Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasady sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej.
Dz.U.2000.82.937
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 4 września 2000 r.
w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasad sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej. *
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
Lp. | Wskaźnik jakości wody | Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika | |||
w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez użytkowników lub podawania wody do sieci | woda w pływalni | ||||
liczba bakterii | objętość próbki [ml] | liczba bakterii | objętość próbki [ml] | ||
1 | Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) | 0 | 100 | 0 | 100 |
2 | Bakterie grupy coli* | 0 | 100 | 2 | 100 |
3 | Enterokoki (paciorkowce kałowe) | 0 | 100 | X | X |
4 | Clostridia redukujące siarczyny** (Clostridium perfringens) | 0 | 100 | X | X |
5 | Gronkowce koagulazo-dodatnie | X | X | 2 | 100 |
6 | Ogólna liczba bakterii w 37°C | 20 | 1 | 100 | 1 |
7 | Ogólna liczba bakterii w 22°C | 100 | 1 | X | X |
* Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.
** Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
Lp. | Nazwa substancji | Najwyższe dopuszczalne stężenie |
1 | 2 | 3 |
A. Substancje nieorganiczne w mg/l | ||
1 | Amoniak | 0,51) |
2 | Antymon | 0,005 |
3 | Arsen | 0,01 |
4 | Azotany (NO-3) | 50 |
5 | Azotyny (NO-2) | 0,1 |
6 | Bar | 0,7 |
7 | Bor | 1 |
8 | Bromiany | 0,01 |
9 | Chlor wolny | 0,3 |
10 | Chlorki | 250 |
11 | Chrom w tym chrom sześciowartościowy (Cr+6) | 0,05 0,003 |
12 | Cyjanki | 0,05 |
13 | Cynk | 3 |
14 | Fluorki | 1,5 |
15 | Fosfor jako P205 | 5 |
16 | Glin | 0,2 |
17 | Kadm | 0,003 |
18 | Magnez | 50 |
19 | Mangan | 0,05 |
20 | Miedź | 1 |
21 | Nikiel | 0,02 |
22 | Ołów | 0,01 |
23 | Odczyn (pH) | 6,5-9,5 |
24 | Przewodność elektryczna (μScm-1) | 2500 |
25 | Rtęć | 0,001 |
26 | Selen | 0,01 |
27 | Siarczany | 250 |
28 | Sód | 200 |
29 | Srebro | 0,01 |
30 | Twardość jako CaCO3 | 60-500 |
31 | Żelazo | 0,2 |
B. Substancje organiczne w μg/l | ||
32 | Akryloamid | 0,1 |
33 | Akrylonitryl | 0,25 |
34 | Benzen | 1 |
35 | Benzo(a)piren | 0,01 |
36 | Bromodichlorometan | 15 |
37 | Bromoform (tribromometan) | 50 |
38 | Chlorobenzen | 20 |
39 | Chlorofenole (bez pentachlorofenolu) | 10 oraz poniżej progu zapachu |
40 | Chloroform (trichlorometan) | 30 |
41 | Chlorooctowy kwas | 30 |
42 | Czterochlorek węgla (tetrachlorometan) | 2 |
43 | Dibromochlorometan | 30 |
44 | Dichloroetan | 3 |
45 | Dichlorobenzen | 30 |
46 | Dichlorometan | 20,0 |
47 | Epichlorohydryna | 0,1 |
48 | Etylobenzen | 20 |
49 | Etylenu tlenek | 2 |
50 | Fenol | 0,5 |
51 | Ftalan dibutylu | 20 |
52 | Formaldehyd | 50 |
53 | Ksyleny | 20 |
54 | PCB (polichlorowane bifenyle) | 0,5 |
55 | Styren | 10 |
56 | Substancje powierzchniowo czynne (anionowe) | 200 |
57 | Tetrachloroetan | 30 |
58 | Tetrachloroeten | 10 |
59 | Toluen | 40 |
60 | Trichlorobenzen | 20 |
61 | Trichloroeten | 10 |
62 | Trichloroetan | 50 |
63 | Σ THM - trihalometany (wymienić) | 100* |
64 | CHZT (met. z KMnO4) | 5000 |
65 | Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych | 0,1** |
66 | Winylu chlorek | 0,5 |
67 | Pestycydy | 0,10*** |
68 | Suma pestycydów | 0,50**** |
* Suma THM - chloroform, bromoform, bromodichlorometan, dibromochlorometan.
** Suma WWA o właściwościach rakotwórczych:
benzo(b) fluoranten,
benzo(k) fluoranten,
benzo(ghi) perylen,
indeno(1,2,3 cd) piren.
*** Pestycydy:
insektycydy,
herbicydy,
fungicydy,
akarycydy,
algicydy,
nematocydy,
rodentycydy,
slimycydy,
pokrewne produkty (między innymi regulatory wzrostu i ich produkty metabolizmu, degradacji i reakcji).
Oznaczać należy tylko te pestycydy, których występowanie jako zanieczyszczenia jest prawdopodobne. Wartość parametryczna odnosi się do każdego pestycydu indywidualnie, z wyjątkiem aldriny/dieldryny i epoksydu heptachloru, dla których wartość parametryczna wynosi 0,03 μg/dm3.
**** Suma wszystkich wartości parametrycznych oznaczonych pestycydów.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
Lp. | Wskaźnik jakości wody | Wymagania |
1 | Barwa (mg/dm3Pt) | nie więcej niż 15 |
2 | Mętność (mg/dm3SiO2) | nie więcej niż 1 |
3 | Organizmy wodne | niewidoczne |
4 | Plamy olejowe | niewidoczne |
5 | Zapach | akceptowalny |
6 | Zawiesina | niewidoczna |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DO PICIA
MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DO PICIA
Ilość wody | Liczba próbek | Liczba próbek analiz rozszerzonych na rok | ||
produkowanej lub rozprowadzanej w m3/dobę | analiz podstawowych na rok | z urządzenia | z ujęcia | |
podziemnego | powierzchniowego | |||
od 10 Ł 100 | 2 | 2 | 2 | 4 |
> 100 Ł 1000 | 2 | 2 | 2 | 4 |
> 1000 Ł 2000 | 3 | 2 | 4 | 6 |
> 2000 Ł 10000 | 12 | 2 | 6 | 8 |
> 10000 Ł 20000 | 60 | 2 | 6 | 12 |
> 20000 Ł 30000 | 120 | 2 | 8 | 16 |
> 30000 Ł 60000 | 180 | 3 | 10 | 20 |
> 60000 Ł 100000 | 360 | 6 | 12 | 24 |
ZAŁĄCZNIK Nr 5
ZALECANE METODY BADAŃ WODY DO PICIA
ZALECANE METODY BADAŃ WODY DO PICIA
A. Wskaźniki organoleptyczne | Metody badawcze | |
1 | Barwa | - |
2 | Mętność | - |
3 | Odczyn | E |
4 | Zapach | - |
B. Wskaźniki fizykochemiczne | ||
1 | Odczyn | E |
2 | Przewodność właściwa | E |
3 | Chlorki | M |
4 | Siarczany | S |
5 | Wapń | AAS/K |
6 | Magnez | AAS/K |
7 | Sód | AAS |
8 | Potas | AAS |
9 | Glin | AAS/K |
10 | Twardość | M |
C. Wskaźniki dotyczące substancji niepożądanych | ||
1 | Azotany | S |
2 | Azotyny | S |
3 | Amoniak | S |
4 | Utlenialność | M |
5 | Fenole | S |
6 | Substancje powierzchniowo czynne (reagujące z błękitem metylenowym) | S |
7 | Węglowodory chlorowane | GC |
8 | Żelazo | AAS/S |
9 | Mangan | AAS/S |
10 | Miedź | AAS/S |
11 | Cynk | AAS/S |
12 | Fosfor | S |
13 | Fluorki | S |
14 | Zawiesiny | G |
15 | Chlor | M/S |
16 | Bar | S |
D. Wskaźniki substancji toksycznych | ||
1 | Srebro | AAS/S |
2 | Arsen | AAS/S |
3 | Kadm | AAS |
4 | Cyjanki | S |
5 | Chrom | AAS |
6 | Rtęć | AAS |
7 | Nikiel | AAS |
8 | Ołów | AAS |
9 | Antymon | S |
10 | Selen | AAS |
11 | Pestycydy i produkty pokrewne | GC |
12 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne | GC |
E. Wskaźniki bakteriologiczne | ||
1 | Bakterie grupy coli | FM |
2 | Bakterie grupy coli typu kałowego | FM |
3 | Paciorkowce kałowe | FM |
4 | Clostridia redukujące siarczyny | PP FM |
5 | Ogólna liczba bakterii | płytki lane |
E - elektrometryczne,
M - miareczkowanie,
G - grawimetryczna,
AAS - atomowa absorpcja spektrofotometryczna,
S - spektrometria UV/VIS,
K - kompleksometria,
GC - gazowa chromatografia,
FM - metoda filtracji membranowej,
PP - metoda w podłożu płynnym.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
PARAMETRY/WSKAŹNIKI OBJĘTE MONITORINGIEM
PARAMETRY/WSKAŹNIKI OBJĘTE MONITORINGIEM
1. Zakres analizy podstawowej | |
Woda do picia | |
woda pochodząca z ujęć powierzchniowych | woda pochodząca z ujęć podziemnych i infiltracyjnych |
1.1. Parametry fizyczne i organoleptyczne | |
1. Barwa | 1. Barwa |
2. Mętność | 2. Mętność |
3. Odczyn | 3. Odczyn |
4. Przewodność właściwa | 4. Przewodność właściwa |
5. Zapach | 5. Zapach |
1.2. Parametry chemiczne | |
1. Amoniak | 1. Amoniak |
2. Azotany | 2. Azotany |
3. Azotyny | 3. Azotyny |
4. Chlor* | 4. Chlor* |
5. Twardość | 5. Mangan |
6. Twardość | |
7. Żelazo | |
1.3. Wskaźniki bakteriologiczne | |
1. Bakterie grupy coli | 1. Bakterie grupy coli |
2. E. coli lub grupy coli typ kałowy (bakterie grupy coli termotolerancyjne) | 2. E. coli lub grupy coli typ kałowy (bakterie grupy coli termotolerancyjne) |
3. Ogólna liczba bakterii w 37°C | 3. Ogólna liczba bakterii w 37°C |
4. Clostridia redukujące siarczyny | |
2. Zakres analizy rozszerzonej | |
2.1. Parametry chemiczne | |
1. Arsen | 1. Arsen |
2. Benzo(a)piren | 2. Benzo(a)piren |
3. Bromodichlorometan* | 3. Bromodichlorometan* |
4. Chloroform* | 4. Chloroform* |
5. Chrom | 5. Chrom |
6. Kadm | 6. Kadm |
7. Ołów | 7. Ołów |
8. Glin** | 8. Glin** |
9. Fluor | 9. Fluor |
2.2. Wskaźniki bakteriologiczne | |
1. Paciorkowce kałowe | 1. Paciorkowce kałowe |
2. Ogólna liczba bakterii w 22°C | 2. Ogólna liczba bakterii w 22°C |
** - przy stosowaniu glinu jako flokulanta.
Niezależnie od parametrów wyszczególnionych w punkcie 2.1 i 2.2 lista dodatkowych parametrów badanych w analizie rozszerzonej powinna być ustalana przez terenowo właściwe organy Inspekcji Sanitarnej w zależności od występujących zanieczyszczeń w środowisku i od wyników analiz substancji chemicznych stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Lista wskaźników i parametrów analizy rozszerzonej obejmuje badania wskaźników (parametrów) wymienionych w pkt 1 i pkt 2 załącznika.
ZAŁĄCZNIK Nr 7
WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA W KĄPIELISKACH
WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA W KĄPIELISKACH
Lp. | Wskaźniki/parametry | Najwyższa wartość dopuszczalna |
Wskaźniki bakteriologiczne | ||
1 | Liczba bakterii z grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne)/100 ml | 10001) |
2 | Liczba bakterii grupy coli/100 ml | 10.0002) |
3 | Liczba paciorkowców kałowych/100 ml | 100 |
4 | Obecność pałeczek Salmonella w 1l | 0 |
Parametry fizykochemiczne | ||
5 | pH | 5 do 9 |
6 | Barwa | akceptowalna*) |
7 | Zapach w temp. 20-25°C | akceptowalny *) |
8 | Oleje mineralne mg/l | niewidoczna plama na powierzchni wody*) 10 mg/l |
9 | Substancje powierzchniowo czynne reagujące z błękitem metylenowym mg/l | brak trwałej piany*) 0,5 mg/l |
10 | Fenole mg/l | nieobecny charakterystyczny zapach*) 0,005 mg/l |
11 | Przezroczystość | 1 m*) |
12 | Tlen rozpuszczony (% nasycenia O2) | >80% |
13 | Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu w mg O2/l (BZT5) | 6 mg O2/l |
14 | Osady smoliste i przedmioty pływające, takie jak: drewno, plastyk, butelki, opakowania szklane, guma lub inne przedmioty | brak*) |
Inne substancje, które mogą mieć wpływ na warunki zdrowotne kąpiących się | ||
15 | Zakwity sinic | dopuszcza się ilości nie powodujące zmiany barwy i wystąpienia zmętnienia oraz (lub) zapachu*) |
1) wartość zalecana do 100
2) wartość zalecana do 500
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »