Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1977.18.72

Akt utracił moc
Wersja od: 15 czerwca 1990 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 maja 1977 r.
w sprawie warunków jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze.

Na podstawie art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 24 października 1974 r. - Prawo wodne (Dz. U. Nr 38, poz. 230) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarstw domowych, potrzeby zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze, farmaceutyczne, kosmetyczne i lód oraz na potrzeby zakładów kąpielowych i pływalni.
2.
Rozporządzenie nie dotyczy wód stołowych i wód mineralnych do picia.
3.
Użyte w rozporządzeniu określenie "woda" oznacza wodę, o której mowa w ust. 1.
Woda nie może zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia lub wskazujących na jej zanieczyszczenie ani składników wpływających ujemnie na jej smak, zapach lub barwę albo powodujących mętność wody.
1.
Woda pod względem organoleptycznym i fizyczno-chemicznym powinna w szczególności odpowiadać warunkom określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, a pod względem bakteriologicznym - określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Zawartość substancji promieniotwórczych w wodzie nie może przekraczać wartości stężeń tych substancji określonych odrębnymi przepisami.
(skreślony).
(skreślony).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawują kontrolę:
1)
jakości wody ze wszystkich czynnych urządzeń do zaopatrywania ludności w wodę do picia i na potrzeby gospodarcze,
2)
nad badaniami jakości wody wykonywanymi przez zakłady wodociągowe.
1.
Jednostki organizacyjne, do których należy utrzymywanie i eksploatacja urządzeń do zaopatrywania w wodę, obowiązane są uzyskać zgodę właściwego państwowego terenowego inspektora sanitarnego na włączenie takiego urządzenia do eksploatacji.
2.
W razie stwierdzenia pogorszenia jakości wody lub okoliczności mogących spowodować pogorszenie jakości wody jednostki, o których mowa w ust. 1, obowiązane są niezwłocznie zawiadomić o tym właściwego państwowego terenowego inspektora sanitarnego.
3.
Zastosowanie nowych technologii uzdatniania wody, związanych z wprowadzeniem do wody obcych substancji, wymaga zgody państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
1.
W zależności od wyników przeprowadzonego badania wody lub stanu sanitarnego urządzenia właściwy państwowy inspektor sanitarny wydaje decyzję:
1)
o przydatności wody do użytkowania,
2)
o warunkowej przydatności wody do użytkowania albo
3)
o zakazie użytkowania wody.
2.
Jeżeli woda nie odpowiada wymaganym warunkom, właściwy państwowy terenowy inspektor sanitarny może wydać na czas ograniczony decyzję o warunkowej przydatności wody do użytkowania, gdy jest to uzasadnione szczególnymi warunkami lokalnymi bądź gdy zastosowane zostaną określone przez niego środki zabezpieczające.
3.
Jeżeli woda wykazuje odchylenia od obowiązujących warunków i jeżeli jej używanie stanowiłoby niebezpieczeństwo dla zdrowia ludzi, a uzdatnienie wody jest niemożliwe, właściwy państwowy terenowy inspektor sanitarny wydaje decyzję o zakazie eksploatowania urządzenia wodnego.
4.
Jeżeli decyzja, o której mowa w ust. 3, dotyczy eksploatowania wodociągu sieciowego publicznego, wydaje ją właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o państwowym terenowym inspektorze sanitarnym, należy przez to rozumieć również państowowego portowego inspektora sanitarnego.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 16 listopada 1961 r. w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i potrzeb gospodarczych (Dz. U. Nr 59, poz 333).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 1977 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  4 WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYCZNO-CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE

Lp.Wskaźnik

Nazwa substancji

Jednostka miaryNajwyższa dopuszczalna zawartość lub przedziałUwagi
12345
Organoleptyczne
1Barwa (Pt)mg/dm320
2Odczyn (pH)-6,5-8,5
3Mętnośćmg/dm35
4Substancje rozpuszczonemg/dm3800
5Siarkowodór-zapach niewyczuwalny
6Twardość (CaCO3)mg/dm3500
7Zapach-3-naturalny nieuciążliwy dopuszczalny zapach chloru przy dezynfekcji chlorem
8Zawiesiny, organizmy wodne martwe i żywe, plamy oleju itp.niewidoczne w szklanych naczyniach
Fizyczno-chemiczne
1Amoniak (N)mg/dm30,5
2Arsen (As)mg/dm30,05
3Azotany (N)mg/dm310,0
4Benzenmg/dm30,01
5Benzo(a)pirenng/dm315,0
6Chloraminymg/dm32,0
7Chlorki (Cl)mg/dm3300,0
8Chlorobenzeny (bez hexachlorobenzenu)mg/dm30,005
9Chlorofenole (bez pentachlorofenolu)-zapach niewyczuwalny
10Chloroformmg/dm30,03
11Chlor wolny (Cl2)mg/dm30,2-0,5

0,05 i więcej

w wodzie podanej do sieci

w koń-cówkach sieci

12Chlor użyteczny w wodzie pływalnimg/dm3nie mniej niż 0,2na odpływie
13Chrom (Cr6+)mg/dm30,01
14Cyjanki wolne (CN)mg/dm30,02
15Cynk (Zn)mg/dm35,0
16Detergenty: anionowe

kationowe

niejonowe

mg/dm3

mg/dm3

mg/dm3

0,2

0,1

0,2

172,4-D (kwas dichlorofenoksyoctowy)mg/dm30,05
18DDT i jego metabolitymg/dm30,001
191,2-dichloroetanmg/dm30,01
201,1-dichloroetenmg/dm30,001
21Fenole-zapach niewyczuwalny
22Fluorki (F)mg/dm31,5

wskazane nie mniej niż 0,3

23Formaldehydmg/dm30,05
24Glin (Al)mg/dm30,3
25Heptachlor i jego epoksydmg/dm30,0001
26Hexachlorobenzenng/dm315,0
27Kadm (Cd)mg/dm30,005
28Lindan (gamma HCH)mg/dm30,005
29Mangan (Mn)mg/dm30,1
30Metoksychlormg/dm30,03
31Miedź (Cu)mg/dm30,05
32Nikiel (Ni)mg/dm30,03
33Ołów (Pb)mg/dm30,05
34Pentachlorofenolmg/dm30,01
35Rtęć (Hg)mg/dm30,001
36Selen (Se)mg/dm30,01
37Siarczany (SO4)mg/dm3200,0
38Sód (Na)mg/dm3200,0
39Srebro (Ag)mg/dm30,05
40Tetrachlorek węglamg/dm30,005
41Tetrachloroetenmg/dm30,01
42Trichloroetenmg/dm30,03
43Żelazo (Fe)mg/dm30,5

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  5 WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE

Wskaźnik jakości wodyWoda z wodociągów sieciowych (publicznych, zakładowych) dezynfekowanaWoda z wodociągów sieciowych (publicznych, zakładowych) nie dezynfekowanaWoda z wodociągów lokalnych, studni publicznych, studni zakładowychWoda z urządzeń na potrzeby własneWoda dopływająca do basenu kąpielowegoWoda w basenie kąpielowym i w odpływie
podawana do sieciw siecipodawana do sieciw sieci
123456789
Liczba bakterii grupy coli typu kałowego w 100 ml wody nie większa niż00000x00
Liczba bakterii grupy coli w 100 ml wody nie większa niż011221025
Liczba kolonii bakterii na agarze odżywczym po 24 godz. w temperaturze 37°C w 1 ml wody nie większa niż1020204040100100200
Liczba kolonii bakterii na agarze odżywczym po 72 godz. w temperaturze 20°C w 1 ml wody nie większa niż50100100200xxxx
Liczba gronkowców w 100 ml wody nie większa niżxxxxxx25
Woda do napełniania zbiorników transportu pasażerskiego powinna odpowiadać wymaganiom określonym w rubryce 3.

Woda z urządzeń awaryjnych powinna odpowiadać co najmniej wymaganiom określonym w rubryce 6.

1 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 4 maja 1990 r. (Dz.U.90.35.205) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 czerwca 1990 r.
2 § 4 skreślony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 4 maja 1990 r. (Dz.U.90.35.205) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 czerwca 1990 r.
3 § 5 skreślony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 4 maja 1990 r. (Dz.U.90.35.205) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 czerwca 1990 r.
4 Załącznik nr 1 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 4 maja 1990 r. (Dz.U.90.35.205) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 czerwca 1990 r.
5 Załącznik nr 2 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 4 maja 1990 r. (Dz.U.90.35.205) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 czerwca 1990 r.