§ 2. - Warunki, jakie powinny spełniać miejsca, w których przeprowadza się graniczną kontrolę fitosanitarną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.73.661

Akt utracił moc
Wersja od: 22 kwietnia 2004 r.
§  2.
1.
W miejscach, w których jest przeprowadzana graniczna kontrola fitosanitarna, zapewnia się, w szczególności:
1)
wyodrębnione miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do przeprowadzenia kontroli tożsamości i zdrowotności;
2)
oświetlenie naturalne lub sztuczne niepowodujące zmiany kolorów poddawanych kontroli zdrowotności obiektów.
2.
Miejsca, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w:
1)
stoły przeznaczone do przeprowadzania kontroli zdrowotności;
2)
urządzenia, narzędzia i materiały przeznaczone do:
a)
wizualnej oceny pobranych prób,
b)
przygotowania prób do dalszego testowania,
c)
indywidualnego oznaczania prób i ich pakowania, w celu przesłania ich do dalszej oceny w specjalistycznych laboratoriach diagnostycznych,
d)
plombowania i pieczętowania prób, przesyłek, partii lub środków transportu,
e)
odkażania obiektów, materiałów i wyposażenia, wykorzystywanego do przeprowadzania kontroli;
3)
urządzenia telekomunikacyjne w celu utrzymania bezpośredniej łączności z Głównym Inspektoratem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, specjalistycznymi laboratoriami diagnostycznymi, organami celnymi, Komisją Unii Europejskiej oraz organami odpowiedzialnymi za zdrowie roślin w innych krajach członkowskich Unii Europejskiej;
4)
sprzęt informatyczny lub biurowy do sporządzania kopii dokumentów.
3.
W miejscach, o których mowa w ust. 1, zapewnia się:
1)
przechowywanie przesyłki lub przeprowadzanie kwarantanny roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
2)
zniszczenie całości lub części przesyłki;
3)
przeprowadzanie zabiegu odkażania i oczyszczania zakwestionowanych roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów.