glukozy:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku,

nawet aglomerowanego

1702 30 59 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku,

nawet aglomerowanego

1702 30 99 0- - - - Pozostałe
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie

suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50%

masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukoza
1702 40 90 0- - Pozostałe
1702 60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy

fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 60 10 0- - Izoglukoza
1702 60 80 0- - Syrop inulinowy
1702 60 95 0- - Pozostałe
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i

innymi cukrami oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy

fruktozy:

1702 90 30 0- - Izoglukoza
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:t37.813
1901 20 00 0- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów

piekarniczych objętych pozycją 1905

1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0- - - O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub

większej

1901 90 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0- - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub

zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka,

5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym)

lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z

wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci

proszku z towarów objętych pozycjami od 0401

do 0404

1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:t3.211
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie

lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:

1904 10 10 0- - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0- - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0- - Pozostałe
1904 20- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych

płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych

płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych

lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 0- - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych

płatkach zbożowych

- - Pozostałe:
1904 20 91 0- - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0- - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0- - - Pozostałe
1904 30 00 0- Pszenica spęczniona
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10 0- - Ryż
1904 90 80 0- - Pozostałe
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:t2.948
2002 10 10 0- - Bez skórek
2002 10 90 0- - Pozostałe
2002 90- Pozostałe:t26.287
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%

masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg, ale

nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 199 kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%

masy, ale nie większej niż 30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg, ale

nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 1 kg, ale

nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:t8.656
- Sok jabłkowy:
2009 71- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20
2009 71 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto, zawierający dodatek cukru

- - - Pozostały:
2009 71 91 0- - - - Zawierający dodatek cukru
2009 71 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru
2009 79- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za

100 kg masy netto

2009 79 19 0- - - - Pozostały
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 79 30 0- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto, zawierający dodatek cukru

- - - - Pozostały:
2009 79 91 0- - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

2009 79 93 0- - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

2009 79 99 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:t57.338
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe
2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż 1,5% masy tłuszczu

mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5%

masy glukozy lub skrobi

2106 90 98 0- - - Pozostałe
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10- Kukurydziane:t6.590
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 10 90 0- - Pozostałe
2302 20- Ryżowe:t149
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 20 90 0- - Pozostałe
2302 30- Pszenne:t145.654
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28%

masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2

mm nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi przez

sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

2302 30 90 0- - Pozostałe
2302 40- Z pozostałych zbóż:t16.976
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28%

masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2

mm nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi przez

sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

2302 40 90 0- - Pozostałe
2302 50 00 0- Z roślin strączkowycht186
2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:t52.815
2309 10- Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży

detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny,

objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do

1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i

2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10%

masy lub mniej skrobi:

2309 10 11 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

2309 10 13 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

2309 10 15 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

2309 10 19 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 31 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

2309 10 33 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

2309 10 39 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

2309 10 53 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

2309 10 59 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

2309 10 70 0- - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierająca produkty

mleczne

2309 10 90 0- - Pozostała
2309 90- Pozostałe:
2309 90 10 0- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
2309 90 20 0- - Produkty spełniające wymagania określone w

uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu

- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny objęte podpozycjami od

1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0,

1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty

mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10%

masy lub mniej skrobi:

2309 90 31- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 31 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 31 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 33 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy,

ale mniej niż 50% masy produktów

mlecznych

2309 90 35 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

2309 90 39 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 90 41- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 41 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 41 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 43 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

2309 90 49 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 51 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 51 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 53 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

2309 90 59 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

2309 90 70 0- - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające produkty

mleczne

- - - Pozostałe:
2309 90 91 0- - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy
- - - - Pozostałe:
2309 90 95- - - - - Zawierające 49% masy lub więcej chlorku

choliny, na bazie organicznej lub

nieorganicznej:

2309 90 95 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 95 9- - - - - - Pozostałe
2309 90 99- - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 99 3- - - - - - Przedmieszki
2309 90 99 9- - - - - - Pozostałe
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10- Tytoń nieodżyłowany:t8.271
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając

hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny

typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(włącznie z jego hybrydami)

2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń
2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:t31.048
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając

hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny

typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 20 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(włącznie z jego hybrydami)

2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 20 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0- - - Pozostały tytoń
2401 30 00 0- Odpady tytoniut5.910
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające więcej niż 80% masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:t31
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:t51.694
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0- - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0- - - Pozostałe
3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż

55% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 50 0- - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż

80% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 90 0- - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi