Rozdział 6 - Strefy pożarowe. - Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1980.17.62
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 1995 r.
Rozdział 6
Strefy pożarowe.
Strefy pożarowe.
§ 194.
1.
Budynki powinny być podzielone na sterfy pożarowe. Za strefę pożarową uważa się:1)
powierzchnię budynku lub jego część, oddzieloną od innych budynków lub innych części budynku elementami oddzieleń przeciwpożarowych, lub powierzchnię oddzieloną od innych obiektów budowlanych pasami wolnego terenu o szerokości nie mniejszej niż minimalne dopuszczalne odległości od innych obiektów budowlanych,2)
powierzchnię składu otwartego, oddzielonego od innych obiektów budowlanych ścianami klasy 4 odporności ogniowej lub wolnymi pasami terenu o szerokości nie mniejszej niż dopuszczalna odległość danego składowiska od innych obiektów budowlanych,3)
w budynkach zaliczonych do kategorii zagrożenia ludzi każdą kondygnację budynku, oddzieloną od innych kondygnacji w sposób zabezpieczający przed przenikaniem ognia.2.
Dopuszczalne wielkości stref pożarowych dla budynków produkcyjnych, magazynowych oraz wiat określa poniższa tabela:Kategoria niebezpieczeństwa pożarowego | Powierzchnia strefy pożarowej w m3 w budynkach lub pomieszczeniach | ||||||
produkcyjnych | magazynowych | ||||||
Obciążenie ogniowe w kg na m2 | budynki jednokondygnacyjne | budynki powyżej 1 kondygnacji do 25 m wysokości | budynki o wysokości powyżej 25 m | budynki jednokondygnacyjne | budynki powyżej 1 kondygnacji do 25 m wysokości | budynki o wysokości powyżej 25 m | |
powyżej 200 | 1.000 | - | - | 500 | - | - | |
od 100 do 200 | 2.000 | - | - | 1.000 | - | - | |
I i II | od 50 do 100 | 4.000 | 1.000*) | - | 2.000 | 500*) | - |
od 25 do 50 | 6.000 | 2.000*) | - | 3.000 | 1.000*) | - | |
do 25 | 8.000 | 3.000*) | - | 4.000 | 2.000*) | - | |
powyżej 200 | 2.000 | 1.000 | - | 3.000 | 1.000 | - | |
od 100 do 200 | 4.000 | 2.000 | - | 4.000 | 2.000 | - | |
III | od 50 do 100 | 8.000 | 4.000 | - | 6.000 | 3.000 | - |
od 25 do 50 | 15.000 | 8.000 | 1.000 | 8.000 | 4.000 | 1.000 | |
do 25 | nie ogranicza się | 10.000 | 2.500 | 10.000 | 6.000 | 2.500 | |
IV i V | nie ogranicza się | nie ogranicza się | 2.500 | nie ogranicza się | nie ogranicza się | 2.500 |
*) Z uwzględnieniem § 179.
3.
Strefy pożarowe w podziemnej części budynku nie mogą przekroczyć 25% powierzchni określonych w tabeli.§ 195.
1.
Strefy pożarowe w jedno- i wielokondygnacyjnych budynkach zaliczonych do III kategorii niebezpieczeństwa pożarowego można powiększyć o 100% powierzchni pod warunkiem zastosowania urządzeń tryskaczowych.2.
Strefy pożarowe w jednokondygnacyjnych budynkach zaliczonych do III kategorii niebezpieczeństwa pożarowego można powiększyć o 50% powierzchni, jeżeli zostaną zastosowane samoczynnie otwierane klapy dymowe.3.
Powiększeń powierzchni stref pożarowych wymienionych w ust. 1 i 2 nie należy sumować.§ 196.
W budynkach jednokondygnacyjnych produkcyjnych, zaliczonych do III kategorii niebezpieczeństwa pożarowego, nie ogranicza się do wielkości stref pożarowych, jeżeli:1)
budynek jest wykonany z elementów nie rozprzestrzeniających ognia,2)
zastosowano urządzenia gaśnicze tryskaczowe i klapy dymowe.§ 197.
Strefy pożarowe w budynkach produkcyjnych należy zmniejszyć o 50% powierzchni, jeżeli w danej strefie przewiduje się większe zagęszczenie stanowisk pracy niż 1 na 10 m2.§ 198.
1.
Strefy pożarowe w budynkach przeznaczonych na magazyny zboża, słomy, siana, roślin oleistych, nasion, włókien roślinnych oraz ziół suszonych nie mogą przekraczać 600 m2 powierzchni lub 5.000 m3 objętości.2.
Strefa pożarowa na poddaszu użytkowym, przeznaczonym na magazynowanie paszy i ściółki, może mieć powierzchnię, która przy istniejącej wysokości poddasza daje jego objętość nie przekraczającą 2.500 m3.§ 199.
1.
W budynkach zaliczonych do kategorii zagrożenia ludzi wielkości stref pożarowych określa poniższa tabela:Kategoria zagrożenia | Dopuszczalna wielkość stref pożarowych w m2 dla budynków | |||
jednokondygnacyjnych | od dwóch kondygnacji do 15 m wysokości | wielokondygnacyjnych o wysokości powyżej 15 do 25 m | wyższych od 25 m | |
ZL I | 10.000 | 7.500 | 5.000 | 2.500 |
ZL II | 8.000 | 5.000 | 3.500 | 2.000 |
ZL III | 10.000 | 8.000 | 5.000 | 2.500 |
ZL IV | 10.000 | 8.000 | 6.000 | 2.500 |
ZL V | 8.000 | 5.000 | 3.500 | 2.000 |
2.
Strefy pożarowe w podziemnej części budynków, o których mowa w ust. 1, należy zmniejszyć do 50% ich powierzchni.3.
W razie zastosowania urządzeń gaśniczych tryskaczowych powierzchnie stref pożarowych, określone w ust. 1, mogą być zwiększone o 100%. Nie dotyczy to budynków o wysokości powyżej 25 m.§ 200.
Powierzchnie kondygnacji połączonych ze sobą wewnętrznymi schodami lub innymi nie zamkniętymi otworami należy sumować przy określaniu wielkości stref pożarowych z uwzględnieniem przepisu § 173 ust. 4.§ 201.
1.
W budynkach inwentarskich i dla drobiu wielkość stref pożarowych określa poniższa tabela:Liczba kondygnacji | Największa dopuszczalna strefa pożarowa w m2 | |
przy hodowli ściółkowej | przy hodowli bezściółkowej | |
1 | 5.000 | nie ogranicza się |
2 | 2.500 | 5.000 |
powyżej 2 kondygnacji do 25 m wysokości | 1.000 | 2.500 |
ponad 25 m wysokości | nie dopuszcza się hodowli |
2.
W razie stosowania w konstrukcji budynku ścian palnych strefę pożarową należy zmniejszyć do 25% wartości podanej w ust. 1, a w wypadku nieograniczonej strefy wielkość jej określa się na 5000 m2.