Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasady sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.82.937

Akt utracił moc
Wersja od: 20 listopada 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 4 września 2000 r.
w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasad sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej. *

Na podstawie art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 24 października 1974 r. - Prawo wodne (Dz. U. Nr 38, poz. 230, z 1980 r. Nr 3, poz. 6, z 1983 r. Nr 44, poz. 201, z 1989 r. Nr 26, poz. 139 i Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198 i Nr 39, poz. 222, z 1991 r. Nr 32, poz. 131 i Nr 77, poz. 335, z 1993 r. Nr 40, poz. 183, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, z 1995 r. Nr 47, poz. 243, z 1996 r. Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 47, poz. 299, Nr 88, poz. 554 i Nr 133, poz. 885, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa:
1)
warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarstw domowych, zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze, farmaceutyczne, kosmetyczne i lód oraz na potrzeby zakładów kąpielowych i pływalni, zwana dalej "wodą do picia",
2)
warunki, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach śródlądowych i morskich, zwana dalej "wodą w kąpieliskach",
3)
zasady sprawowania kontroli jakości wody do picia i wody w kąpieliskach przez organy Inspekcji Sanitarnej.
2.
Warunki określone w rozporządzeniu dotyczą wody do picia pobieranej z wodociągów sieciowych, lokalnych i studni publicznych oraz studni prywatnych, jeżeli:
1)
urządzenie wodne zaopatruje ponad 50 osób lub dostarcza przeciętnie na dobę ponad 10 m3 wody,
2)
woda jest wykorzystywana do celów komercyjnych, w tym również do obsługi turystów.
3.
Rozporządzenie nie dotyczy naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych, dla których warunki sanitarne przy ich produkcji i obrocie określają odrębne przepisy.
1.
Woda do picia powinna odpowiadać pod względem:
1)
bakteriologicznym - warunkom określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
fizykochemicznym - warunkom określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
3)
organoleptycznym - warunkom określonym w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
2.
Zawartość substancji promieniotwórczych w wodzie do picia regulują odrębne przepisy.
1.
W zależności od rodzaju, jakości i ilości dostarczanej wody do picia, występujących zanieczyszczeń w środowisku oraz od urządzenia do zaopatrywania w wodę, właściwy inspektor sanitarny, uwzględniając przepisy rozporządzenia, ustala częstotliwość i miejsca poboru próbek wody do badania oraz zakres ich badań.
2.
Monitoring jakości wody do picia prowadzą organy Inspekcji Sanitarnej.
3.
Minimalną częstotliwość pobierania próbek wody do picia, zalecane metody badań wody do picia oraz parametry / wskaźniki objęte monitoringiem określają załączniki nr 4-6 do rozporządzenia.
Woda w kąpieliskach powinna odpowiadać warunkom określonym w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
1.
Ustala się minimalną częstotliwość pobierania próbek wody w kąpieliskach w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 września - co dwa tygodnie, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3. W przypadku kąpielisk śródlądowych badanie próbek wody po raz pierwszy w danym roku przeprowadza się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem sezonu.
2.
Próbki wody z kąpielisk wyłączonych z kąpieli w latach poprzednich przez okres dłuższy niż dwa kolejne lata - należy pobierać z dwukrotnie większą częstotliwością.
3.
Jeżeli badania próbek wody w latach poprzednich wykazały, że wartości wskaźników i parametrów, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach, są korzystniejsze niż określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia, wojewódzki inspektor sanitarny może wyrazić zgodę na zmniejszenie częstotliwości pobierania próbek wody do badania określonej w ust. 1.
1.
Próbki do badania pobiera się:
1)
jeżeli długość plaży kąpieliska nie przekracza 1,5 km - co najmniej w 2 miejscach, w których występuje największe dzienne zagęszczenie kąpiących się osób,
2)
jeżeli długość plaży kąpieliska wynosi więcej niż 1,5 km - w miejscach określonych w pkt 1 oraz dodatkowo - w miejscach odległych nie więcej niż 750 m od miejsc określonych w pkt 1,
3)
jeżeli kilka kąpielisk jest zlokalizowanych w bezpośredniej odległości i praktycznie tworzą jedno kąpielisko - w miejscach określonych w pkt 2.
2.
W razie jakichkolwiek podejrzeń dotyczących zanieczyszczenia wody w kąpielisku, liczba miejsc pobierania próbek wody powinna być zwiększona w stosunku do określonych w ust. 1, a ponadto w przypadku kąpielisk na wodach płynących - próbki wody powinny być pobierane również z miejsc powyżej kąpieliska.
3.
Próbki wody pobiera się z głębokości 30 cm pod powierzchnią wody, z wyjątkiem próbek do oznaczania oleju mineralnego, które pobiera się z powierzchni.
1.
Badania bakteriologiczne wody w kąpielisku obejmują oznaczanie:
1)
liczby bakterii grupy coli typu kałowego oraz ogólnej liczby bakterii grupy coli w 100 ml wody - metodą probówkową (NPL) lub metodą filtrów membranowych,
2)
liczby paciorkowców kałowych w 100 ml wody w tych kąpieliskach, w których wyniki kontroli wskazują na możliwość występowania ich w liczbie przekraczającej dopuszczalne wartości lub jeżeli jakość wody uległa pogorszeniu - metodą filtrów membranowych lub metodą probówkową (NPL),
3)
obecności pałeczek Salmonella w 1 l wody w warunkach określonych w pkt 2 - metodą filtrów membranowych z wstępnym namnażaniem.
2.
Badania fizykochemiczne powinny obejmować oznaczanie: odczynu, barwy, zapachu, olejów mineralnych, substancji mineralnych, substancji powierzchniowo czynnych, fenoli, przezroczystości, osadów oraz - jeżeli istnieje tendencja do eutrofizacji wody - dodatkowo: azotu amonowego, azotu ogólnego, azotu azotanowego, fosforanów - metodami wymienionymi w załączniku nr 5 do rozporządzenia oraz metodą spektrofotometrii UV/VIS lub spektrofotometrii absorpcji atomowej.
3.
Jeżeli jakość wody uległa pogorszeniu, badania fizykochemiczne tej wody powinny obejmować oznaczanie pestycydów, cyjanków oraz metali ciężkich: arsenu, kadmu, chromu, ołowiu, rtęci - metodami chromatografii gazowej, spektrofotometrii UV/VIS lub spektrofotometrii absorpcji atomowej.
1.
Woda w kąpielisku odpowiada warunkom określonym w załączniku nr 7 do rozporządzenia, jeżeli w wyniku badania próbek wody pobranej zgodnie z § 5 i 6 stwierdza się, że odpowiada ona wymaganym wskaźnikom i parametrom:
1)
w 80% próbek-w zakresie wskaźników liczby bakterii grupy coli i bakterii grupy coli typu kałowego,
2)
w 95% próbek - w zakresie pozostałych wskaźników i parametrów, pod warunkiem że:
a)
w 5% próbek, które nie odpowiadają wymaganym wskaźnikom i parametrom, woda nie wykazuje odchyleń od podanych najwyższych wartości dopuszczalnych wskaźników i parametrów nie więcej niż w 50% z wyjątkiem pH, tlenu rozpuszczonego i wskaźników bakteriologicznych,
b)
kolejne próbki wody pobierane zgodnie z § 5 i 6 będą spełniać warunki określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
2.
Przy wyliczaniu procentu nie bierze się pod uwagę odchyleń od najwyższych dopuszczalnych wartości, jeżeli są one skutkiem powodzi, innych katastrof naturalnych lub anomalii pogodowych.
W przypadku wydania przez organy Inspekcji Sanitarnej orzeczenia o nieprzydatności wody do kąpieli w kąpielisku, inspektor sanitarny powiadamia o wydanym orzeczeniu jednostkę samorządu terytorialnego, na której obszarze działania znajduje się kąpielisko, właściciela (zarządcę) kąpieliska oraz - w formie komunikatu - użytkowników kąpieliska w sposób ogólnie przyjęty na danym terenie.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp.Wskaźnik jakości wodyNajwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika
w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez użytkowników lub podawania wody do sieciwoda w pływalni
liczba bakteriiobjętość próbki [ml]liczba bakteriiobjętość próbki [ml]
1Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne)01000100
2Bakterie grupy coli*01002100
3Enterokoki (paciorkowce kałowe)0100XX
4Clostridia redukujące siarczyny** (Clostridium perfringens)0100XX
5Gronkowce koagulazo-dodatnieXX2100
6Ogólna liczba bakterii w 37°C2011001
7Ogólna liczba bakterii w 22°C1001XX
X - Nie oznacza się.

* Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.

** Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp.Nazwa substancjiNajwyższe dopuszczalne stężenie
123
A. Substancje nieorganiczne w mg/l
1Amoniak0,51)
2Antymon0,005
3Arsen0,01
4Azotany (NO-3)50
5Azotyny (NO-2)0,1
6Bar0,7
7Bor1
8Bromiany0,01
9Chlor wolny0,3
10Chlorki250
11Chrom

w tym chrom sześciowartościowy (Cr+6)

0,05

0,003

12Cyjanki0,05
13Cynk3
14Fluorki1,5
15Fosfor jako P2055
16Glin0,2
17Kadm0,003
18Magnez50
19Mangan0,05
20Miedź1
21Nikiel0,02
22Ołów0,01
23Odczyn (pH)6,5-9,5
24Przewodność elektryczna (μScm-1)2500
25Rtęć0,001
26Selen0,01
27Siarczany250
28Sód200
29Srebro0,01
30Twardość jako CaCO360-500
31Żelazo0,2
B. Substancje organiczne w μg/l
32Akryloamid0,1
33Akrylonitryl0,25
34Benzen1
35Benzo(a)piren0,01
36Bromodichlorometan15
37Bromoform (tribromometan)50
38Chlorobenzen20
39Chlorofenole

(bez pentachlorofenolu)

10

oraz poniżej progu zapachu

40Chloroform (trichlorometan)30
41Chlorooctowy kwas30
42Czterochlorek węgla (tetrachlorometan)2
43Dibromochlorometan30
44Dichloroetan3
45Dichlorobenzen30
46Dichlorometan20,0
47Epichlorohydryna0,1
48Etylobenzen20
49Etylenu tlenek2
50Fenol0,5
51Ftalan dibutylu20
52Formaldehyd50
53Ksyleny20
54PCB (polichlorowane bifenyle)0,5
55Styren10
56Substancje powierzchniowo czynne (anionowe)200
57Tetrachloroetan30
58Tetrachloroeten10
59Toluen40
60Trichlorobenzen20
61Trichloroeten10
62Trichloroetan50
63Σ THM - trihalometany

(wymienić)

100*
64CHZT (met. z KMnO4)5000
65Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych0,1**
66Winylu chlorek0,5
67Pestycydy0,10***
68Suma pestycydów0,50****
1) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak pochodzenia naturalnego).

* Suma THM - chloroform, bromoform, bromodichlorometan, dibromochlorometan.

** Suma WWA o właściwościach rakotwórczych:

benzo(b) fluoranten,

benzo(k) fluoranten,

benzo(ghi) perylen,

indeno(1,2,3 cd) piren.

*** Pestycydy:

insektycydy,

herbicydy,

fungicydy,

akarycydy,

algicydy,

nematocydy,

rodentycydy,

slimycydy,

pokrewne produkty (między innymi regulatory wzrostu i ich produkty metabolizmu, degradacji i reakcji).

Oznaczać należy tylko te pestycydy, których występowanie jako zanieczyszczenia jest prawdopodobne. Wartość parametryczna odnosi się do każdego pestycydu indywidualnie, z wyjątkiem aldriny/dieldryny i epoksydu heptachloru, dla których wartość parametryczna wynosi 0,03 μg/dm3.

**** Suma wszystkich wartości parametrycznych oznaczonych pestycydów.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

Lp.Wskaźnik jakości wodyWymagania
1Barwa (mg/dm3Pt)nie więcej niż 15
2Mętność (mg/dm3SiO2)nie więcej niż 1
3Organizmy wodneniewidoczne
4Plamy olejoweniewidoczne
5Zapachakceptowalny
6Zawiesinaniewidoczna

ZAŁĄCZNIK Nr  4

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DO PICIA

Ilość wodyLiczba próbekLiczba próbek analiz rozszerzonych na rok
produkowanej lub rozprowadzanej w m3/dobęanaliz podstawowych na rokz urządzeniaz ujęcia
podziemnegopowierzchniowego
od 10 Ł 1002224
> 100 Ł 10002224
> 1000 Ł 20003246
> 2000 Ł 1000012268
> 10000 Ł 20000602612
> 20000 Ł 300001202816
> 30000 Ł 6000018031020
> 60000 Ł 10000036061224

ZAŁĄCZNIK Nr  5

ZALECANE METODY BADAŃ WODY DO PICIA

A. Wskaźniki organoleptyczneMetody badawcze
1Barwa-
2Mętność-
3OdczynE
4Zapach-
B. Wskaźniki fizykochemiczne
1OdczynE
2Przewodność właściwaE
3ChlorkiM
4SiarczanyS
5WapńAAS/K
6MagnezAAS/K
7SódAAS
8PotasAAS
9GlinAAS/K
10TwardośćM
C. Wskaźniki dotyczące substancji niepożądanych
1AzotanyS
2AzotynyS
3AmoniakS
4UtlenialnośćM
5FenoleS
6Substancje powierzchniowo czynne (reagujące z błękitem metylenowym)S
7Węglowodory chlorowaneGC
8ŻelazoAAS/S
9ManganAAS/S
10MiedźAAS/S
11CynkAAS/S
12FosforS
13FluorkiS
14ZawiesinyG
15ChlorM/S
16BarS
D. Wskaźniki substancji toksycznych
1SrebroAAS/S
2ArsenAAS/S
3KadmAAS
4CyjankiS
5ChromAAS
6RtęćAAS
7NikielAAS
8OłówAAS
9AntymonS
10SelenAAS
11Pestycydy i produkty pokrewneGC
12Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczneGC
E. Wskaźniki bakteriologiczne
1Bakterie grupy coliFM
2Bakterie grupy coli typu kałowegoFM
3Paciorkowce kałoweFM
4Clostridia redukujące

siarczyny

PP

FM

5Ogólna liczba bakteriipłytki lane
Zalecane metody analiz:

E - elektrometryczne,

M - miareczkowanie,

G - grawimetryczna,

AAS - atomowa absorpcja spektrofotometryczna,

S - spektrometria UV/VIS,

K - kompleksometria,

GC - gazowa chromatografia,

FM - metoda filtracji membranowej,

PP - metoda w podłożu płynnym.

ZAŁĄCZNIK Nr  6

PARAMETRY/WSKAŹNIKI OBJĘTE MONITORINGIEM

1. Zakres analizy podstawowej
Woda do picia
woda pochodząca z ujęć powierzchniowychwoda pochodząca z ujęć podziemnych i infiltracyjnych
1.1. Parametry fizyczne i organoleptyczne
1. Barwa1. Barwa
2. Mętność2. Mętność
3. Odczyn3. Odczyn
4. Przewodność właściwa4. Przewodność właściwa
5. Zapach5. Zapach
1.2. Parametry chemiczne
1. Amoniak1. Amoniak
2. Azotany2. Azotany
3. Azotyny3. Azotyny
4. Chlor*4. Chlor*
5. Twardość5. Mangan
6. Twardość
7. Żelazo
1.3. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Bakterie grupy coli1. Bakterie grupy coli
2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

3. Ogólna liczba bakterii w 37°C3. Ogólna liczba bakterii w 37°C
4. Clostridia redukujące siarczyny
2. Zakres analizy rozszerzonej
2.1. Parametry chemiczne
1. Arsen1. Arsen
2. Benzo(a)piren2. Benzo(a)piren
3. Bromodichlorometan*3. Bromodichlorometan*
4. Chloroform*4. Chloroform*
5. Chrom5. Chrom
6. Kadm6. Kadm
7. Ołów7. Ołów
8. Glin**8. Glin**
9. Fluor9. Fluor
2.2. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Paciorkowce kałowe1. Paciorkowce kałowe
2. Ogólna liczba bakterii w 22°C2. Ogólna liczba bakterii w 22°C
* - o ile woda jest dezynfekowana chlorem.

** - przy stosowaniu glinu jako flokulanta.

Niezależnie od parametrów wyszczególnionych w punkcie 2.1 i 2.2 lista dodatkowych parametrów badanych w analizie rozszerzonej powinna być ustalana przez terenowo właściwe organy Inspekcji Sanitarnej w zależności od występujących zanieczyszczeń w środowisku i od wyników analiz substancji chemicznych stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Lista wskaźników i parametrów analizy rozszerzonej obejmuje badania wskaźników (parametrów) wymienionych w pkt 1 i pkt 2 załącznika.

ZAŁĄCZNIK Nr  7

WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA W KĄPIELISKACH

Lp.Wskaźniki/parametryNajwyższa wartość dopuszczalna
Wskaźniki bakteriologiczne
1Liczba bakterii z grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne)/100 ml10001)
2Liczba bakterii grupy coli/100 ml10.0002)
3Liczba paciorkowców kałowych/100 ml100
4Obecność pałeczek Salmonella w 1l0
Parametry fizykochemiczne
5pH5 do 9
6Barwaakceptowalna*)
7Zapach w temp. 20-25°Cakceptowalny *)
8Oleje mineralne mg/lniewidoczna plama na powierzchni wody*) 10 mg/l
9Substancje powierzchniowo czynne reagujące z błękitem metylenowym mg/lbrak trwałej piany*) 0,5 mg/l
10Fenole mg/lnieobecny charakterystyczny zapach*) 0,005 mg/l
11Przezroczystość1 m*)
12Tlen rozpuszczony (% nasycenia O2)>80%
13Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu w mg O2/l (BZT5)6 mg O2/l
14Osady smoliste i przedmioty pływające, takie jak: drewno, plastyk, butelki, opakowania szklane, guma lub inne przedmiotybrak*)
Inne substancje, które mogą mieć wpływ na warunki zdrowotne kąpiących się
15Zakwity sinicdopuszcza się ilości nie powodujące zmiany barwy i wystąpienia zmętnienia oraz (lub) zapachu*)
*) ocena organoleptyczna

1) wartość zalecana do 100

2) wartość zalecana do 500

* Z dniem 20 listopada 2002 r. nin. rozporządzenie traci moc w zakresie uregulowanym rozporządzeniem z dnia 16 października 2002 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda w kąpieliskach (Dz.U.02.183.1530), zgodnie z § 8 powołanego rozporządzenia.