Warunki organizacyjne, techniczne i kadrowe, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie kontroli zatwierdzonych lub ubiegających się o zatwierdzenie przedsiębiorstw przetwórczych i podmiotów skupujących.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.184.1905

Akt utracił moc
Wersja od: 25 sierpnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 sierpnia 2004 r.
w sprawie warunków organizacyjnych, technicznych i kadrowych, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie kontroli zatwierdzonych lub ubiegających się o zatwierdzenie przedsiębiorstw przetwórczych i podmiotów skupujących

Na podstawie art. 35 ust. 12 pkt 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. Nr 223, poz. 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959) zarządza się, co następuje:
Przeprowadzanie kontroli administracyjnych zatwierdzonych lub ubiegających się o zatwierdzenie przedsiębiorstw przetwórczych i podmiotów skupujących może być powierzone jednostce organizacyjnej, która:
1)
zatrudnia pracowników w liczbie zapewniającej samodzielne wykonanie powierzonych czynności, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku ekonomia, rolnictwo lub mechanika i budowa maszyn oraz posiadają co najmniej dwuletnie doświadczenie w zakresie wykonywania kontroli dotyczących jakości artykułów rolno-spożywczych;
2)
dysponuje pomieszczeniami i posiada sprzęt informatyczny, poligraficzny oraz oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących obrotu zielonką i produkcji suszu paszowego oraz sprawną obsługę podmiotów prowadzących zatwierdzone przedsiębiorstwa przetwórcze, występujących o przyznanie dopłat z tytułu produkcji suszu paszowego.
1.
Przeprowadzanie kontroli w terenie zatwierdzonych lub ubiegających się o zatwierdzenie przedsiębiorstw przetwórczych i podmiotów skupujących, z zastrzeżeniem ust. 2, może być powierzone jednostce organizacyjnej, która:
1)
zatrudnia pracowników w liczbie zapewniającej samodzielne wykonanie powierzonych czynności, którzy ukończyli studia wyższe:
a)
na kierunku ekonomia oraz posiadają co najmniej dwuletnie doświadczenie w zakresie kontroli rozliczeń magazynowych,
b)
na kierunku rolnictwo oraz posiadają co najmniej dwuletnie doświadczenie w zakresie uprawy roślin paszowych i uprawnienia rzeczoznawcy, o którym mowa w art. 35 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)),
c)
na kierunku mechanika i budowa maszyn lub elektrotechnika,
d)
na kierunku geodezja i kartografia oraz posiadają uprawnienia zawodowe w dziedzinie geodezji i kartografii w zakresach, o których mowa w art. 43 pkt 2 i 5 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2000 r. Nr 100, poz. 1086, z późn. zm.3));
2)
dysponuje pomieszczeniami i posiada sprzęt informatyczny, poligraficzny oraz oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych w zakresie kontroli w terenie zatwierdzonych lub ubiegających się o zatwierdzenie przedsiębiorstw przetwórczych i podmiotów skupujących;
3)
dysponuje sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonywanie pomiarów geodezyjnych z dokładnością określoną w przepisach w sprawie standardów technicznych dotyczących geodezji i kartografii;
4)
posiada sprzęt do pobierania próbek suszu paszowego, a w szczególności:
a)
wagę,
b)
szuflę o płaskim spodzie z pionowymi bokami,
c)
próbnik z otwieranymi okienkami lub przegrodami, którego wymiary są dostosowane do rodzaju badanej partii suszu paszowego,
d)
urządzenie do rozdzielania próbek na równe części, takie jak rozdzielacz stożkowy lub rozdzielacz wieloszczelinowy z układem sortującym, wykorzystywane do przygotowywania próbek laboratoryjnych.
2.
Przeprowadzanie badań parametrów jakościowych suszu paszowego może być powierzone jednostce organizacyjnej, która:
1)
zatrudnia pracowników w liczbie zapewniającej samodzielne wykonanie powierzonych czynności, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku chemia, rolnictwo, biologia lub technologia żywności i żywienia człowieka lub mają kwalifikacje w zawodzie technik analityk oraz posiadają co najmniej roczne doświadczenie w zakresie wykonywania analiz chemicznych;
2)
posiada laboratorium chemiczne umożliwiające oznaczanie wilgotności suszu paszowego i zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla, wyposażone w szczególności w:
a)
rozdrabniacz wykonany z materiału nieabsorbującego wilgoci, łatwy do czyszczenia, umożliwiający szybkie rozdrobnienie próbki suszu paszowego bez nadmiernego rozgrzewania i w miarę możliwości zapobiegający kontaktowi z powietrzem, taki jak rozdrabniacz młotkowy chłodzony wodą, rozdrabniacz składany stożkowy, rozdrabniacz wolnoobrotowy,
b)
wagę analityczną o dokładności do 0,5 mg,
c)
suche pojemniki z niekorodującego metalu lub ze szkła, z przykrywkami, o powierzchni umożliwiającej rozłożenie próbki suszu paszowego w ilości 0,3 g/cm2,
d)
suszarkę elektryczną odpowiednio wentylowaną, z możliwością ustawienia temperatury z dokładnością do ± 1 °C i jej szybkiej regulacji,
e)
eksykator wyposażony w płytkę z perforowanego metalu lub porcelanową, zawierający efektywny czynnik suszący;
f)
aparaturę do przeprowadzania mineralizacji, destylacji i miareczkowania zgodnie z zasadami oznaczania zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla,
g)
odczynniki chemiczne konieczne do oznaczania zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla;
3)
dysponuje pomieszczeniami i posiada sprzęt informatyczny, poligraficzny oraz oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych w zakresie oznaczania wilgotności suszu paszowego i zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowago zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 110, poz. 1189, Nr 115, poz. 1229 i Nr 125, poz. 1363, z 2003 r. Nr 162, poz. 1568 i Nr 166, poz. 1612 oraz z 2004 r. Nr 10, poz. 76 i Nr 141, poz. 1492.