§ 1. - Warunki, jakie należy spełnić w celu uzyskania pozytywnej opinii techniczno-technologicznej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.154.1011

Akt utracił moc
Wersja od: 19 grudnia 1997 r.
§  1.
1.
Wnioskodawca ubiegający się o uzyskanie pozytywnej opinii techniczno-technologicznej Państwowej Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych lub akredytowanej jednostki certyfikującej obowiązany jest wyposażyć obiekty produkcyjne w:
1)
zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna powinna wynosić co najmniej:
a)
50% miesięcznej wielkości produkcji win gronowych,
b)
75% miesięcznej wielkości produkcji napojów fermentowanych,
c)
25% ilości rozlewanych miesięcznie wyrobów winiarskich,
2)
urządzenie filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobów winiarskich,
3)
urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i dezynfekcji,
4)
urządzenie do napełniania opakowań jednostkowych.
2.
W obiektach produkcyjnych do wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich powinno znajdować się laboratorium umożliwiające przeprowadzanie analiz fizykochemicznych produkowanych i rozlewanych wyrobów.