§ 6. - Wewnętrzna kontrola jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.120.1259
Akt utracił moc Wersja od: 28 maja 2004 r.
§ 6.
Wewnętrzna kontrola w zakresie oceny prawidłowości warunków przechowywania żywności obejmuje:1)
ocenę i monitorowanie warunków przechowywania surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych i wyrobów gotowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ze szczególnym uwzględnieniem stanu sanitarnohigienicznego pomieszczeń przeznaczonych do tego celu, w tym:a)
czystości,b)
temperatury,c)
wilgotności,d)
zabezpieczenia przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych,e)
zabezpieczenia przed szkodnikami,f)
rotacji przechowywanej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - zasada FIFO (First In First Out) ustalająca kolejność wydawania z magazynu tego samego rodzaju żywności w zależności od daty przyjęcia jej do magazynowania, w celu przestrzegania terminu przydatności do spożycia,g)
ocenę prawidłowości znakowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;2)
podejmowanie działań korygujących lub działań mających na celu usunięcie lub zniszczenie żywności w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności oraz nieprawidłowości w zakresie terminu przydatności do spożycia lub niewłaściwej jakości przechowywanych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.