§ 3a. - Warunki wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw i ich zrzeszeń oraz warunki i wymagania, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.1823 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 2 października 2017 r.
§  3a. 
1. 
Podmiot zrzeszający uznane organizacje producentów owoców i warzyw może zostać uznany za zrzeszenie organizacji producentów owoców i warzyw, jeżeli:
1)
spełnia odpowiednio warunki, o których mowa w art. 152 i 153 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007, z tym że ilekroć w tych przepisach jest mowa o organizacjach producentów, należy przez to rozumieć zrzeszenie uznanych organizacji producentów owoców i warzyw, a ilekroć jest mowa o producencie, należy przez to rozumieć organizację producentów owoców i warzyw;
2)
w umowie lub statucie zostały określone zasady i warunki zakupu oraz sprzedaży przez ten podmiot owoców i warzyw pochodzących od członków tego podmiotu, z wyłączeniem możliwości sprzedaży owoców i warzyw:
a)
organizacjom producentów owoców i warzyw będących członkami tego podmiotu, lub
b)
członkom organizacji, o których mowa w lit. a;
3)
przedłoży:
a)
numer identyfikacyjny, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, jeżeli został nadany,
b)
numer identyfikacji podatkowej (NIP),
c)
numer identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany,
d)
numery identyfikacyjne organizacji producentów owoców i warzyw tworzących to zrzeszenie nadane na podstawie przepisów, o których mowa w lit. a.
2. 
Podmiot zrzeszający uznane organizacje producentów owoców i warzyw może zostać uznany za zrzeszenie organizacji producentów owoców i warzyw, jeżeli żaden z członków, udziałowców lub akcjonariuszy, zwanych dalej "członkami zrzeszenia organizacji", nie może posiadać więcej niż 49% udziałów lub akcji na zgromadzeniu wspólników lub walnym zgromadzeniu i nie może dysponować więcej niż 49% głosów na zgromadzeniu wspólników, walnym zgromadzeniu albo walnym zebraniu członków zrzeszenia organizacji, także pośrednio:
1)
przez dysponowanie bezpośrednio lub pośrednio większością głosów na walnym zgromadzeniu, zgromadzeniu wspólników albo walnym zebraniu członków zrzeszenia organizacji, także jako zastawnik albo użytkownik, bądź w zarządzie innego członka zrzeszenia organizacji, także na podstawie porozumień z innymi członkami zrzeszenia organizacji lub
2)
gdy członkowie zarządu członka zrzeszenia organizacji stanowią więcej niż połowę członków zarządu innego członka zrzeszenia organizacji.
3. 
Członkami zrzeszenia organizacji mogą być wyłącznie uznane organizacje producentów owoców i warzyw.