§ 2. - Warunki napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazy, maksymalne dawki napromieniania oraz wymagania w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.37.327

Akt utracił moc
Wersja od: 26 sierpnia 2006 r.
§  2.
Rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
środków spożywczych wystawionych na działanie promieniowania jonizującego powstałego na skutek zastosowania urządzeń pomiarowych lub kontrolnych pod warunkiem, że wchłonięta dawka nie przekracza poziomu 0,01 Gy dla urządzeń kontrolnych, w których wykorzystuje się neutrony, oraz 0,5 Gy w innych przypadkach przy maksymalnym poziomie energii promieniowania wynoszącym:
a)
10 MeV w przypadku promieni rentgenowskich,
b)
14 MeV w przypadku neutronów,
c)
5 MeV w innych przypadkach;
2)
napromieniania żywności przygotowywanej dla pacjentów wymagających diety o sterylnej czystości.