Art. 33. - Warunki zdrowotne żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.31.265 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 17 października 2005 r.
Art.  33.
1.
Minister właściwy do spraw zdrowia określi w drodze rozporządzenia:
1)
szczegółowe wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące zakładów i ich wyposażenia,
2)
warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi lub innymi składnikami żywności, w tym szczególnie wymagania dotyczące środków spożywczych sprzedawanych luzem, łatwo psujących się, sypkich oraz nieopakowanych, z wyłączeniem pozyskiwania produktów pierwotnych i produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktów z żywnością

- mając na względzie obowiązujące w Unii Europejskiej wymagania zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa sprzedaży artykułów niebędących środkami spożywczymi w zakładach sprzedających żywność.

2.
Wymagania, o których mowa w ust. 1, dotyczą w szczególności:
1)
stanu technicznego budynków, pomieszczeń i instalacji;
2)
jakości wody, pary wodnej, lodu i powietrza;
3)
gromadzenia i przechowywania odpadów z żywności;
4)
narzędzi, urządzeń i wyposażenia zakładu;
5)
osób wykonujących prace przy produkcji i w obrocie żywnością.