§ 2. - Warunki organizacyjne, techniczne i kadrowe, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie czynności kontrolnych, w ramach kontroli podmiotów uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.1630

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 sierpnia 2017 r.
§  2. 
1. 
Jednostka organizacyjna powinna spełniać następujące warunki techniczne:
1)
dysponować pomieszczeniami i posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących przeprowadzonych czynności kontrolnych;
2)
dysponować sprzętem pomiarowym zapewniającym wykonanie pomiarów pomieszczeń magazynowych i produkcyjnych oraz pomiarów ilości składowanych produktów;
3)
posiadać sprzęt do pobierania, pakowania i zabezpieczania próbek produktów.
2. 
W przypadku gdy czynności kontrolne obejmują również wykonywanie analiz laboratoryjnych, laboratorium jednostki organizacyjnej powinno spełniać następujące warunki techniczne:
1)
dysponować oddzielnymi pomieszczeniami do przyjmowania i przechowywania próbek oraz pomieszczeniami do wykonywania analiz laboratoryjnych;
2)
dysponować urządzeniami i wyposażeniem niezbędnym do wykonywania analiz laboratoryjnych zgodnie z metodyką dla badanych produktów rolnych i żywnościowych oraz innych produktów zawierających w swoim składzie produkty rolne i żywnościowe określoną w przepisach Unii Europejskiej dotyczących kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt;
3)
posiadać środki łączności oraz sprzęt poligraficzny, informatyczny i oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych dotyczących wykonywanych analiz laboratoryjnych.