§ 1. - Warunki wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunki i wymagania, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.5.27

Akt utracił moc
Wersja od: 16 stycznia 2009 r.
§  1.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać wstępnie uznany za grupę producentów owoców i warzyw, jeżeli:
1)
złoży wniosek o wydanie decyzji wraz z załącznikami, o których mowa w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego;
2)
jest utworzony co najmniej przez 5 producentów:
a)
wytwarzających przynajmniej jeden z produktów wymienionych w grupach produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie i które zostały określone w załączniku do rozporządzenia,
b)
wytwarzających produkty, o których mowa w lit. a, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
3)
łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 2, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie grupy producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż 3 miesiące przed złożeniem tego wniosku, wynosi co najmniej równowartość w złotych 50 tysięcy euro;
4)
przedłoży oświadczenie, w którym zobowiązuje się, że ponad połowa przychodów ze sprzedaży produktów należących do grupy produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie, będzie pochodziła ze sprzedaży tych produktów wytworzonych przez producentów zrzeszonych w tym podmiocie w każdym roku realizacji planu dochodzenia do uznania;
5)
statut albo umowa, oprócz wymagań określonych w odrębnych przepisach, zawiera ponadto:
a)
wymóg przynależności tylko do jednej wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw lub uznanej organizacji producentów owoców i warzyw, dla grupy produktów, ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie,
b)
zasady przyjmowania i występowania członków oraz minimalny okres członkostwa,
c)
zasady prowadzenia rachunkowości i opracowywania budżetu niezbędne dla funkcjonowania tego podmiotu,
d)
zasady i zakres dostarczania temu podmiotowi informacji dotyczących powierzchni upraw, plonów, wysokości zbiorów oraz sprzedaży bezpośredniej poszczególnych gatunków owoców i warzyw przez jego członków,
e)
procedury związane z określaniem i uchwalaniem zasad obowiązujących producentów owoców i warzyw zrzeszonych w tym podmiocie w odniesieniu do produkcji, marketingu, sprawozdawczości i ochrony środowiska,
f)
zasady i warunki sprzedaży owoców i warzyw wytworzonych przez członków tego podmiotu,
g)
zasady umożliwiające producentom owoców i warzyw zrzeszonym w tym podmiocie udział w demokratycznym podejmowaniu decyzji przez ten podmiot oraz kontrolę ich realizacji, przy założeniu że każdy członek nie dysponuje więcej niż 20 % głosów,
h)
zasady i sposoby finansowania działalności tego podmiotu przez producentów owoców i warzyw w nim zrzeszonych,
i)
sankcje wobec członka, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;
6)
przedłoży, wraz z numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON) albo numerem paszportu - w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego, oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 2, o nieprzynależności do innej:
a)
wstępnie uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lub
b)
uznanej organizacji producentów dla tej samej grupy produktów.