§ 4. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.180.1767

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§  4. 
1. 
Materiał szczególnego ryzyka:
1)
niezwłocznie zbiera się, przewozi i znakuje;
2)
spala w zakładzie termicznego przekształcania albo
3)
przetwarza w zakładzie przetwarzającym kategorii 1, przy użyciu:
a)
jednej z metod przetwarzania lub
b)
metody 1, wskazanej przez powiatowego lekarza weterynarii

- określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia, w rozdziale 3; wytworzony materiał oznacza się zapachowo, jeżeli jest to technicznie możliwe, a następnie spala w zakładzie termicznego przekształcania lub współspalarni albo

4)
przetwarza w zakładzie przetwarzającym kategorii 1, przy użyciu metody 1 określonej w załączniku nr 5 do rozporządzenia, w rozdziale 3; wytworzony materiał oznacza się zapachowo, jeżeli jest to technicznie możliwe, a następnie zakopuje na grzebowisku zatwierdzonym zgodnie z przepisami o utrzymaniu czystości i porządku w gminie.
2. 
Przepisu ust. 1 pkt 4 nie stosuje się do materiału określonego w § 1 pkt 1 i 3 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.
3. 
Odpady kuchenne pochodzące ze środków transportu międzynarodowego spala się w zakładzie termicznego przekształcania lub we współspalarni albo zakopuje na grzebowisku zgodnie z przepisami o utrzymaniu czystości i porządku w gminie.
4. 
Materiał kategorii 1 przechowuje się wyłącznie w zakładach pośrednich kategorii 1.
5. 
Materiał kategorii 1 segreguje się w rzeźniach, zakładach rozbioru mięsa, zakładach przetwarzających kategorii 1, z tym że kręgosłup może być usuwany w punktach sprzedaży.
6. 
Materiał kategorii 1 zabarwia się w sposób umożliwiający jego identyfikację również po przetworzeniu.
7. 
Materiał kategorii 1 usuwa się poprzez:
1)
spalenie bez uprzedniego przetworzenia,
2)
spalenie po przetworzeniu;
3)
zakopanie na grzebowisku.