Art. 33. - Warunki zdrowotne żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.31.265 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 17 października 2005 r.
Art. 33.
1.
Minister właściwy do spraw zdrowia określi w drodze rozporządzenia:1)
szczegółowe wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące zakładów i ich wyposażenia,2)
warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi lub innymi składnikami żywności, w tym szczególnie wymagania dotyczące środków spożywczych sprzedawanych luzem, łatwo psujących się, sypkich oraz nieopakowanych, z wyłączeniem pozyskiwania produktów pierwotnych i produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktów z żywnością- mając na względzie obowiązujące w Unii Europejskiej wymagania zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa sprzedaży artykułów niebędących środkami spożywczymi w zakładach sprzedających żywność.
2.
Wymagania, o których mowa w ust. 1, dotyczą w szczególności:1)
stanu technicznego budynków, pomieszczeń i instalacji;2)
jakości wody, pary wodnej, lodu i powietrza;3)
gromadzenia i przechowywania odpadów z żywności;4)
narzędzi, urządzeń i wyposażenia zakładu;5)
osób wykonujących prace przy produkcji i w obrocie żywnością.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »