Rozdział 3 - Chów i hodowla ryb - Warunki i tryb udzielania pomocy finansowej w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006".

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.213.2163

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 lutego 2008 r.

Rozdział  3

Chów i hodowla ryb

§  22.
1.
Pomocy finansowej na realizację projektu w zakresie chowu i hodowli ryb, z wyłączeniem ryb akwariowych, udziela się na:
1)
zwiększenie zdolności produkcyjnych w chowie lub hodowli ryb;
2)
modernizację istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb.
2.
Pomoc finansowa przysługuje, jeżeli:
1)
projekt w zakresie chowu i hodowli ryb dotyczy obiektu chowu lub hodowli ryb, w którym wykorzystuje się techniki zwiększające produkcję ryb ponad naturalne możliwości środowiska, a ryby pozostają własnością inwestora przez cały okres chowu lub hodowli oraz w czasie odłowu;
2)
wartość netto projektu jest wyższa od 10.000 zł.
§  23.
1.
Zwiększenie zdolności produkcyjnych w chowie lub hodowli ryb, o których mowa w § 22 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1)
budowę i wyposażenie w urządzenia techniczne nowego obiektu chowu lub hodowli ryb,
2)
odbudowę, rozbudowę lub przebudowę istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb lub
3)
adaptację, remont, wymianę, naprawę lub wyposażenie istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb w urządzenia techniczne

- i służy wzrostowi możliwości produkcyjnych tego obiektu.

2.
Zwiększenie zdolności produkcyjnych chowu lub hodowli ryb może obejmować zakup materiału obsadowego na potrzeby pierwszego cyklu chowu lub hodowli ryb w danym obiekcie.
§  24.
1. 7
 Modernizacja istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb obejmuje:
1)
odbudowę, rozbudowę, przebudowę lub
2)
adaptację, remont, wymianę, naprawę lub wyposażenie, lub
3)
zakup środków transportu wewnętrznego, specjalistycznych środków transportu zewnętrznego oraz urządzeń i instalacji bezpośrednio związanych z chowem lub hodowlą ryb

- w celu poprawy jakości produktu chowu lub hodowli ryb, podniesienia efektywności wykorzystania dostępnych zasobów wodnych lub poprawy oddziaływania obiektu na środowisko.

2.
Modernizacja istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb może obejmować zakup materiału obsadowego na potrzeby pierwszego cyklu chowu lub hodowli ryb w danym obiekcie, jeżeli:
1)
powiatowy lekarz weterynarii nakazał inwestorowi zabicie ryb chorych lub podejrzanych o zakażenie w celu zlikwidowania choroby zakaźnej ryb lub
2) 8
 inwestor i inni uprawnieni do rybactwa, którzy posiadają obiekty chowu lub hodowli ryb, korzystający z wód tego samego cieku wodnego, podjęli wspólne działania w celu zlikwidowania lub zmniejszenia zagrożenia wystąpienia choroby zakaźnej ryb.
3.
Modernizacja istniejącego obiektu chowu lub hodowli ryb nie może służyć wzrostowi możliwości produkcyjnych obiektu.
§  25.
Obiektem chowu lub hodowli ryb, o którym mowa w:
1)
§ 22 ust. 1 pkt 2 - są budynki, budowle, urządzenia wodne lub inne obiekty budowlane i urządzenia zgłoszone właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii jako miejsce prowadzenia działalności polegającej na wylęganiu, chowie lub hodowli ryb;
2)
§ 23 ust. 1 pkt 1 - są budynki, budowle, urządzenia wodne lub inne obiekty budowlane i urządzenia służące do prowadzenia chowu lub hodowli ryb.
§  26.
1.
Poprawę jakości produktów chowu lub hodowli ryb osiąga się w obiekcie chowu lub hodowli ryb na skutek zmiany warunków technicznych, technologicznych, sanitarnych lub organizacyjnych chowu, hodowli, odławiania, przechowywania, przewożenia lub wprowadzania do obrotu ryb lub produktów z nich wytwarzanych, mającej na celu:
1)
poprawę jakości zdrowotnej ryb i produktów z nich wytwarzanych, wymaganej na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
2)
poprawę warunków prowadzenia chowu, hodowli, odławiania, przechowywania, przewożenia lub wprowadzania do obrotu żywych ryb, w zakresie dobrostanu ryb;
3)
wdrożenie dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) lub dobrej praktyki higienicznej (GHP), o których mowa w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
4)
otrzymanie produktu pochodzącego z chowu lub hodowli ryb o zwiększonej wartości dodanej;
5)
uzyskanie przez inwestora certyfikatu lub innego dokumentu poświadczającego, że ryby lub produkty z nich wytworzone cechują się szczególną jakością lub pochodzeniem.
2.
Dokonanie zmiany warunków technicznych, technologicznych, sanitarnych lub organizacyjnych chowu, hodowli, odławiania, przechowywania, przewożenia lub wprowadzania do obrotu ryb lub produktów z nich wytworzonych w celu poprawy jakości produktów chowu lub hodowli ryb stwierdza się po zrealizowaniu projektu:
1)
odpowiednio dla danego rodzaju projektu, w opinii dyrektora Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie albo Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni, sporządzonej na wniosek inwestora, złożony nie później niż w terminie 3 miesięcy od zakończenia realizacji projektu w zakresie chowu i hodowli ryb - w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1-4;
2)
na podstawie certyfikatu lub innego dokumentu wydanego przez organ administracji publicznej, izbę gospodarczą, organizację społeczną albo inny upoważniony podmiot w kraju lub za granicą, zgodnie z zasadami określonymi w ich statucie, regulaminie albo przepisach określających ich kompetencje - w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 5.
§  27.
1.
Podniesienie efektywności wykorzystania dostępnych zasobów wody oraz poprawę oddziaływania obiektu chowu lub hodowli ryb na środowisko stwierdza się, odpowiednio dla danego rodzaju projektu, w opinii dyrektora Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie albo Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
2.
Opinię, o której mowa w ust. 1, sporządza się na wniosek inwestora, złożony nie później niż w terminie 3 miesięcy od zakończenia realizacji projektu w zakresie chowu i hodowli ryb, na podstawie wyniku porównania efektywności wykorzystania dostępnych zasobów wody albo wyniku porównania oddziaływania obiektu chowu lub hodowli ryb na środowisko.
3.
Porównań, o których mowa w ust. 2, dokonuje się na podstawie informacji o efektywności wykorzystania dostępnych zasobów wody oraz informacji o oddziaływaniu obiektu chowu lub hodowli ryb na środowisko, o których mowa w ust. 1, uzyskanych przed zakończeniem realizacji projektu i po jego zakończeniu.
§  28.
Pomoc finansowa na realizację projektu w zakresie chowu i hodowli ryb może być przyznana inwestorowi, który zgłosił zamiar prowadzenia działalności w zakresie chowu lub hodowli ryb lub taką działalność prowadzi i który jest:
1)
właścicielem, posiadaczem samoistnym lub zależnym gruntu, na którym planowana jest realizacja projektu;
2)
podmiotem uprawnionym do rybactwa, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 750, z późn. zm.3));
3)
posiadaczem zezwolenia na prowadzenie chowu lub hodowli ryb w polskich obszarach morskich.
§  29.
1.
Pomocy finansowej na realizację projektu w zakresie chowu i hodowli ryb udziela się inwestorowi w wysokości 40 % kosztów kwalifikowalnych projektu, z zastrzeżeniem § 30.
2.
Pomoc finansowa przyznawana jest do wyczerpania środków finansowych w części przewidzianej dla projektów, o których mowa w § 22 ust. 1, o wartości netto odpowiednio:
1)
powyżej 10.000 zł, ale nie większej niż 150.000 zł;
2)
powyżej 150.000 zł, ale nie większej niż 500.000 zł;
3)
powyżej 500.000 zł.
§  30.
1.
Jeżeli projekt zakłada zastosowanie technik znacząco redukujących oddziaływanie na środowisko, wysokość pomocy finansowej może być zwiększona do 70 % wartości kosztów kwalifikowalnych, w tym kosztów zakupu albo kosztów budowy, odbudowy, rozbudowy, przebudowy, adaptacji lub wymiany, bezpośrednio dotyczących zastosowanej techniki znacząco redukującej oddziaływanie na środowisko.
2.
Pomoc finansową w wysokości, o której mowa w ust. 1, można przyznać, jeżeli inwestor we wniosku o dofinansowanie podał szczegółowy rzeczowy i techniczny opis proponowanej techniki znacząco redukującej oddziaływanie na środowisko oraz określił wysokość kosztów bezpośrednio związanych z zastosowaniem technik znacząco redukujących oddziaływanie na środowisko i umożliwił ich weryfikację.
3.
Znaczącą redukcję oddziaływania na środowisko technik, odpowiednio dla danego rodzaju projektu, stwierdza w opinii dyrektor Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie albo Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni po zastosowaniu tej techniki w obiekcie chowu i hodowli ryb.
4.
Stopień redukcji oddziaływania na środowisko technik, o których mowa w ust. 1, ocenia się poprzez wpływ zastosowanej techniki na środowisko, w szczególności przez analizę:
1)
zmiany zawartości w wodzie doprowadzanej i odprowadzanej z obiektu chowu i hodowli ryb substancji organicznie rozkładalnych oraz zawiesiny ogólnej - w przypadku zastosowania technik znacząco redukujących oddziaływanie obiektu na wodę;
2)
wyników kontrolowanego rozrodu lub podchowu ryb - w przypadku zastosowania technik znacząco redukujących straty w cyklu hodowlanym ryb, które pochodzą od tarlaków pozyskanych w śródlądowych wodach powierzchniowych;
3)
skutków występowania na terenie obiektu chowu lub hodowli ryb zwierząt łownych lub zwierząt z gatunków objętych ochroną prawną - w przypadku zastosowania technik uniemożliwiających dostęp tych zwierząt do gruntów, budynków, budowli, urządzeń wodnych lub innych obiektów budowlanych i urządzeń technicznych służących do prowadzenia chowu lub hodowli ryb.
5.
W przypadku braku możliwości porównania stopnia redukcji oddziaływania na środowisko proponowanej techniki z wynikami dostępnych badań lub opracowań naukowych za znaczącą redukcję oddziaływania na środowisko przyjmuje się przynajmniej 30 % zmianę wartości wskaźników, którymi mierzony jest stopień redukcji tego oddziaływania, w stosunku do średniorocznych wartości tych wskaźników przed zastosowaniem tej techniki.
7 § 24 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia z dnia 25 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.19.150) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lutego 2006 r.
8 § 24 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia z dnia 25 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.19.150) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lutego 2006 r.