Art. 44. - Warunki zdrowotne żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.31.265 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 17 października 2005 r.
Art.  44.
1. 45
Badania laboratoryjne, o których mowa w art. 43, wykonują akredytowane:
1)
laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej funkcjonujące w zintegrowanym systemie badań laboratoryjnych jakości zdrowotnej żywności określonym w art. 15a ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 1998 r. Nr 90, poz. 575, z późn. zm.);
2)
laboratoria referencyjne.
2.
Do zadań laboratoriów referencyjnych należy:
1)
nadzór nad jakością badań wykonywanych przez laboratoria, o których mowa w ust. 1 pkt 1;
2)
wykonywanie analiz i badań żywności w przypadku rozbieżności, kwestionowania lub w celu potwierdzania wyników badań laboratoriów, o których mowa w ust. 1 pkt 1;
3)
organizowanie badań porównawczych w odniesieniu do poszczególnych metod analiz;
4)
ujednolicanie metod i procedur badawczych;
5)
wdrażanie nowych metod badań;
6)
przekazywanie organom urzędowej kontroli żywności informacji dotyczących metod analiz i badań porównawczych stosowanych przez laboratoria referencyjne krajów Unii Europejskiej;
7)
szkolenie kadr laboratoriów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, w zakresie nowych metod analiz i badań;
8)
międzynarodowa współpraca z laboratoriami referencyjnymi.
3.
(uchylony).
4.
Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, wykaz laboratoriów referencyjnych, mając na względzie zapewnienie wykonywania zadań, o których mowa w ust. 2.
45 Art. 44 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 20 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz.U.05.178.1480) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2005 r.