§ 4. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.180.1767
Akt utracił moc Wersja od: 23 października 2003 r.
§ 4.
1.
Materiał szczególnego ryzyka:1)
niezwłocznie zbiera się, przewozi i znakuje;2)
spala w zakładzie termicznego przekształcania albo3)
przetwarza w zakładzie przetwarzającym kategorii 1, przy użyciu:a)
jednej z metod przetwarzania lubb)
metody 1, wskazanej przez powiatowego lekarza weterynarii- określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia, w rozdziale 3; wytworzony materiał oznacza się zapachowo, jeżeli jest to technicznie możliwe, a następnie spala w zakładzie termicznego przekształcania lub współspalarni albo
4)
przetwarza w zakładzie przetwarzającym kategorii 1, przy użyciu metody 1 określonej w załączniku nr 5 do rozporządzenia, w rozdziale 3; wytworzony materiał oznacza się zapachowo, jeżeli jest to technicznie możliwe, a następnie zakopuje na grzebowisku zatwierdzonym zgodnie z przepisami o utrzymaniu czystości i porządku w gminie.2.
Przepisu ust. 1 pkt 4 nie stosuje się do materiału określonego w § 1 pkt 1 i 3 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.3.
Odpady kuchenne pochodzące ze środków transportu międzynarodowego spala się w zakładzie termicznego przekształcania lub we współspalarni albo zakopuje na grzebowisku zgodnie z przepisami o utrzymaniu czystości i porządku w gminie.4.
Materiał kategorii 1 przechowuje się wyłącznie w zakładach pośrednich kategorii 1.5.
Materiał kategorii 1 segreguje się w rzeźniach, zakładach rozbioru mięsa, zakładach przetwarzających kategorii 1, z tym że kręgosłup może być usuwany w punktach sprzedaży.6.
Materiał kategorii 1 zabarwia się w sposób umożliwiający jego identyfikację również po przetworzeniu.7.
Materiał kategorii 1 usuwa się poprzez:1)
spalenie bez uprzedniego przetworzenia,2)
spalenie po przetworzeniu;3)
zakopanie na grzebowisku.