§ 4. - Wewnętrzna kontrola jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.120.1259

Akt utracił moc
Wersja od: 28 maja 2004 r.
§  4.
Wewnętrzna kontrola w zakresie oceny przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), w tym parametrów stosowanych procesów technologicznych, obejmuje:
1)
bieżącą lub okresową ocenę jakości zdrowotnej wszystkich surowców, półproduktów, dozwolonych substancji dodatkowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością stosowanych w procesie produkcji, w tym identyfikację dostawców;
2)
ocenę poprawności i zgodności stosowanych procesów technologicznych z przyjętymi założeniami;
3)
kontrolę przestrzegania parametrów procesów mających wpływ na bezpieczeństwo żywności;
4)
kontrolę sposobu identyfikacji i zasady identyfikowalności wyrobów gotowych;
5)
okresową ocenę jakości zdrowotnej wyrobów gotowych.