§ 46. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.180.1767

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§  46. 
1. 
Dopuszcza się skarmianie niejadalnymi produktami zwierzęcymi, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, zagrożonych lub chronionych gatunków ptaków padlinożernych.
2. 
Niejadalnymi produktami zwierzęcymi dopuszczonymi do skarmiania zwierząt, o których mowa w ust. 1, są:
1)
materiał kategorii 2, jeżeli pochodzi ze zwierząt martwych, które nie zostały zabite ani nie padły w wyniku wystąpienia lub podejrzenia wystąpienia choroby przenoszącej się na ludzi lub zwierzęta;
2)
materiał kategorii 3, z wyjątkiem krwi zwierząt, skóry, kopyt, piór, wełny, rogów, włosów i futra pochodzących od zwierząt niewykazujących objawów klinicznych chorób przenoszących się za pośrednictwem takiego produktu na człowieka lub zwierzęta oraz z wyjątkiem odpadów kuchennych innych niż pochodzące ze środków przewozu międzynarodowego.
3. 
Zwierzętami, które mogą być skarmiane materiałami, o których mowa w ust. 2, są:
1)
zwierzęta w ogrodach zoologicznych;
2)
zwierzęta cyrkowe;
3)
gady i ptaki drapieżne inne niż określone w pkt 1 i 2;
4)
zwierzęta futerkowe;
5)
zwierzęta dzikie, których mięso nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi;
6)
psy z uznanych hodowli oraz psy i koty w schroniskach dla bezdomnych zwierząt;
7)
psy myśliwskie;
8)
larwy much będące przynętą wędkarską.