§ 46. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.180.1767
Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§ 46.
1.
Dopuszcza się skarmianie niejadalnymi produktami zwierzęcymi, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, zagrożonych lub chronionych gatunków ptaków padlinożernych.
2.
Niejadalnymi produktami zwierzęcymi dopuszczonymi do skarmiania zwierząt, o których mowa w ust. 1, są:
1)
materiał kategorii 2, jeżeli pochodzi ze zwierząt martwych, które nie zostały zabite ani nie padły w wyniku wystąpienia lub podejrzenia wystąpienia choroby przenoszącej się na ludzi lub zwierzęta;
2)
materiał kategorii 3, z wyjątkiem krwi zwierząt, skóry, kopyt, piór, wełny, rogów, włosów i futra pochodzących od zwierząt niewykazujących objawów klinicznych chorób przenoszących się za pośrednictwem takiego produktu na człowieka lub zwierzęta oraz z wyjątkiem odpadów kuchennych innych niż pochodzące ze środków przewozu międzynarodowego.
3.
Zwierzętami, które mogą być skarmiane materiałami, o których mowa w ust. 2, są:
1)
zwierzęta w ogrodach zoologicznych;
2)
zwierzęta cyrkowe;
3)
gady i ptaki drapieżne inne niż określone w pkt 1 i 2;
4)
zwierzęta futerkowe;
5)
zwierzęta dzikie, których mięso nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi;
6)
psy z uznanych hodowli oraz psy i koty w schroniskach dla bezdomnych zwierząt;
7)
psy myśliwskie;
8)
larwy much będące przynętą wędkarską.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .