§ 16. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.180.1767

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§  16. 
1. 
Nieprzetworzone odchody, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:
1)
pochodzą z krajów wymienionych w obwieszczeniu Głównego Lekarza Weterynarii;
2)
zostały wyprodukowane zgodnie z warunkami weterynaryjnymi określonymi w rozporządzeniu;
3)
w przypadku odchodów gatunków zwierząt innych niż drób i koniowate:
a)
pochodzą z terenów nieobjętych ograniczeniami z powodu chorób zakaźnych zwierząt;
b)
są przeznaczone do zastosowania, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, na terenie stanowiącym jedno gospodarstwo, zlokalizowane po obu stronach granicy między Rzecząpospolitą Polską a krajem członkowskim Unii Europejskiej;
4)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy;
5)
są przeznaczone do:
a)
przetworzenia w zakładach technicznych, zakładach wytwarzających biogaz lub kompost lub
b)
zastosowania w gospodarstwie, jeżeli spełniają warunek, o którym mowa w pkt 3 lit. a.
2. 
Nieprzetworzone odchody drobiowe pochodzące z importu wprowadza się na rynek, jeżeli pochodzą z terenów niepoddanych ograniczeniom z powodu choroby Newcastle (rzekomego pomoru drobiu) lub influenzy drobiu o wysokiej zaraźliwości, a pochodzące od stad szczepionych przeciwko chorobie Newcastle (rzekomemu pomorowi drobiu) nie mogą być wysyłane na obszary, na których nie prowadzi się szczepień przeciwko tej chorobie.