Art. 45. - Warunki zdrowotne żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.31.265 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 17 października 2005 r.
Art.  45.
1.
Organom urzędowej kontroli żywności sprawującym nadzór przysługuje prawo:
1)
badania procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym do ochrony zdrowia i życia człowieka;
2)
przeglądania ksiąg i innych dokumentów kontrolowanego zakładu, jeżeli okaże się to konieczne do wyjaśnienia sprawy;
3)
podejmowania innych działań określonych w niniejszej ustawie i w przepisach odrębnych.
2. 46
(uchylony).
3.
Uzyskane przez organy urzędowej kontroli żywności w trakcie kontroli informacje, dokumenty i inne dane dotyczące stosowanych przez przedsiębiorcę technologii i receptur lub stanowiące tajemnicę handlową są objęte tajemnicą służbową i nie mogą być przekazywane innym organom ani ujawniane, jeżeli nie jest to konieczne ze względu na ochronę zdrowia lub życia człowieka.
46 Art. 45 ust. 2 uchylony przez art. 1 pkt 21 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.05.178.1480) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2005 r.