§ 4. - Warunki, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzenie kontroli.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.241.2030

Akt utracił moc
Wersja od: 9 grudnia 2005 r.
§  4.
Przeprowadzanie badań parametrów jakościowych suszu paszowego może być powierzone jednostce organizacyjnej, która:
1)
zatrudnia pracowników w liczbie zapewniającej samodzielne wykonanie powierzonych czynności, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku chemia, rolnictwo, biologia lub technologia żywności i żywienie człowieka lub posiadają wykształcenie średnie, o którym mowa w art. 11a ust. 4 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.3)), oraz tytuł zawodowy technika analityka albo legitymują się dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik analityk, a także posiadają co najmniej roczne doświadczenie w zakresie wykonywania analiz chemicznych;
2)
posiada laboratorium chemiczne umożliwiające oznaczanie wilgotności suszu paszowego i zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla, wyposażone w sprzęt i odczynniki chemiczne, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 36 ust. 13 pkt 1 ustawy, o której mowa w § 3 pkt 3;
3)
dysponuje pomieszczeniami i posiada sprzęt informatyczny, poligraficzny oraz oprogramowanie zapewniające przetwarzanie danych w zakresie oznaczania wilgotności suszu paszowego i zawartości białka surowego w suszu paszowym metodą Kjeldahla.