Wartość poziomów interwencyjnych dla poszczególnych rodzajów działań interwencyjnych oraz kryteria odwołania tych działań.
Dz.U.2004.98.987
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 kwietnia 2004 r.
w sprawie wartości poziomów interwencyjnych dla poszczególnych rodzajów działań interwencyjnych oraz kryteriów odwołania tych działań
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 100, poz. 1085 i Nr 154, poz. 1800, z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 135, poz. 1145, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 124, poz. 1152 oraz z 2004 r. Nr 70, poz. 632 i Nr 96, poz. 959.
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie wartości poziomów interwencyjnych oraz poziomu zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach (Dz. U. Nr 145, poz. 1218 oraz z 2003 r. Nr 151, poz. 1463), które utraciło moc z dniem wejścia w życie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o zmianie ustawy - Prawo atomowe oraz ustawy o opłacie skarbowej (Dz. U. Nr 70, poz. 632).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W SKAŻONEJ ŻYWNOŚCI I SKAŻONEJ WODZIE PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI [Bq/kg] *
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W SKAŻONEJ ŻYWNOŚCI I SKAŻONEJ WODZIE PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI [Bq/kg] *
Substancja promieniotwórcza | Środki spożywcze przeznaczone do karmienia niemowląt 1), 2) | Mleko i przetwory mleczne 2), 4) | Woda i inne płyny spożywcze 2), 5) | Inne środki spożywcze 2), 6) |
Izotopy strontu, głównie Sr-90 | 75 | 125 | 125 | 750 |
Izotopy jodu, głównie I- 131 | 150 | 500 | 500 | 2.000 |
Izotopy alfa promieniotwórcze, głównie pluton Pu-239 i ameryk Am-241 | 1 | 20 | 20 | 80 |
Inne izotopy o okresie połowicznego rozpadu większym niż 10 dni, głównie cez Cs-134 i Cs-137 3) | 400 | 1000 | 1000 | 1250 |
2) W przypadku środków spożywczych skoncentrowanych lub suszonych podane wartości stosuje się do środka w postaci gotowej do spożycia.
3) Nie obejmuje węgla C-14, potasu K-40 i wodoru H-3.
4) Przez "mleko i przetwory mleczne" należy rozumieć środki spożywcze oznaczone kodem PCN 0401 i 0402, z wyjątkiem 0402 29 11 0.
5) Przez "wodę i inne płyny spożywcze" należy rozumieć środki spożywcze oznaczone kodem PCN 2009 oraz wymienione w dziale 22 Taryfy celnej. Podane wartości zostały określone biorąc pod uwagę spożycie wody wodociągowej i te same wartości odnoszą się również do ujęć wody pitnej.
6) Z wyjątkiem następujących środków spożywczych, których spożycie nie przekracza 10 kg na osobę w ciągu roku, dla których poziom zawartości substancji promieniotwórczych jest dziesięciokrotnie wyższy:
Kod PCN | Środek spożywczy |
0703 20 00 0 | - czosnek (świeży lub chłodzony) |
0709 52 00 0 | - trufle (świeże lub chłodzone) |
0709 90 40 0 | - kapary (świeże lub chłodzone) |
0711 30 00 0 | - kapary tymczasowo zakonserwowane, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
0712 39 00 0 | - trufle (suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone) |
0714 | - maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, w plastrach lub nie, w postaci grudek lub nie; rdzeń sagowca |
0814 00 00 0 | - skórki owoców cytrusowych i melonów (łącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
0903 00 00 0 | - herbata paragwajska |
0904 | - pieprz z rodzaju Piper, suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Primeta |
0905 00 00 0 | - wanilia |
0906 | - cynamon i kwiaty cynamonowca |
0907 00 00 0 | - goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
0908 | - gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
0909 | - nasiona anyżku, anyżku chińskiego (badian), kopru, kolendry, kminku; jagody jałowca |
0910 | - imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
1106 20 | - mąka, mączka lub proszek z sago, korzeni lub bulw oznaczonych kodem PCN 0714 |
1108 14 00 0 | - skrobia z manioku (cassava) |
1210 | - szyszki chmielowe, świeże lub suszone, mielone lub nie, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
1211 | - rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub dla celów owadobójczych i podobnych, świeże lub suszone, krojone lub nie, kruszone lub proszkowane |
1301 | - szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice |
1302 | - soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych |
1504 | - tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, z ryb lub z ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1604 30 | - kawior i namiastki kawioru |
1801 00 00 0 | - ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
1802 00 00 0 | - kakaowe łuski, łupiny, osłonki i pozostałe odpady z kakao |
1803 | - pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
2003 20 00 0 | - trufle przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
2006 00 | - owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
2102 | - drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek oznaczonych kodem PCN 3002); gotowe proszki do pieczenia |
2936 | - prowitaminy i witaminy, naturalne lub syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne używane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku |
3301 | - olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), łącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy, koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, w nielotnych olejkach, woskach lub podobnych substancjach, otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych |
* W bekerelach na kilogram.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W POSTACI IZOTOPÓW CEZU CS - 134 I CS - 137 W ŚRODKACH ŻYWIENIA ZWIERZĄT POCHODZĄCYCH ZE SKAŻONEGO TERENU [Bq/kg]*
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W POSTACI IZOTOPÓW CEZU CS - 134 I CS - 137 W ŚRODKACH ŻYWIENIA ZWIERZĄT POCHODZĄCYCH ZE SKAŻONEGO TERENU [Bq/kg]*
Substancja promieniotwórcza | Przeznaczenie środka żywienia zwierząt | Zawartość** |
Izotopy cezu Cs-134 i Cs- 137 | środek dla trzody chlewnej | 1.250 |
środek dla drobiu, cieląt i jagniąt | 2.500 | |
środek dla innych zwierząt | 5.000 |
** W przypadku środków skondensowanych podane wartości stosuje się do środka w postaci gotowej do żywienia (mieszanek paszowych pełnoporcjowych).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »