Warunki wynagradzania i wysokość wynagrodzenia za wykonywanie czynności przez lekarzy weterynarii i inne osoby wyznaczone przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
Dz.U.2003.214.2091
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 grudnia 2003 r.
w sprawie warunków wynagradzania i wysokości wynagrodzenia za wykonywanie czynności przez lekarzy weterynarii i inne osoby wyznaczone przez organ Inspekcji Weterynaryjnej
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 14 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad wynagradzania za wykonywanie niektórych czynności przez lekarzy weterynarii i inne osoby wyznaczone przez organ Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 156, poz. 1024), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450) utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r.
ZAŁĄCZNIK
WYSOKOŚĆ WYNAGRODZENIA ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ LEKARZY WETERYNARII I INNE OSOBY WYZNACZONE PRZEZ ORGAN INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
WYSOKOŚĆ WYNAGRODZENIA ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ LEKARZY WETERYNARII I INNE OSOBY WYZNACZONE PRZEZ ORGAN INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Lp. | Rodzaj czynności | Wynagrodzenie w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych (do dalszego chowu) przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: | ||
a) do 3 sztuk zwierząt | 27,90 | |
b) powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę | 9,30 | |
2) źrebięcia (wiek do 12 miesięcy), świni, owcy, kozy: | ||
a) do 10 sztuk zwierząt | 23,25 | |
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę | 2,32 | |
3) cielęcia (wiek do 6 miesięcy) - od 1 zwierzęcia | 4,65 | |
4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy): | ||
a) do 50 sztuk zwierząt - od 1 zwierzęcia | 2,79 | |
b) powyżej 50 sztuk zwierząt za każde następne zwierzę | 0,60 | |
5) prosięcia (wiek do chwili odsadzenia od maciory), warchlaka (wiek od chwili odsadzenia od maciory do osiągnięcia wagi 45 kg) - od 1 zwierzęcia | 1,86 | |
6) psa, kota: | ||
a) do 4 sztuk zwierząt | 23,25 | |
b) powyżej 4 sztuk - za każde następne zwierzę | 6,04 | |
7) królika - od 1 zwierzęcia | 0,37 | |
8) zwierzęcia futerkowego - od 1 zwierzęcia | 0,60 | |
9) drobiu: | ||
a) do 1.000 sztuk | 29,76 | |
b) powyżej 1.000 sztuk - za każde następne rozpoczęte 1.000 sztuk zwierząt | 10,23 | |
10) ptaków łownych: | ||
a) od 1 do 50 sztuk | 11,16 | |
b) od 51 do 100 sztuk | 18,60 | |
c) powyżej 100 sztuk - za każde następne rozpoczęte 100 sztuk zwierząt | 9,30 | |
11) zwierzęcia egzotycznego: | ||
a) do 2 sztuk zwierząt | 23,25 | |
b) powyżej 2 sztuk - za każde następne zwierzę | 12,09 | |
12) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu | 23,25 | |
13) strusia: | ||
a) do 5 sztuk | 23,25 | |
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 2,79 | |
2 | Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) konia | 13,95 | |
2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 9,30 | |
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 2,79 | |
3) świni, owcy, kozy, cielęcia (wiek do 6 miesięcy), źrebięcia (wiek do 12 miesięcy): | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 4,65 | |
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,93 | |
4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy), prosięcia (wiek do chwili odsadzenia od maciory), warchlaka (wiek od chwili odsadzenia od maciory do chwili osiągnięcia wagi 45 kg): | ||
a) do 3 sztuk zwierząt | 2,79 | |
b) od 4 do 10 sztuk zwierząt | 4,18 | |
c) od 11 do 15 sztuk zwierząt | 6,97 | |
d) powyżej 15 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,60 | |
5) zająca, ptaka łownego: | ||
a) do 200 sztuk zwierząt | 23,25 | |
b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,14 | |
6) drobiu: | ||
a) do 1.000 sztuk zwierząt | 23,25 | |
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1.000 sztuk zwierząt | 6,04 | |
7) królików i nutrii: | ||
a) do 50 sztuk zwierząt | 2,79 | |
b) od 51 do 100 sztuk zwierząt | 4,18 | |
c) od 101 do 300 sztuk zwierząt | 8,37 | |
d) od 301 do 1.000 sztuk zwierząt | 16,74 | |
e) powyżej 1.000 sztuk od każdego następnego rozpoczętego 1.000 sztuk zwierząt | 6,04 | |
3 | Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) ssaka | 5,02 | |
2) ptaka | 1,21 | |
4 | Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia - bez względu na ilość kierunków badań: | |
1) ssaka: | ||
a) krwi lub mleka | 2,32 | |
b) wymazu | 1,21 | |
c) wypłuczyn z worka napletkowego | 12,09 | |
2) ptaka: | ||
a) krwi | 1,12 | |
b) wymazu | 0,56 | |
5 | Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową | 0,37 |
6 | Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu | 23,25 |
7 | Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni pływającego pod banderą Rzeczypospolitej Polskiej, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) do 50 ton, za każdą rozpoczętą tonę | 3,59 | |
2) powyżej 50 ton za każdą następną rozpoczętą tonę | 1,79 | |
8 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) w wieku do 12 miesięcy życia | 2,32 | |
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia | 7,44 | |
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 10,23 | |
2) konia | 11,16 | |
3) świni | 3,79 | |
4) prosięcia | 1,86 | |
5) owcy, kozy: | ||
a) do 12 kg wagi | 0,65 | |
b) od 12,1 do 18 kg wagi | 1,30 | |
c) powyżej 18 kg wagi | 1,86 | |
6) drobiu, królików: | ||
a) do 2 kg wagi | 0,0374 | |
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi | 0,0423 | |
c) powyżej 5 kg wagi | 0,082 | |
7) nutrii | 0,93 | |
9 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w lp. 8, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) w wieku do 12 miesięcy życia | 2,79 | |
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia | 9,30 | |
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 13,95 | |
2) konia | 17,43 | |
3) świni | 5,11 | |
4) prosięcia | 2,05 | |
5) owcy, kozy: | ||
a) do 12 kg wagi | 0,81 | |
b) od 12,1 do 18 kg wagi | 1,63 | |
c) powyżej 18 kg wagi | 2,32 | |
6) drobiu, królików: | ||
a) do 2 kg wagi | 0,0467 | |
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi | 0,0528 | |
c) powyżej 5 kg wagi | 0,1034 | |
7) strusia | 9,30 | |
8) nutrii | 1,12 | |
10 | Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika | 5,49 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 0,74 | |
3) zająca | 0,059 | |
4) ptaka łownego | 0,059 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,029 | |
11 | Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika: | ||
a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy, badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których mowa w lp. 10 pkt 1 | 1,39 | |
b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w pkt 1a | 5,49 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 1,12 | |
3) zająca | 0,089 | |
4) ptaka łownego | 0,089 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,045 | |
12 | Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika | 11,16 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 5,58 | |
3) zająca | 0,30 | |
4) ptaka łownego | 0,30 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,15 | |
13 | Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 15,81 | |
2) strusia | 13,95 | |
3) drobiu: | ||
a) do 10 sztuk | 4,65 | |
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,37 | |
4) królików: | ||
a) do 10 sztuk zwierząt | 4,65 | |
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,46 | |
5) pozostałych gatunków zwierząt - od 1 zwierzęcia | 11,72 | |
14 | Szczepienie w formie iniekcji - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła, konia | 1,86 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia | 1,21 | |
3) zwierzęcia futerkowego | 1,21 | |
4) ptaka, królika | 0,09 | |
5) pisklęcia jednodniowego | 0,055 | |
6) ryby | 0,027 | |
15 | Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia - od 1 zwierzęcia | 10,00 |
16 | Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki dla: | |
1) ssaka - od 1 zwierzęcia | 0,58 | |
2) ptaków i królików - za każde 50 sztuk | 0,12 | |
17 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w punktach odbioru mleka surowego, miejscach przetwarzania mleka i przechowywania przetworów mlecznych, wraz z kontrolą wprowadzanego mleka surowego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
18 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w zakładach obróbki, przetwórstwa, przechowywania ryb, skorupiaków i mięczaków lub zakładach zajmujących się jedynie przetwórstwem, schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, przechowywaniem, wraz z kontrolą wprowadzanych ryb, skorupiaków i mięczaków, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
19 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w działach rozbioru, przetwórstwa i przechowywania mięsa, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu mięsnego, wraz z kontrolą mięsa wprowadzanego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
20 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w miejscach przetwarzania i przechowywania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w lp. 18, 19 i 20 oraz w trakcie produkcji i przechowywania środków żywienia zwierząt, wraz z pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
21 | Weterynaryjna kontrola spędów, targów zwierząt oraz wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy | 40,00 |
22 | Odkażanie 1 m2 powierzchni: | |
1) do 1.000 m2 | 0,11 | |
2) powyżej 1.000 m2 | 0,09 | |
23 | Odkażanie środka transportu: | |
1) samochodu bez przyczepy | 9,30 | |
2) samochodu z przyczepą | 13,95 | |
3) wagonu | 13,95 | |
24 | Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) - od 1 zwierzęcia: | |
1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego) | 74,40 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej, płodów tych gatunków zwierząt oraz strusia dorosłego | 37,20 | |
3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia futerkowego, płodów tych gatunków zwierząt oraz strusia młodego | 18,60 | |
4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego | 13,95 | |
5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 1,86 | |
6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 4,65 | |
7) ryby: | ||
a) o wadze jednostkowej do 100 g | 1,40 | |
b) o wadze ponad 100 do 250 g | 1,86 | |
c) o wadze jednostkowej ponad 250 g | 2,79 | |
25 | Obserwacja zwierzęcia podejrzanego o wściekliznę z nakazu powiatowego lekarza weterynarii - czterokrotne badanie wraz z wydaniem zaświadczeń - od 1 zwierzęcia: | |
1) w zakładzie leczniczym dla zwierząt wraz z pełnym utrzymaniem | 120,00 | |
2) doprowadzanego na badania do zakładu leczniczego dla zwierząt | 33,00 | |
3) poza zakładem leczniczym dla zwierząt | 53,00 | |
26 | Uśmiercenie zwierzęcia z nakazu powiatowego lekarza weterynarii - za 1 zwierzę | 15,00 |
27 | Czynności pomocnicze przy wykonywaniu badań i zabiegów (poskramianie zwierząt, prowadzenie dokumentacji) - za 1 godzinę pracy | 10,00 |
28 | Pobranie próbek do badań kontrolnych (monitoringowych) na obecność substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych, za jedną próbkę pobraną: | |
1) w zakładzie produkcyjnym | 3,00 | |
2) w gospodarstwie | 7,00 | |
29 | Przegląd stanu zdrowia zwierząt, nadzór epizootyczny w ognisku choroby, nadzór nad kwarantanną zwierząt lub inne czynności związane ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
30 | Przegląd rodzin pszczelich, za 1 godzinę pracy | 40,00 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »