§ 3. - Warunki sanitarne oraz zasady przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.30.377

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 2001 r.
§  3.
1.
Na terenie, na którym znajduje się zakład, musi być odpowiednia kanalizacja z krytym odprowadzeniem ścieków do sieci kanalizacji publicznej. W miejscowościach nie posiadających sieci kanalizacyjnej zakład powinien mieć własne urządzenia kanalizacyjne, odpowiednio zlokalizowane i spełniające wymagania określone w § 12.
2.
Zakład produkcyjny - w zależności od potrzeb - powinien mieć na swoim terenie:
1)
hydranty doprowadzające wodę do zmywania powierzchni,
2)
wydzielone, kryte i odpowiednio wyposażone miejsca do mycia środków transportu.
3.
Drogi i place w granicach terenu zakładu powinny mieć nawierzchnię utwardzoną i przystosowaną do ruchu kołowego oraz ukształtowaną w sposób uniemożliwiający gromadzenie się wody i błota.
4.
Teren, na którym znajduje się zakład, oraz rampa powinny być utrzymywane w czystości i porządku.