§ 16. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.180.1767
Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§ 16.
1.
Nieprzetworzone odchody, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:
1)
pochodzą z krajów wymienionych w obwieszczeniu Głównego Lekarza Weterynarii;
2)
zostały wyprodukowane zgodnie z warunkami weterynaryjnymi określonymi w rozporządzeniu;
3)
w przypadku odchodów gatunków zwierząt innych niż drób i koniowate:
a)
pochodzą z terenów nieobjętych ograniczeniami z powodu chorób zakaźnych zwierząt;
b)
są przeznaczone do zastosowania, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, na terenie stanowiącym jedno gospodarstwo, zlokalizowane po obu stronach granicy między Rzecząpospolitą Polską a krajem członkowskim Unii Europejskiej;
4)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy;
5)
są przeznaczone do:
a)
przetworzenia w zakładach technicznych, zakładach wytwarzających biogaz lub kompost lub
b)
zastosowania w gospodarstwie, jeżeli spełniają warunek, o którym mowa w pkt 3 lit. a.
2.
Nieprzetworzone odchody drobiowe pochodzące z importu wprowadza się na rynek, jeżeli pochodzą z terenów niepoddanych ograniczeniom z powodu choroby Newcastle (rzekomego pomoru drobiu) lub influenzy drobiu o wysokiej zaraźliwości, a pochodzące od stad szczepionych przeciwko chorobie Newcastle (rzekomemu pomorowi drobiu) nie mogą być wysyłane na obszary, na których nie prowadzi się szczepień przeciwko tej chorobie.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .