§ 6. - Wewnętrzna kontrola jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.120.1259

Akt utracił moc
Wersja od: 28 maja 2004 r.
§  6.
Wewnętrzna kontrola w zakresie oceny prawidłowości warunków przechowywania żywności obejmuje:
1)
ocenę i monitorowanie warunków przechowywania surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych i wyrobów gotowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ze szczególnym uwzględnieniem stanu sanitarnohigienicznego pomieszczeń przeznaczonych do tego celu, w tym:
a)
czystości,
b)
temperatury,
c)
wilgotności,
d)
zabezpieczenia przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych,
e)
zabezpieczenia przed szkodnikami,
f)
rotacji przechowywanej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - zasada FIFO (First In First Out) ustalająca kolejność wydawania z magazynu tego samego rodzaju żywności w zależności od daty przyjęcia jej do magazynowania, w celu przestrzegania terminu przydatności do spożycia,
g)
ocenę prawidłowości znakowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
2)
podejmowanie działań korygujących lub działań mających na celu usunięcie lub zniszczenie żywności w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności oraz nieprawidłowości w zakresie terminu przydatności do spożycia lub niewłaściwej jakości przechowywanych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.