§ 1. - Warunki wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunki i wymagania, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2009.5.27
Akt utracił moc Wersja od: 16 stycznia 2009 r.
§ 1.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać wstępnie uznany za grupę producentów owoców i warzyw, jeżeli:1)
złoży wniosek o wydanie decyzji wraz z załącznikami, o których mowa w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego;2)
jest utworzony co najmniej przez 5 producentów:a)
wytwarzających przynajmniej jeden z produktów wymienionych w grupach produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie i które zostały określone w załączniku do rozporządzenia,b)
wytwarzających produkty, o których mowa w lit. a, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;3)
łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 2, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie grupy producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż 3 miesiące przed złożeniem tego wniosku, wynosi co najmniej równowartość w złotych 50 tysięcy euro;4)
przedłoży oświadczenie, w którym zobowiązuje się, że ponad połowa przychodów ze sprzedaży produktów należących do grupy produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie, będzie pochodziła ze sprzedaży tych produktów wytworzonych przez producentów zrzeszonych w tym podmiocie w każdym roku realizacji planu dochodzenia do uznania;5)
statut albo umowa, oprócz wymagań określonych w odrębnych przepisach, zawiera ponadto:a)
wymóg przynależności tylko do jednej wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw lub uznanej organizacji producentów owoców i warzyw, dla grupy produktów, ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie,b)
zasady przyjmowania i występowania członków oraz minimalny okres członkostwa,c)
zasady prowadzenia rachunkowości i opracowywania budżetu niezbędne dla funkcjonowania tego podmiotu,d)
zasady i zakres dostarczania temu podmiotowi informacji dotyczących powierzchni upraw, plonów, wysokości zbiorów oraz sprzedaży bezpośredniej poszczególnych gatunków owoców i warzyw przez jego członków,e)
procedury związane z określaniem i uchwalaniem zasad obowiązujących producentów owoców i warzyw zrzeszonych w tym podmiocie w odniesieniu do produkcji, marketingu, sprawozdawczości i ochrony środowiska,f)
zasady i warunki sprzedaży owoców i warzyw wytworzonych przez członków tego podmiotu,g)
zasady umożliwiające producentom owoców i warzyw zrzeszonym w tym podmiocie udział w demokratycznym podejmowaniu decyzji przez ten podmiot oraz kontrolę ich realizacji, przy założeniu że każdy członek nie dysponuje więcej niż 20 % głosów,h)
zasady i sposoby finansowania działalności tego podmiotu przez producentów owoców i warzyw w nim zrzeszonych,i)
sankcje wobec członka, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;6)
przedłoży, wraz z numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON) albo numerem paszportu - w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego, oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 2, o nieprzynależności do innej:a)
wstępnie uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lubb)
uznanej organizacji producentów dla tej samej grupy produktów.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »