§ 1. - Warunki kontroli weterynaryjnej produktów przy ich przeładunku, wwożonych drogą morską lub powietrzną na terytorium krajów członkowskich Unii Europejskiej przez punkt kontroli granicznej inny niż punkt kontroli granicznej przeznaczenia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.141.1369

Akt utracił moc
Wersja od: 13 sierpnia 2003 r.
§  1.
1.
Produkty wwożone drogą morską lub powietrzną przeładowywane na inny statek lub samolot w punkcie kontroli granicznej innym niż punkt kontroli granicznej przeznaczenia podlegają weterynaryjnej kontroli granicznej polegającej na kontroli towarzyszącego im manifestu pokładowego.
2.
W uzasadnionych przypadkach produkty, o których mowa w ust. 1, podlegają kontroli dokumentów, a w szczególności, gdy:
1)
istnieje podejrzenie naruszenia przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej lub
2)
istnieje niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia chorób zakaźnych zwierząt, lub
3)
produkty składowano poza pokładem statku lub samolotem przez okres:
a)
nie krótszy niż 7 dni i nie dłuższy niż 20 dni - w porcie morskim,
b)
nie krótszy niż 12 godzin i nie dłuższy niż 48 godzin - na lotnisku.
3.
W uzasadnionych przypadkach produkty, o których mowa w ust. 1, podlegają kontroli fizycznej i kontroli tożsamości, a w szczególności, gdy:
1)
produkty składowano poza pokładem statku lub samolotu przez okresy, o których mowa w ust. 2 pkt 3 lit. a albo lit. b, oraz istnieje podejrzenie naruszenia przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej lub
2)
istnieje niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia chorób zakaźnych zwierząt.